Boerenblog

10 reacties

Varkens op tv

Zembla was schrikken, de varkenshouderij kwam er akelig slecht af. Op de documentaire over ons bedrijf zal ook zeker kritiek komen. Wel kijken!

Ik heb op internet de uitzending van Zembla bekeken. De titel Het stinkt in Brabant en Zembla kennende, beloofde al werinig goeds. Ik heb de deur even gesloten voor de rest van het gezin, maar dat lost natuurlijk niets op. Het kwaad is geschied en miljoenen mensen kunnen het nog jarenlang worldwide bekijken.

De documentaire die Gonzo op ons bedrijf draaide, heb ik zelf ook nog niet kunnen bekijken. Dat doen we zondagmiddag (27 maart) 4 uur bij mijn ouders omdat mijn vader jarig is. De houding van de presentator was negatief en in mijn beleving wat aanstellerig, maar we zullen zien. Een week lang heb ik 200% gegeven om er toch iets de hand in te houden.

Toch leer je er op deze wijze zelf ook weer van. Het kan best beter met het welzijn van de dieren. Dat kost een paar cent maar dan krijg je ook wat. Mijn buurman is op dit moment lichtplaten aan het installeren op zijn kuikenstallen. Hij gaat binnen een welzijnsconcept van 100.000 vleeskuikens terug naar de helft met meer totaalrendement. Wie wil dat nou niet?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny ik ben het meest geschrokken van de reacties van de lokale bevolking in de Zembla documentaire. Deze mensen die hun hele leven tussen de varkens kotten hebben gewoond, maar die het nu toch echt te veel wordt en zoveel te veel, dat ze hun familie banden op het spel zetten. Dit zou iedere veehouder eens goed tot zich moeten laten doordringen. Alles is niet met technische hulpmiddelen op te lossen en daar komt bij, dat al deze investeringen een aanslag betekenen op het boeren inkomen. Wees nou eerlijk heb je de luchtjes weg gefilterd krijg je de smoes >de stallen te groot< of >leefruimte te klein<. De politiek / burger wil dus beslissen hoe het buitengebied er uit moet zien en hoe het moet ruiken, maar wenst niet de kosten te dragen voor dit design.

 • no-profile-image

  Erwin

  Laten we eerlijk zijn over de Zembla uitzending: Deze legt een aantal maatschappelijk gevoelige zaken bloot. Echter de beargumentatie er achter vindt ik verre van fair. Mag je de ZLTO het verwijt maken dat zij een enorme dossier kennis hebben en daardoor destijds goed hebben geanticipeerd op de reconstructieplannen en bij de juiste bijeenkomsten aan tafel zaten? Mag het burgercommittee "Megastallen NEE" de overheid verwijten dat de gerichte informatievoorziening niet adequaat was? De regering schrijft mij ook niet persoonlijk aan als er plannen zijn om de studiefinanciering te wijzigen. Die informatie komt mij alleen via de universiteit of andere belangengroepen ter ore. Wat we dus eigenlijk gezien hebben, is het vallen en op staan van een belangorganisatie van burgers tegen megastallen in oprichting. Strijdlustig als ze zijn tegen de overheid en de sector durven ze niet zelf te bekennen dat dit er bij hoort. Ze zullen nu ongetwijfeld zelf ook merken dat je als georganiseerde speler WEL veel makkelijker op de hoogte bent van belangrijke zaken.

 • no-profile-image

  knor

  Laten we het bij de feiten houden, in plaats van wakker te liggen van propaganda journalistiek vd Vara. Er zijn in dit land varkensrechten, er komt per saldo dus geen varken bij. Verder stoppen er per week tientallen bedrijven, en worden de dieren dus alleen geclusterd op minder plaatsen, waar per saldo dus minder mensen last van hebben. Verder is het zo dat toen de reconstructieplannen besproken werden op info bijeenkomsten, er geen burger op kwam dagen. Die kijken liever naar een reallity soap s' avonds voor de tv. Waarom altijd zo reageren op programma's die maar 1 doel hebben, de varkenshouderij negatief belichten. Wat je als ondernemer ook doet het is nooit goed genoeg.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het ''meer rendement'' bij halvering van het veebestand; wie wil dat niet! Goede vraag Johnny.

 • no-profile-image

  Jack

  Typisch VARA/linkse politiek, alles wat geld probeert te verdienen onderuit schoffelen.
  Wat nou makkelijker als een Agrarische tak onder vuur nemen. Nederland huilt straks als de agrarische sector uitgemolken is.
  Trouwens wij zouden wel een varkenshouder als buurman kunnen gebruiken!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Op de documentaire over ons bedrijf zal ook zeker kritiek komen zeg jij. Met creatief knip en plakwerk hadden de programmamakers van Gonzo aan hun boodschap iedere mogelijke draai kunnen geven. Ik heb er daarom veel respect voor dat ze de varkenshouderij op een realistische en ook grappige manier in beeld hebben gebracht.

 • no-profile-image

  knor knor

  Johnny,
  Mijn complimenten voor jouw bijdrage aan het verder verbeteren van het imago van de sector. Het was een realistische weergave, waar we ons niet voor hoeven te schamen, we kunnen hier trots op zijn, en de maatschappij mag dit zien! Wij produceren wat de consument vraagt. Wil de consument meer welzijn, dan krijgt ze meer welzijn. Wil de consument minder dieren per bedrijf, dan krijgt ze minder dieren per bedrijf. Als ze maar wel weet, dan alles zijn prijs heeft. Als A zegt consument, moet je ook B zeggen.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Dag Johnny. Hier vanuit Noorwegen even de uitzending bekeken. Mijn complimenten. Je geeft een reëel beeld van zaken zoals ik je ken. Maar ook een compliment aan de reporter eerlijk gezegd. En je heb gelijk. Als veehouderij moeten we de mensen meer van binenn uit mee laten kijken. Openheid geven van wat er nu gebeurt. Ik hoop dat deze uitzending de publieke opinie weer wat positiever zal stemmen. Heel veel succes verder.

 • no-profile-image

  vd Grift

  Beste johnny al zappend zagen wij m,n vrouw en ik, de uitzending , wat me opviel was de negatieve houding van de verslagever, maar ook zagen we hoe weinig negatiefs hij kon vinden op je bedrijf ,bij het geboren worden van de dode big dacht hij een puntje te hebben ,maar kon al treuzelend geen redelijk argument verzinnen ,
  Prima gedaan Johnny,je hebt lef getoond door deze vooringenomen journalist een rondleiding te geven , Ik weet zeker dat deze uitzending bijdraagd aan de realistische en positieve weergave van een sector die al decenia lang onterecht in een verkeerd daglicht wordt geplaatst
  Nogmaals prima gedaan ,onze complimenten

 • no-profile-image

  boerke

  ik heb de reportage aandachtig gekeken. Er werd getracht een reeel beeld te geven van de varkenshouderij en dat was niet vooringenomen negatief. Waar wel kritiek op kwam was de besluitvorming rond log's en bouwvergunningen. De omwonende waren ook niet negatief over de bedrijven, maar stelden wel vragen bij de ongbreidelde groei en de opmerkelijke gang van zaken binnen de plaastelijke besturen(dubbelrollen van ambtenaren/wethouders).Ben zelf ook boer en zie de groei van dergelijke bedrijven als een bedreiging voor de sector. Dergelijke varkenshouderijen neigen toch meer richting industrie dan gezinsbedrijf? (en nee, een bedrijf met duizenden zeugen waar een boer zijn gezin van kan onderhouden is geen gezinsbedrijf).
  Het stinkt in brabant,en daar is niemand, en dus ook de sector niet bij gebaat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.