Boerenblog

2 reacties

Eigen markt beschermen?

Het is vloeken in de Europese kerk van vrijhandel: bescherming van de eigen markt. Maar misschien komt het er in Hongarije wel van.

Op de Hongaarse televisie waarschuwt de overkoepelende organisatie van slachterijen dat de vleesprijzen met 10-15% gaan stijgen. Dat is slecht nieuws voor de Hongaarse varkenshouderij. De mensen hebben immers al verrekt weinig te besteden. Velen hebben leningen in buitenlandse valuta (euro of Zwitserse frank) afgesloten en betalen nu vlot 20-25% meer dan op het moment dat ze de lening afsloten. Dat hakt erin. Gevolg is dat er minder geld voor eten en andere zaken overblijft. Daar bovenop zijn het brood en de brandstof ook al flink in prijs gestegen. Kortom, de Hongaar is hoogst ontevreden. En met hem ook de meeste Centraal Europeanen, want zij lijden zwaar onder de crisis en torenhoge voedselprijzen.

Waanzinnige verhoging

Als je de mededeling van de overkoepelende organisatie eens rustig bekijkt, dan is die 10-15% natuurlijk waanzin. Als dát de prijsverhoging is die men de varkenshouders wil gaan uitbetalen, dan gaat de hele varkenshouderijsector hier op slot. Zelfs de efficiëntste varkenshouders in Europa (dat zijn toch de Nederlanders?) willen 50 cent per kg vlees méér beuren. Daartoe heeft de NVV vele honderden stickertjes op vleespakketten geplakt. Met de huidige Duitse prijs van € 1,42 per kg geslacht gewicht (week 9) is dat een stijging van 35%. Op zich een reële verhoging gezien de verdubbeling van de graanprijzen ten opzichte van een jaar geleden. Ook de prijzen van andere grondstoffen blijven stijgen, net als die van brandstof en energie. Dus alles wordt duurder.

Sector is al driekwart gekrompen

De Hongaarse varkenshouderij heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Er zijn nog slechts 2,7 miljoen varkens over van de ruim 10 miljoen die er in 1989 nog rondliepen. Hongarije is een netto importeur van vleesvarkens, biggen én varkensvlees geworden. Het is een doorn in het oog van de Hongaarse regering dat er veel import van levende vleesvarkens uit Nederland is. Ook de import van dumpvlees via de Duitsers is zwaar shit. De regering wil nu enkele bestaande subsidies puur omzetten zodat deze alleen op basis van zeugen worden uitgekeerd. Het oude systeem was dat per verkocht vleesvarken een vergoeding stond. Echter, van die vleesvarkens kwam een aanzienlijk deel als big uit Nederland en Duitsland. Door de subsidie op de zeugen toe te kennen, ondervangt de Hongaarse regering dit punt op een slimme wijze.

Eigen vlees eerst in de supermarkten

Daarnaast zou ik nog een tip aan de Hongaarse regering willen geven: dwing de supermarkten tot het verkopen van Hongaars vlees. De Tesco’s, Aldi’s, Lidl’s en consorten moeten Hongaars vlees gaan verkopen en anders rotten ze maar weer op naar het land van herkomst. Alleen dan is er een kans dat de Hongaarse varkenshouderij overleeft. De supermarkten schieten als paddenstoelen uit de grond en verdienen heel veel geld met het uitknijpen van de producenten. Wat is de Hongaarse varkenshouder nu opgeschoten met de toetreding tot de EU? Volgens mijn stellige indruk hebben alleen de Nederlandse, Duitse en Deense varkenshouderij (lees: handel én slachterijen) baat gehad bij de toetreding van Hongarije, Polen, Roemenië en al die Centraal-Europese landen tot de EU.
Ik zie de reacties op deze weblog al weer binnenkomen: Ronald, er is sprake van een vrije markt! Ja dat weet ik ook wel, maar toch denk ik dat er diverse landen gaan komen die erg moeilijk gaan doen over allerlei vrijhandel van goedkoop dumpvlees. Die helpt namelijk het werkzaam zijn van de eigen bevolking in de landbouw om zeep. Of gaat men in Nederland ook tegen de Braziliaantjes zeggen: tuurlijk, jullie zijn van harte welkom met jullie varkensvlees immers het is een vrije markt…
De inkopers van AH, C1000, Plus, Jumbo etc. zijn wél blij met die Braziliaantjes denk ik zo. Kunnen ze mooi een keer per jaar op snoepreis naar Brazilië. Kunnen ze genieten van die prachtige Braziliaanse hammetjes in de carnavalsoptocht…

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Iedere Hongaar spreekt tegenwoordig 3 woorden engels : Wat die zeugen betreft eens benieuwd hoeveel officiele zeugen er nog zijn in Hongarije ?
  Zeugenhouderij is veelal een lucuratieve bezigheid . Ken een officieel opstartent zeugenbedrijf die momenteel reeds in aantal meer zeugen aan 350ft /kg heeft verkocht dan biggen . De akkerbouw bleef nog gespaart al weet ik al 1 jaar het mee die gesubsideerde machineinvesteringen ook falikant aan het aflopen is . Nu de incasso's blijkens de pan uitvliegen en die uitvergroote handel bij sommige handelaren mee Ukraine enz blijkens niet zo groot meer blijkt te zijn , heeft men Troostwijk al ingeschakelt Machines uit 2008 mee EU vlag-_klevers zoals op uw drijfmestketel is men al aan het verhandelen betekend EU te koop staat bij troostwijk. En dan hebben we het nog niet gehad over die recent geschrapte staatswaarborg die huisuitdrijvingen zoals in Amerika vooralsnog tegenhield ... .

 • no-profile-image

  Han

  Zou in Midden Europa de geschiedenis zich gaan herhalen onder het motto, "import is goedkoper dan zelf maken"? Na de val van het communisme was dit idee de genade klap voor toch al wankele landbouw. Deze redenatie wordt onder aanvoering van handelaren bij de mensen gehersenspoeld. Is de buitenlandse valuta eenmaal op dan is het wachten op leningen om de schulden af te lossen onder het mom "ondersteuning op komende markten". Ik denk dat we gezien de ervaring van de afgelopen decennia beter terug kunnen naar locale voedsel productie met afgeschermde markten. Van de hele vrijhandel is nog geen boer beter geworden, of zijn vooruitgang moet afgemeten worden aan zijn vergrote bancaire schulden en gestegen werktijden. De enige die tot nu toe beter is geworden van de vrijhandel is de >handelaar<. het aantal miljardairs dat de wereld rijker is geworden de laatste jaren moeten we dan ook niet zoeken onder de >boeren<.

Of registreer je om te kunnen reageren.