272 x bekeken

De januskop van Albert Jan

agd.media
De vleessector zweet peentjes bij de gedachte aan een nieuw handelsakkoord met een aantal Zuid-Amerikaanse landen.

De Europese Commissie onderhandelt hierover met deze zogeheten Mercosur-landen. Tot ongenoegen van het Europarlement, dat de zorgen van de vleessector deelt.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat vreest voor de toekomst van duizenden bedrijven en tienduizenden banen in de vleessector, als goedkoop Braziliaans en Argentijns rund- en varkensvlees hier de markt overspoelt. Dat vlees zou mede zo goedkoop zijn omdat ’daar’ niet zulke heftige welzijnseisen zouden gelden als ’hier’.

Ongelijke concurrentie is een heikel punt in internationale handelsoverleggen. De EU wil de vrijheid houden om eisen op het gebied van dierwelzijn en milieu te stellen. Toch heeft Maat hier een geloofwaardigheidsprobleem. Ter onderbouwing wijst hij naar het welzijnsvriendelijke rondeel-ei en naar de varkens met ster die Albert Heijn wil gaan verkopen. Mooie initiatieven, maar nog lang niet representatief voor de sector. Die is volgens vele critici nog lang niet duurzaam genoeg.

Hier blijkt de netelige positie van Maat, en van de hele sector. Hij moet zijn achterban meekrijgen op het duurzame spoor. Het publiek en de politiek moet hij er tegelijk van overtuigen dat zijn sector juist op dat gebied zo vooroploopt dat ze beschermd moet worden tegen goedkope import.

Of registreer je om te kunnen reageren.