Boerenblog

382 x bekeken 21 reacties

Crisis in de sector

Ik ben tot de conclusie gekomen dat we in een crisis verkeren. We moeten naar premium-producten, werken vanuit de bestaande locaties, een sociaal plan voor stoppers opstellen, en de voorlopers moeten ons imago bepalen.

Twee dagen ziekenhuis deze week, op de plaats rust. Twee dagen zonder lange autoritten, zonder gesprekken, zonder vergaderingen. Volop tijd dus om na te denken over de huidige crisis in de varkenshouderij. Ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat we in een crisis verkeren. De gapende dalen in de varkenscyclus worden almaar dieper en de toppen vlakken af. De grondstofprijzen kennen een steeds grotere variatie. Dat geldt vooral voor de prijs van veevoer, die voor meer dan de helft onze kostprijs bepaalt. Al deze stijgingen zijn funest omdat wij er niet in slagen om de hogere kosten vertaald te krijgen in een hogere opbrengst. Over de laatste vijf jaren komen we zes cent per kilo vlees tekort.

Economische en maatschappelijke crisis

Ik vergelijk deze crisis met de situatie na de varkenspest. Ook toen verkeerden we in een crisis. De varkenssector was jarenlang zeer in zichzelf gekeerd. Stallen werden gebouwd, de focus lag op verbetering van de technische resultaten. Kortom, we waren bezig IN de stal. Tijdens de varkenspest kwam het sluimerend ongenoegen dat onder de burgers al langer rondging ineens naar buiten. De blik van buitenstaandes was kritisch en confronterend. Vanuit de overheid werd de herstructurering varkenshouderij ingezet, ons allen zeer bekend. Daarnaast een korting van 25% op de niet grondgebonden varkens. De regelgeving voor dierenwelzijn werd aangescherpt. De reconstructie bracht de focus op natuur en landschap. De varkensvrije zones, waarmee de reconstructie startte, verdwenen geheel uit zicht. Er kwam een rood voor rood regeling waarbij varkenshouders stallen konden slopen en tegelijk een opkoopregeling voor fosfaat. Dat betekende een warme sanering van varkenshouders. De volhouders bleven over.

Aarzelend op de goede weg

Nu, een kleine 15 jaar later, verkeren we weer in een crisis. Er is bonje met de buren. De maatschappij is ons zat. Er is ongenoegen over grote stallen, over welzijn en milieu. Ik dacht er over na tijdens mijn pas op de plaats. De afgelopen tien jaren hebben we vooral besteed aan bestrijden van symptomen. Door luchtwassers te plaatsen in onze stallen probeerden we de maatschappij tevreden te stellen. Wij spanden ons echt wel in, maar onze buren vatten het op als windowdressing. Het is niet genoeg. We hebben de issues aangepakt. Maar we pakten niet het systeem aan. Daardoor stapelden onze kosten zich op. Het lijkt erop dat we duurzaam naar de haaien gaan.
Twee zaken hebben we in de keten goed opgepakt. Dat zijn castratie en de vierkante meter voor vleesvarkens. Het is opgepakt door dit in het verkooppakket op te nemen. Deze twee zaken hebben niet geleid tot extra kosten, we konden ze opeens verwaarden. De markt is de beste aanjager. We gingen van wegnemen van issues (stank en ammoniak) naar bevredigen van klantbehoeften. Van kosten naar opbrengst. Strategisch is dat een juiste keuze. Het heeft moeite gekost om het knopje om te krijgen. We zijn aarzelend op de goede weg.

Welke uitweg hebben we?

Dat brengt me dan tot de aanpak van de huidige crisis.
* De weg die we ingezet hebben moeten we vervolgen. Van kosten naar opbrengst. Er is ruimte voor premiumproducten in de koopkrachtige markt in Noordwest-Europa. We lopen hierop voor op de concurrenten in andere landen. We kunnen onze positie uitbouwen. Als dat ergens kan, kan het hier in Nederland. Ongeveer 20% van de mensen is bereid om meer te betalen voor hun vlees, zei men deze week in Brussel tijdens de vergadering van de expertgroep.
* De ruimtelijke aspecten moeten we via maatwerk gaan invullen, vanuit de bestaande locaties. We moeten zorgen voor transparantie en weer vrede sluiten met de buren.
* Bij dat streven naar maatwerk is de consequentie dat er voor sommige bedrijven geen toekomst meer is. Daar hoort een sociaal plan bij.
Dit pakket is een samenhangend pakket. We moeten toe naar de situatie dat de voorlopers het imago van onze sector bepalen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Als het wetsvoorstel van GroenLinks door de Kamers komt, dan is het probleem voor de veehouderij in zijn algemeenheid niet te overzien. zij gaan net als jij uit van het feit, dat de extra kosten wel betaalt worden door de consumenten in Nederland liefst heel Europa. Op hetzelfde moement moet de EU buitengrens voor import en export open blijven. Hoe wil jij dan nog de concurentie winnen met de goedkope import uit landen waar andere productie eisen gelden? Ik vrees dat de boeren in het algemeen te optimistisch zijn en te afwachtend m.b.t. wat er uit Den Haag komt. Een sociaal vangnet voor de wijkers is bij de huidige fenanciele crisis een utopie.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Wat is de relatie tussen crisis in de sector door te lage opbrengstprijzen en de buren ? Ik begrijp dat niet. Verder moeten we onszelf niet in de hoek laten praten wat buren betreft die door een heel klein groepje tegenstanders vanalles ter ore wordt gebracht om maar tegenstand tegen de veehouderij op te wekken. In den Bosch voor het provinciehuis stonden notabene maar een 30 tegenstanders en de andere 300 waren boeren tijdens het megastallendebat. Die 30 personen gaan te ver in hun mening over megastallen en omdat ze Ron Lodewijks bij het Brabants Dagblad als journalist flink achter hen hebben staan, en Lodewijks daar iedere dag dat er een dagblad uitkomt de sector zo negatief mogelijk probeert neer te zetten, verdient niet de schoonheidsprijs. De Wegener groep stelt zich met deze journalist eenzijdig op en wil zo de bevolking beinvloeden. Het enigste wat helpt is per direct je abonnement op zeggen bij de kranten waar Lodewijks in schrijft. Onder meer Brabants en Eindhovens dagblad.
  We maken als sector de klassieke fout dat we slecht communiseren met de samenleving. PR voor de sector is enorm belangrijk en lukt dat niet via de Wegener groep, dan zullen we lokale bladen meer info moeten geven over wat we doen als sector. Deze bladen hebben vaak ook nog meer lezers dan de dagbladen. LTO en NVV wuiven PR weg en willen daar geen energie insteken en zeggen dat moeten boeren individueel maar doen. Dat gaat natuurlijk nooit werken. Ik hoop dat ze daar ook eens in wakker worden en na 2 dagen rust in het ziekenhuis moet ten Have toch ook wel nagedacht hebben over sector PR die momenteel zeer marginaal gevoerd wordt.
  Daar ligt een gigantische fout van de belangenbehartiging !!!
  Verder helpt LTO boeren mee de crisis in want de -1 van Vion deze week slaat volgens mij helemaal nergens op met een verhoging in het vooruitzicht vanmiddag in Duitsland. Hier wordt toch weer een centje weggestolen wat boeren niet kunnen missen. Het is duidelijk dat alle partijen na de producent voor eigen gewin gaan en zich niet bekommeren over de productie van de grondstof. Dat moet Annechien toch ook aan het denken zetten met Zlto als eigenaar van Vion en Sobel !!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Doorzetter

  Annechien lijkt moegestreden. Niet persoonlijk bedoeld en ik kan het me voorstellen als je constant met die trieste figuren in discussie moet. Ze trekt zich teveel aan van de oneerlijke en onjuist gevoerde discussies. Door mee te gaan in de wensen van "de buren" open je weer een deur om als sector helemaal in de wurggreep te komen. Oplossingen zoeken is altijd goed maar laat je niet demotiveren door de linkse lobby. De ingezette weg tegen de veehouderij houdt geen stand omdat de realiteit ver te zoeken is. Dus kop op de schouders er allemaal onder!

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  Beste Annechien,je kan brainstormen tot je een ons weegt,en dan kom je nog niet tot een oplossing.De prijs komt tot stand door vraag en aanbod, en dat is altijd zo geweest.De discussie over dierwelzijn is een beetje hypocriet,als ik zie wat er de afgelopen jaren veranderd is in onze sector,en wat er nog staat te gebeuren,zal niet veel veranderen in de opbrengstprijzen als het aanbod niet naar beneden gaat. meer dan zestig % van het vlees dat hier verkocht wordt,komt uit het buitenland,en daar worden geen eisen aan gesteld,niet door de consument,en ook niet door de retail.Als hier geen paal en perk aan wordt gesteld,zijn wij met iets bezig,wat wij nooit en te nimmer kunnen winnen.WtO prima maar dan onder dezelfde condities,dat is onze enige kans,want dan komt ons vakmanschap pas echt bovendrijven,en dan pas beseft de burger welk onrecht zij ons aandoen,want de nederlandse agrarische sector is altijd in beweging geweest,en zal altijd een voorloper blijven in ontwikkeling voor dier,boer en miljeu,en daar moet de gemeenschap positief critisch trots op zijn,en niet zoals de provincie groningen,met een pennestreek honderden bedrijven voorgoed op slot zetten,en waarin zij willen bepalen hoe wij in de toekomst ons beroep nog mogen uitvoeren.Eenieder die hiermee te maken heeft sterkte en tot betere tijden. Arie zevenhuizen.

 • no-profile-image

  onno

  Ik denk dat de LTO en anderen het hebben nagelaten om PR te bedrijven. Duidelijke PR en geen Campina spotjes, die absoluut een rad voor ogen draaien voor de mensen die niet werkzaam zijn in de landbouw.
  Annechien stelt dat de varkenshouderij gemiddeld 6 ct per kg tekort komt. Ik weet heel zeker dat als de supermarkt prijs 7 ct hoger was geweest de mensen geen kg minder vlees hadden gekocht. Maar waar het dan weer fout gaat is ,dat iedereen er weer met zij vingers in zit te graaien en de 7 ct uiteindelijk 40 wordt. En daar moet Annechien zich eens op concentreren.

 • no-profile-image

  Realist

  Beste Annechien, je mag verwachten dat iedereen met twee benen op de grond staat! Maar het blijkt dat bijna iedereen zweef. Daar botst bij na iedere ondernemer tegen aan. Hij moet alles op orde hebben, de anderen roepen maar wat en hebben geen verantwoordelijkheid. Daar mee moeten afspraken gemaakt worden, die niets waard zijn!!! Men vliegt hoog in de wolken en gooit met geld en de ondernemer zit diep met ze laarzen in de modder gezakt. Grote organisaties misdragen zich ook nog vaak in deze tijd, over de ruggen van de ondernemers! Het wordt hoogtijd dat de belangenorganisaties echt voor de mens, hier de ondernemer, gaan, hij is de kip waar het om draait! Milieuactievisten en natuurmensen zijn veel te ver doorgeslagen, er is veel onzin uitgekraamt. Daar is veel te veel mee afgesproken over de rug en achter de rug om van de ondernemers. Daarom zit je nu ook zo diep met je laarzen in de modder! Gesprekken met elkaar is goed maar wel op een eerlijke baisis! Maar daarin was en is men de weg helemaal kwijt. De portemonee is leeg gejat, hoe kom je weer aan de gang?

 • no-profile-image

  farmer

  dat jullie in een crisis verkeren wisten de meeste varkenshouders al een hele tijd denk ik ,jammer dat jullie vertegenwoordigster er nu pas achter komt.Het is simpel de kostprijs is te hoog in nl door de vele regels die gemaakt/bedacht zijn om de intensieve veehouderij langzaam ten gronde te brengen.mest is afval geworden zodat het niet geexporteerd mag worden terwijl hetzelfde product geld waard is in veel landen in de wereld.productierechten de melkoe voor de overheid hoeveel stoppers die hun rechten voor niks kregen konden de schatkist mooi spekken en de kosten voor de blijvers gingen weer een beetje omhoog.energieprijzen die voor het grootste gedeelte uit belasting bestaan allemaal goed voor de concurrentie op de wereldmarkt.kosten voor beregenen [water] wat in nl overal lijkt te zijn vergeleken met australie behalve nu, kost bij jullie veel te veel vergeleken met hier .Dan nog al de regeltjes waarvoor ambtenaren nodig zijn om te controleren ,en registreren enz op het eind van de dag produceren ze alleen maar een hoop papier.
  En dan de veel geprezen coops waar de leden helemaal niks meer te zeggen hebben ,en ook geen inzage in de finaciele gang van de coop ik vrees dat de boekhoudkundige winst ervan op gaat aan salaris van alle medewerkers.
  Waarom niet de hele handel in de verkoop behalve enkele belangrijke onderdelen rendac en wat je nog meer erg belangrijk vind ,verkoop het aan meerdere geintersseerden dan is er ook wat meer concurrentie .richt een nieuwe coop op financieel gezond en zorg dat je controle houd op het geheel .iedereen klaagt op deze website over alles en iedereen al jarenlang en er gebeurd niks ,dan maar een keer flink de bezem erdoor veel slechter kan het toch ook niet worden lijkt het me als ik hier vanalles lees. succes ermee

 • no-profile-image

  Hans

  Annechien, wat je ook mankeert, Van Harte Beterschap toegewenst, we hopen dat je er gauw weer bovenop bent. Maar mischien is het goed om nog een paar dagen langer in het ziekenhus te blijven.

 • no-profile-image

  boerke

  weet je wat het probleem in nederland is! als je een bank beroofd en je word betrapt, ga je de gevangenis in. als je van de boeren steeld, kan je elke week een nieuwe winkel openen!!!!

 • no-profile-image

  drientje12

  Annechien, dat de varkenshouderij in een crisis verkeerd kunnen we het snel over eens zijn, maar oplossingsrichtingen bepaald niet. Premium-producten produceren is maar voor een klein gedeelte van de markt weggelegd. De varkenshouder, en dan m.n.
  het gezinsbedrijf is de zwakste schakel in de hele keten.
  Neem nou de varkenshouder met flinke omvang die zijn bedrijfsvoering in een BV heeft. Daar zal geen bank of voerleverancier optreden tegen betalings achterstanden, bang dat de varkenshouder er zelf de er uit trekt.
  Nee, dan dat gezinsbedrijf, kan zo de schuldsanering in of indien aanwezig, grond verkopen. Zolang er niet het de acceptatie is in de hele keten, en dat is er niet, moet de varkenshouder/gezinsbedrijf goed bedenken waar hij mee bezig en de aasgieren gewoon doorgaan.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Ik zie dat jullie graag schelden op die linkse clubs, maar jullie zouden eens moeten opstaan voor je rechten zoals die (linkse) arbeiders dat vroeger deden. En al die rechtse zakkenvullers (banken, tussenhandel etc) de laan uit moeten sturen. Sta op, wacht niet af en kom in actie! Werk samen met de burger en de milieuverenigingen want daar zit het geld en de license to produce. En hou op met dat gekat.

 • no-profile-image

  Jaap

  Duitsland +7 vandaag. Verklaar mij nu eens die -1 van Vion NL deze week, Annechien.
  Vion heeft andermaal de varkenshouderij bestolen. En dan als LTO gaan zeggen dat we in crisis zitten als Zlto eigenaar is van die club. Dit is toch van de zotte.
  Het grote probleem van de EU varkenshouderij momenteel, zijn de partijen die ons vlees verwaarden. Ieder lapje vlees 5 cent extra en de varkenshouderij is gezond. Waarom geven we wel een dikke 2 euro`s uit voor een pilsje en niet meer voor vlees, omdat we het niet vragen.
  Wat mij betreft voor Pasen, èn de slachterijen weer dicht , èn tegelijkertijd de distributie van de supermarkten.
  Geen woorden, maar daden. Dat is hetgeen wat nodig is.

 • no-profile-image

  john

  naast al die milieuregels wordt de import van de andere kant van de oceaan nog een grotere bedreiging. Wil de staat (lees: burger) dingen veranderen dan eerst een verkoopverbod op producten die niet aan de eisen voldoen. Bedrijven die producten produceren die in eigen land niet verkocht kunnen worden hebben geen bestaansrecht. Dus omschakeling noodzakelijk. Als ik de kranten nu lees wordt dat vlees uit gezinsbedrijven zonder megstal, beren, en veel ruimte. Want ja dat is wat de burger wil. Vanuit de retail moet er wel een beweging komen naar de producenten om om te schakelen anders hebben ze lege schappen... Dit is de enige goede weg om duurzaam voedsel te produceren. Nu eerst om laten schakelen en daarna goed importeren is geen duurzame weg!.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De opbrengst is niet verkeerd, de kosten zijn veel te hoog door gestegen. Luxe stallen en opgefokte productie doen ons de das om. Oplossingen liggen o.a. in huur van stallen, koop van courante bedrijven voor weinig (nu € 1000 / zeug en € 200 / varken). Geen luxe, sterke zeug, pietrainbeer. Kassa. Wie nu nog vast zit aan een te hoge financiering kan beter alles aan de bank schenken en opnieuw beginnen.

 • no-profile-image

  janneman

  Slachterijaktie was een goede Aktie, daar moeten we het geld van beuren. En dat hebben ze blijkbaar toch zat, blijkens uitbreidingsplannen van Tonnies met 30%, en de praatjes van van ROOI dat ie zijn nieuwe slachterij in 10 jaar terug verdiend heeft.
  Heel Europa ligt vleesprijs op zelfde nivo voor het gangbare vlees, hoezo geen afspraken?
  Als dan alle grote Europese slachterijen langzaam tot 50ct per kilo verhogen, dus afspreken, mag niet (NMA), maar doen ze nu toch ook?
  NMA kan niks zeggen, want het is terecht als produktiekosten stijgen, het vlees ook duurder wordt.
  Dan gaan de kleinere slachterijen vanzelf mee omhoog (eigengewin).

  De supermarktinkooporganisaties, retail moeten dan wel meer betalen.

  Dit moeten we europees verband met alle boerenorganisaties zien te bewerkstelligen.

  Dit is mijn inziens de enigste manier.

  Nu is de tijd daar, dat dit moet lukken, europese boeren moet geheel europa (duitsland,Belgie, Frankrijk) tegelijk de grootste slachterijen blokkeren.

  Dus (z)LTO/NVV vandaag nog overleggen met de buitenlandse zuster-organisaties!
  Verder:

  In concepten werken is mooi, moet je als je kunt ook zeker doen, maar geeft nul garantie op meeropbrengsten, alleen de
  hogere produktiekosten worden betaald, dus direct financieel schiet je er niks mee op.
  Hoogstens een beter imago, iets vastere afzet, license to produce jajaja… en ondertussen duurzaam(?) naar de klote.
  Duurzaam produceren betekent ook boven de kostprijs beuren, dat hebben ze bij STAR vlees niet goed uitonderhandeld met de slachterijen.
  Dit is een gemiste kans!
  Want als de slachterijen zich aan de afspraken houden, kunnen ze geen goedkoper buitenlands (dioxine/geen ikb/ niet verdoofd) vlees in de schappen leggen bij een crisis, toch..

  Verder hier wel druk op de ketel houden, zolang we europees nog niet verder zijn, dus:

  o.a. Distributiecentra blokkeren voor de Pasen,
  En dus nog een keer de slachterijen blokkeren.

  En filmen en op youtube zetten, en wat geweld (van de NEwkids) in de filmpjes verwerken. Dus spannender maken!!

  Volhouden net zolang tot het overslaat naar onze buurlanden (voorbeelden genoeg in de wereld van vandaag!)

  Aktie Aktie bij de paar grootste slachterijen tegelijk in Europa!!

  En het bedrijfsleven (voer/ki/fokkerij etc) ook benaderen dat ze een keer werkelijk mee gaan doen met de akties, en van zich laten horen in de media, die hebben zelf een PR budget, laten ze dat eens inzetten voor het algemeen belang van de sector.

 • no-profile-image

  mari v/d ven

  Aktie voor de slachterijen gaan liggen, daar geven we onze varkens aan weg. Heel Europa ligt vleesprijs op zelfde nivo voor het gangbare vlees, hoezo geen afspraken? Als dan alle grote Europese slachterijen tot 50ct extra per kilo verhogen, dus afspreken, mag niet (NMA), maar doen ze nu toch ook? NMA kan niks zeggen, want het is terecht als produktiekosten stijgen, het vlees ook duurder wordt. De supermarktinkooporganisaties, retail moeten dan wel meer betalen. Dit moeten we europees verband met alle boerenorganisaties zien te bewerkstelligen. Dit is mijn inziens de enigste manier. Nu is de tijd daar, dat dit moet lukken, europese boeren moet geheel europa (duitsland,Belgie, Frankrijk) tegelijk de grootste slachterijen blokkeren. Dus (z)LTO/NVV vandaag nog overleggen met de buitenlandse zuster-organisaties!
  Zoniet dan onstaat er weer een nieuwe splintergroepering die dit wel gaat bewerkstelligen!

 • no-profile-image

  peter

  Hoezo crisis in de varkenshouderij? ik ben zelf varkenshouder en ben heel rijk geworden. als de huidige biggenprijs halveerd verdienen we nog geld.

 • no-profile-image

  Henkie

  Geweldig Peter. Ik wed dat jij met een dubbeltje per week rond komt. Fantastisch.

 • no-profile-image

  boerke

  peter die sukkel, is natuurlijk mester

 • no-profile-image

  peter

  hallo henkie en boerke,
  bedankt voor jullie complimentjes,
  waarom is iemand die geld verdiend met vermeerderen een sukkel?
  het leven is een pretje met deze torenhoge prijzen.

 • no-profile-image

  Piggy

  @peter, Henkie en Boerke zijn niet de enige die jou een sukkel vinden, ik vind dat namelijk ook !!!! Hoe krijg jij het voor mekaar om 35 biggen te draaien, want dat doe je natuurlijk ook.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.