Boerenblog

3 reacties

Bonje met de buren

Een week van acties, zowel rond de megastallen als voor verbetering van de varkensprijs. Ik wil alle boeren bedanken voor hun inzet.

De laatste week van februari stond in het teken van acties. Allereerst de kwestie ‘Groningen’. Maar liefst 21 ondernemers spraken in bij de commissie Ruimte en Milieu van de provincie. De verhalen van onze ondernemers maakten diepe indruk bij de politici. Dit moet invloed hebben op de besluitvorming. De indrukwekkende pleidooien kunnen geen Statenlid koud laten. Onze boodschap is dat er hier in Groningen sprake is van ondoordacht beleid dat bovendien op een slordige manier tot stand is gekomen. Het normale gezinsbedrijf mag niet op slot.
LTO Noord zet de komende dagen door met haar acties. Waar statenleden nog informatie nodig hebben, zullen we daar voor zorgen. In de tussentijd overleggen we ook verder met de politieke partijen. Ik heb de hoop op gezond verstand nog niet opgegeven. Misschien moeten we even afwachten tot de verkiezingen zijn geweest.

Ook acties in Brabant

Dan waren er acties in Brabant. In grote getale kwamen varkenshouders naar het plein voor het provinciehuis. Ook hier stond de ontwikkelingsruimte voor varkenshouders centraal. Ja, er is bonje met de buren waar we juist nieuwe vrienden mee moeten worden. Dat komt niet vanzelf mensen. Daarin moeten we investeren. Dat begint bij het naar bijeenkomsten gaan waar die nieuwe buren komen. Waar waren de varkens- en pluimveehouders toen de SP haar bijeenkomst in de Verkadefabriek had? Die had als thema: Megastallen NEE, Gezinsbedrijven JA. Natuurlijk was de ZLTO bestuurlijk present. Maar de mensen die nieuwe vrienden moeten maken, schitterden door afwezigheid. Dat moet volgende keer anders.

Geslaagde actie met de NVV

Afgelopen vrijdag flyerden we samen met de NVV bij supermarkten in het hele land. Het motto was Een eerlijke prijs voor eerlijk eten. Met 25 cent per pond, ons inkomen weer gezond. Ik ging met varkenshouders naar de stad Groningen. Wat me opviel is dat het winkelend publiek positief reageerde op onze acties. De meeste mensen namen de flyers aan en lazen die ook. “Jullie hebben gelijk”. Sommige mensen zeiden: “Ik ben vegetariër”. Een enkeling had het direct over die kleine hokjes met veel dieren. Je ziet ook meteen een heel verschillend publiek bij de diverse supers. Het was goed om met het winkelend publiek in gesprek te gaan. Zo leer je met je nieuwe buren omgaan en weet je wat ze bezig houdt. De varkenshouders die mee waren, vonden het directe contact met de consument een hele ervaring. Dat zouden we vaker moeten doen, was een veelgehoorde opmerking. Wat mij betreft geven we daar invulling aan de komende periode.
Hierbij is het een aanrader om deel te nemen aan de bijeenkomst Wroeten met varkensNET: Oog voor de ander..
Natuurlijk waren er in het kader van de acties veel contacten met de media. Veel regionale tv zenders en regionale kranten besteden aandacht aan de acties. Vorige week: een uitzending in Spijkers met koppen op radio 2. Wyno in Buitenhof. Een discussie-uitzending van 20 minuten met staatssecretaris Bleker, Ineke van Gent (Groen Links) en Tineke Slagter (SP).

Ik wil alle varkenshouders danken voor hun inzet. Samen de schouders eronder dat werkt. Nu en voor de toekomst.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Het Geweten van, Nederland. Zit je nu hier ookal de discussie te frustreren met je niets positief toevoegende reactie. Wanneer kom je eens met opbouwende kritiek, zodat de mensen de omstandigheden waar jij zo tegen bent, kunnen verbeteren.

 • no-profile-image

  Gerard

  Goede acties. Alleen de trem 'nieuwe buren' vind ik verkeerd.
  Zijn het nieuwe buren? Volgens mij zijn het buren die er al jaren zijn. In tijden dat het goed ging met de varkenssector werd er geen aandacht geschonken aan de 'buren'. Nu men beseft dat het echt fout lijkt t gaan begint men pas met de 'buren' te praten.
  Ik heb het niet zo op buren die niks van zich laten horen als t goed gaat en als het minder gaat aankloppen voor hulp. Al helemaal niet als ze me dan opeens nieuwe buren noemen.
  Dit geldt niet alleen voor de varkenssector maar voor vele andere landbouwsectoren, de communicatie komt pas op gang als er problemen lijken te komen. Ga al van te voren ingesprek met de andere partijen en niet pas als het fout gaat.
  Dit is niet alleen het echte gesprek maar ook de openheid van bedrijfsvoering wat voor begrip kan zorgen.
  Des ondanks goede acties, we moeten redden wat er te redden valt.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Ik kan me niet onttrekken aan het gevoel dat de boeren in zijn algemmenheid de verdedigign zoeken. Waarom gaan jullie niet in de aanval? Ga met de andere plattelands bewoniers in gesprek over; "Hoe houden w ehet platteland leefbaar, zonder groepen af te schrijven". Er valt ook te denken over een andere vorm van afzet, die meer van d emarge p het platteland laat en als dit betekent minder produceren, maar wel rendabel heb je vooruitgang geboekt. De laatste jaren viert >polarisatie hoogtij, dat zal nooit tot een leefbaar platteland leiden. Ikwacht op het moment dat landbouw, plattelands ontwikkeling en natuurbeheer de handen in een slaan om het gezamelijke doel; "Plattelands ontwikkeling" vorm te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.