Rekenen loont in varkensland

agd.media
Nederlandse varkenshouders staren zich blind op de prijs. Bij Vion zeggen ze dat al jaren.

Het vleesconcern zag afgelopen jaren met lede ogen aan hoe Nederlandse boeren hun dieren naar Duitsland brachten omdat daar een paar cent meer geboden werd. Het bedrijf wil liever richting langetermijnafspraken en niet steeds gedoe over de prijs. En het wil geen gewone varkens meer, maar ‘concepten’.

Een mooi verhaal, waar zeker een belangrijke kern van waarheid in zit. Maar toch. Het jaarlijkse prijsonderzoek van De Groene Belangenbehartiger (lees: NVV) leert dat shoppen bij slachterijen, ofwel keihard onderhandelen, voor de veehouders een lonende activiteit is. De prijsverschillen zijn soms bijna 6 euro per vleesvarken. Dat scheelt een ondernemer op jaarbasis tienduizenden euro’s.

Zulke prijsverschillen bestaan bij de gratie van een zeer ondoorzichtige markt die bol staat van de noteringen en van de toeslagen en kortingen daar weer op.

Op het onderzoek is wel wat aan te merken. Bijvoorbeeld dat het zelf niet transparant is over de hoe de uitkomst tot stand komt. Maar het toont wel dat het in varkensland nog altijd een kwestie is van vissen in troebel water. De mobiele telefoonmarkt is er nog heilig bij. Geen wonder dat varkenshouders altijd aan het rekenen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.