Boerenblog

468 x bekeken 48 reacties

Opnieuw een gigacrisis

Duitse slachterijen en Annechien laten de grondvesten van de varkenshouderij schudden.

Mevrouw Annechien ten Have schreef op 10 februari een erg duidelijke weblog. Zo duidelijk dat dit eigenlijk niet past bij haar politiek correcte gepraat van de afgelopen weken toen de varkensprijzen met tientallen euro’s per vleesvarken omlaag kelderden. Er moest vooral thee worden gedronken… Ze lijkt wel die ex-burgemeester van Amsterdam. Nu is in Groningen, waar ze zelf varkens houdt, een probleem met varkensbedrijven en schreeuwt ze moord en brand. Zeer opvallend. Dat moet eigenlijk niet kunnen. Als ze een erg goede politicus is, dan schrijft ze binnenkort op haar weblog dat de tekst uit zijn verband is gerukt door de redactie van Boerderij. Iets wat ik overigens sterk betwijfel, ik heb er ruime ervaring mee.

Maffia houdt varkensprijzen gelijk

Op vrijdagmiddag 11 februari besloten de maffialeden van de Duitse slachterijen de prijs gelijk te houden. Dat ging tegen de verwachtingen in, schrijft Boerderij.nl . Eigenlijk vind ik dat vreemd, want het is juist wél gelijk aan de verwachting. Waarom zou de maffia de prijzen verder verhogen, ze zijn immers weer gelijk aan de prijs net voor de dioxinecrisis? De eerste drie maanden van het jaar zijn altijd matig qua prijs, dus waarom meer geven dan strikt nodig is? Wie werkelijk dacht dat de varkensprijzen verder zouden stijgen is een ‘beetje dom’ zoals Prinses Maxima het zo mooi kan zeggen.

NVV en LTO moeten eens ophouden met koffie leuten en eindeloos vergaderen. Waar is hun bestaansrecht als ze in dergelijke crises niet iets concreets doen? Overigens viel ik zelf van mijn stoel van een nieuwsbericht waarin vermeld werd dat Tonnies de slachtcapaciteit met 33% wil uitbreiden… Het is geen schrijffout, écht 33%! En Danish Crown breidt in Duitsland uit met 27%, en Simon Fleisch verdubbelt. Het is toch van de zotte dat die schurken maar uitbreiden op kosten van de primaire producenten?

Toekomst ligt in eigen granen

De afgelopen weken heb ik enkele Hongaarse varkensbedrijven bezocht. Op de foto’s kunt u zien wat de toekomst heeft: zelf geteeld voer in grote graansilo’s in combinatie met varkens. De bedrijven die ik heb mogen bezoeken hebben duizenden tot tienduizenden hectares akkerbouw. Ze stappen massaal over op het inkuilen van CCM (natte mais zoals ze het hier noemen). Ondanks hun inefficientie qua varkenshouderij, maken ze toch klappers qua voerkosten. Natuurlijk kunnen ze ook het graan verkopen. Maar het voordeel is en blijft eigen grond. Dat is een groot goed voor de toekomst: eigen graan, mest terug, eigen biggen, stabiele cashflow qua voeraankoop. Grond die in Nederland een 30.000 tot 50.000 euro per hectare kost, is hier in Hongarije en omringende landen nog te koop is voor enkele duizenden euro’s.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Ronald,
  Ben het niet met je eens over je eigen grond, dat het een groot goed is ja. Maar waarom je stallen volhouden als er geen plus op je eigen geteelde voer komt via dieren. Je moet toch echt de commerciele prijs voor het product gaan rekenen, anders houd je jezelf wel erg voor de gek.
  En zolang de graanprijs zo hoog is, moet het betekenen, dat wij meer voor onze vlees/melk moeten krijgen en niet via zo manier, een extra besparing te vinden, om ons op de borst te slaan, van dit kan wel.

 • no-profile-image

  gerald

  en we ze gaan weer de kostprijs laten zaken om iets meer over te houden . Duurder verkopen gaat daar dus ook niet

 • no-profile-image

  Eric

  Beste Ronald voor een gedeelte ben ik het met je eens maar mijn vraag is de volgende wij boeren schreeuwen moord en brand over de opbrengst prijs . Maar ik vraag mij werkelijk waarom nooit iemand praat over onze kosten kan . Deze week op de site van de boerderij nuterco maakt record winst denkavit het zelfde .Als ik de quote 500 nakijk zie ik daar wel erg bekende namen langs komen . Maar zolang wij als producent alleen het verlies nemen zal niemand ons helpen. Niet de veearts niet de leverancier van dier benodigdheden niet de voerfabriek en niet de farmaceut die 3.50 voor de Prrs vaccin vraagt .

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ronald ik ben het met Jeroen eens Hier ging het vaak zo graan duur vee weg en graan verkopen graan goedkoop vee aanhouden Maar nu met die hele grote stallen word het vee en varkens vaak aangehouden met als gevolg dat er veel minder cyclus werking op de markt is
  In veel andere producten zoals olie en staal worden productie afspraken gemaakt om de prijs te beheersen en zolang dat met de varkens niet gebeurt zal de prijs net echt stijgen Te veel produceren en een goede prijs verwachten is in sinterklaas geloven

 • no-profile-image

  onno

  Door eigen graan op te voeren betekent in feite nog niet dat het rendement in de varkenshouderij beter wordt. Van deze struisvogelpolitiek wordt niemand beter.
  Het is toch een teken aan de wand dat Nutreco en Denkavit record winsten draaien, Agrifirm heeft het kapitaal om de een na de ander over te nemen, terwijl de primaire producenten omvallen van ellende.. Tijd voor een nieuwe co-op.. Alleen vervelend dat we in principe alleen de emigranten op de barricades kunnen krijgen.

 • no-profile-image

  Han

  Jeoren en Ed ik ben het met jullie eens dat Ronald nu rekent als een boer. Mijn graan is goedkoper dan krachtvoer, DUS verdien ik aan de cyclus graan-vlees. Deze trend zal misschien tijdelijk een PLUSJE geven voor de varkens houder, maar op termijn zal de handel het prijsnoveau hebben bijgesteld naar beneden en zit de varkenshouder , nieuwe stijl, met een dure investering in huisvesting, voerproductie en kan ook bij hoge graanprijzen, zijn vlees productie niet stopzetten, kapitaals vernietiging en contract breuk. De oplossing voor de varkenshouders is, eindelijk eens de productie op een niveau brengen dat de handel wel moet betalen om e haken vol te krijgen. Als ik het artikel goed begrijp, komen er weer haken bij zou bij gelijk blijvend aanbod een gevecht kunnen worden om de haken vol te krijgen, tot dat er weer één van de slagers over de klink gaat. Jammer voor zijn leveranciers, zij zitten dan in een faillisement en kunnen naar hun centen fluiten.
  Onno de emigranten zien kennelijk dat er een andere landbouwvorm moet komen. Zij hebben niet voor niets huis en haard verlaten, om hun heil elders te zoeken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat ik denk dat een grotere plus geeft op de marges is het oplossen van het mestprobleem. Kunstmest word steeds duurder. Als je varkens hebt dan hoef je minder kunstmest te kopen. En dat geeft een leuke plus op de marge!

 • no-profile-image

  Tommie

  Ik lach om alle consternatie. Hier op de veluwe is een voergeldgever, helaas voor de beste ondernemer, omgevallen. Triest maar waar. De voergeldstallen zullen wel leeg blijven, denk je dan. Vooral de stallen onder de 400 varkens die gedateerd qua huisvesting zijn. Maar nee hoor, de voerfirma's weten toch weer mensen zo ideoot (om in de termen van onze Annechien te blijven) om deze stallen over te nemen voor vast geld. Verschillende aanbieders worden aangedragen door de voerleveranciers. Want stel je voor dat ze de silootjes van 6 en 8 ton per leverinng niet vol kunnen blazen. Dat gaat van de omzetlijst van de buitendienstman af, en dat is het ergste wat er is. Als er daarna geldproblemen komen, wordt er wel weer een nieuw slachtoffer gevonden. Dit om een goede bonus als buitendienst aan het eind van het jaar op te strijken. Wat een mentaliteit. Vooral de (middel)grote cooperaties die zelf nog geen varken durven te houden, doen hier aan mee.
  Ik verbaas me nergen meer over!!!!

 • no-profile-image

  x

  Eigen grond is geen winst voor de varkenshouderij, maar puur winst van de akkerbouw. Oftewel met een leuke winst op de akkerbouw kun je de varkenshouderij instand houden.

 • no-profile-image

  Hans

  xy, varkenshouders die hun eigen voer verbouwen of akkerbouwers die hun eigen graan omzetten in vlees, groeien mischien wel niet zo hard, maar houden het veel langer vol. De supermarkt kijkt naar de winst op de kassabon, niet naar de winst van het individuele product, anders zou je net zoals Tommie omschrijft, beter voergeldgever kunnen zijn.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Waar ed over praat is de echte varkenssyclus. Als je begin negentiger jaren door Iowa reed kon je overal de pigyards zien. Werkelijk duizenden! Dat zijn simpele kapschuren voor mestvarkens op stroo met een betonplaat er voor. Daarop stonden een stel van die twee of drie tons ronde Prairie pride selffeeders. En idd, Als de maisprijs hoog was ging de mais rechtstreeks naar de markt en als die laag was of dreigde te worden, werden er meteen meer gelten gedekt om de mestvarkens te fokken die de mais tot waarde konden brengen. Hoewel er nog wel over gepraat wordt is die cyclus er niet meer. Varkens worden tegenwoordig veel meer op contract gehouden in grote stallen die veel geld kostten. Die zet je dus niet zomaar leeg. Daardoor verdwijnd het jojo effect uit de markt. Je bent er in, of je bent er uit. Het hoeft helemaal niet dat je het zelfverbouwde graan aan je eigen varkens opvoerd. Al het mindere spul gaat naar de varkens. wat je met de mooie gerst of tarwe doet ligt er helemaal aan of er in de buurt minder spul te koop is voor een aantrekkelijke prijs. Je zou dat kunnen kopen en je eigen verkopen en op die manier ook winst maken. Eigen grond is geen garantie voor meer winst maar geeft je wel veel meer opties. Het feit dat de voerboer meer verdiend aan jouw varken dan jezelf is in ieder geval stof om over na te denken. Ik denk trouwens niet Hans dat eigen voer verbouwen in nederland voor veel boeren een optie is.

 • no-profile-image

  Hans

  Ben het helemaal met u eens Geverink, in Brasil heb je hetzelfde jojo effect. En eigen voer in NL verbouwen is inderdaad geen optie, maar is varkenshouden in NL dat wel dan??

 • no-profile-image

  john

  varkens houden in nederland kan uit doordat we hier een goed klimaat hebben en voldoende bras om aan de varkens te voeren om met de kostprijs bij te blijven. Ik haal liever bij de akkerbouwers de voertarwe op om aan mijn varkens te voeren. Een akkerbouwer kan die hectare grond beter tot waarde brengen dan ik. Een rondje aardappelen of bieten brengt immers meer op dan graan of mais. voertarwe, reststromen en een beetje soja van overzees laat ons hier varkens en mest maken! En ik lees de laatste tijd alleen maar verhalen over tekorten aan fosfaat maar wij hebben gonoeg :D

 • no-profile-image

  Hans

  Ja John, zo gauw het vlees net zo vrij geimporteerd mag worden als de soja, is het echt afgelopen.

 • no-profile-image

  Oost west

  Interessant dat nog zoveel allochtonen elders de moertaal spreken. Nooit helemaal geïntegreerd kennelijk.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik was graag boer geworden in nederland maar dat was financieel gezien niet mogelijk. Achteraf denk ik dat het goed was dat ik de mogelijkheid niet had om in nederland te beginnen. Als ik automonteur of timmerman had willen worden was ik zeker in nederland gebleven. We zijn gewoon geintegreerd, spreken de taal etc maar onze vakbladen zijn vaak erg lokaal georienteerd. Als ondernemer ben je afhankelijk van wat er op wereldniveau gebeurd en dan ben je op de Boerderij site aan het juiste adress. Ik vind het zowieso boeiend hoe andere mensen uit alle uithoeken van de wereld tegen bepaalde dingen aankijken. Ik heb er trouwens geen behoefte aan om john een trap in het kruis te geven zoals jij dat doet Hans. Dat neemt niet weg dat je ondanks de wat minder diplomatieke manier van overbrengen wel gelijk hebt. Ik zie ook dat het in nederland geweldig uit de hand is gelopen wat de veehouderij betreft en dat was 25 jaar geleden ook al. John ik denk dat nederland voor als je het nuchter en logisch bekijkt ongeveer 66% teveel varkens heeft. Maar omdat de hele infrastructuur al aanwezig is en de varkenshouderij een geweldige impuls geeft aan de banken, toeleveranciers en afnemers zal men zich in allerlei bochten wringen om de veehouderij in nederland te houden.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik gebruik bij reactie op blogs van collega bloggers altijd de deontologische code dus net houden is de boodschap.
  Maar als dergelijk gelul word geplaatst op deze site dan kan de deontologische code ook zijn wat ze is.
  Hoe kan men gaan lullen dat men winst kan maken mee CCM in de Hongaarse varkenshouderij op vandaag wel te verstaan , (ik heb het niet over 20 jaar geleden)
  Ofwel ben je akkerbouwer ofwel ben je varkenshouder maar ik ga eens de akkerbouwrekening gaan maken .
  Op vandaag gaat de mais 65000 huf /ton of zowat 237euro btw inn of in het zwart het is nakend gelijk. Als die akkerbouwer zen mais verkoopt dan gaat hij op basis 22 vocht % een ha onkost van ongeveer 95000 ft/ha of 346 euro/ha droogkosten op basis 22% vocht was vorige maand 54000liter mazout voor 10 ton of 19,7 euro/ton of op basis 10 ton/ha 543euro onkost /ha inkomen 2372 euro/ha onkost 543 euro netto =1829 euro over we gaan hier niet gaan praten over subsidies en of machinekosten maar Als die akkerbouwer zen graan verkoopt dan viert hij lekker een reukloze valentijn(geen krulstaartenstank) en geniet hij van het leven (wat het ook moge brengen in Europa's eerste dictatuur) geen gedoe mee personeel ,,ATEV.." ,,ANTS" medicaties ziekten worpindex door de zomerhitte enz. Als die akkerbouwer die dure mais of die dure tarwe (70-80.000ft(255-291euro)) of die soja in de krulstaartenvoertrog gaat draaien Leg mij eens uit waarom varkens gaan opbrengst maken mee een verlaagde voerkost mee dergelijke graanprijzen. Hongaarse veeteltbedrijven zijn goed in cijfers maar allen hebben ze een ding gemeen net als of nog meer dan elders is daar ook geen geld te vinden in de kassa.Ik durf eerlijk te zeggen dat de Hongaarse varkenshouderij de laatse 20 jaar kapitaal opwekte maar NOOIT winst .
  En mee winst spreek ik niet over cijferwinst maar over een Cash in de pokket voelbare hoop Huf biljetten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Mee dat foutje ik had het over 54000 ft of 197 euro voor 10 ton te drogen

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Ja de volgende giga crisis komt er aan. Overal op de wereld mislukken er oogsten en nu het alarmerende bericht via NOS teletekst dat de graanoogst in China gaat mislukken. Zie http://nos.nl/artikel/218963-droogte-bedreigt-graanschuur-van-china.html Dus reken er maar op dat de voerkosten eerder weer zullen stijgen. Liberalisering. De grootste onzin die ik gehoord heb. Is een sprookje wat men ons wijs maakt en onder druk van de USA steeds meer is ingevoerd. Maar USA is zelf de grootste beschermer van zijn markt. Nee elk zelf respecterend land zou een landbouwbeleid moeten hebben op zelfvoorzienigheid.

 • no-profile-image

  Emigrant

  De Hollanders in ballingschap zullen de achterblijvers een lesje leren!

 • no-profile-image

  john

  hans, als vlees vrij geimporteerd mag worden is het hier ook gedaan met de subsidies voor de graanboeren en klapt de grondprijs in elkaar.. en kan ik ook net zo goedkoop voer telen net zoals jullie daar in brazil. En in nederland zitten echt niet 66 % te veel varkens. De tijd dat we voor een land produceren is sinds de komst van EU verleden tijd!. Ik produceer nu varkens voor de driehoek parijs berlijn londen, Vele kapitaal krachtige potentiële klanten. In deze driehoek is geen varken te veel te vinden. Ik zag in een reportage dat jullie voerkosten niet veel lager waren dan de kosten in de EU maar het grote verschil maakte de goedkope arbeid en minder milieu vriendelijke huisvesting. Laat dat daar de komende 20 jaar is veranderen is het dan nog de moeite waard om in brazil vlees te halen? Als ik nu in brazilie een bedrijf had zou ik me richten op de eigen bevolking i/c/m met de opkomende economie daar is veel meer winst te halen dan jaloers te kijken naar de markt in europa. (net zoals wij nu jaloers kijken naar de markt in brazil)

 • no-profile-image

  bison rancher

  Zolang er nog boeren zijn die graag hun eigen te barsten werken voor niks zal er nooit verandering komen.Steeds harder werken is in de laatste 50 jaar gebleken heeft niks geholpen om de boer een beter inkomen en een makkelijker leven te geven.Uitbreided,steeds maar uitbreiden.Beetje dom eigenlijk om steeds het zelfde te doen en iedere keer een ander resultaat denkt te verwachten.In de meantime een handvol leveranciers , bankieren en afnemers lachen zich rot en blijven die duizenden boertjes maar over het bolletje aaien en gooien ze een kwartje fooi in de hand terwijl ze zelf de groene ruggen onder mekaar verdelen.Van de regering hoeven ze niks te verwachten want die hebben eigenlijk nooit geholpen,meer het tegendeel.

 • no-profile-image

  onno

  Patrick heeft gelijk en zo zou elke veehouder moeten rekenen. Door je eigen graan in de varkens te verstoken, betekent het niet dat het rendement omhoog gaat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  John jij vergeet het mest probleem. In Nederland is veel en veel en nogmaals veel te veel mest. In een paar landen rond om Nederland is het zelfde probleem. In de rest van de wereld is vele malen te weinig mest. Dat is een nog groter probleem. Daarom kan men in zulke landen veel verdienen met mest produceren. En dan nog een beetje voor het vlees beuren! In Nederland moet je duur mest verwerken en hopen dat je die naar het buitenland kunt transporteren in ruil voor duur graan. Ik vind dat op zijn minst niet helemaal logisch. En kan dan ook niet uitrekenen hoe het kan dat je in Nederland met dure luchtwassers etc. en voor de rest met de zelfde stallen goedkoper kan draaien dan ergens met een groot mest te kort. En dat mest te kort heb je ook al in delen van die driehoek van jou!

 • no-profile-image

  Han

  Tommie, Gld. Wat jij schetst voor de brok boer, ieder silootje minder is minder bonus buitendienstman, geldt voor de BV Nederland netzo ieder varkentje minder over de grens is dalende statistiek en vooral minder omzet voor de BV en zolang de boer niet omvalt is het goed. Dit laatste gebeurt niet, want op dat moment grijpt men in en de boer is weer gelukkig voor the time being. Ik heb me al jaren afgevraagd hoe een mens nog lol in zijn werk kan hebben als de hele natie hem met de nek aan kijkt en hem als overbodig, ja zelfs ongewenst weg zet. De veehouder, hoe goed hij zijn best doet en hoe goed hij voor dier en milieu is, blijft de dierenbeul en de milieu vervuiler bij uitstek. Er is geen chemisch bedrijf dat tegen de veehouder op kan als het over vervuiling gaat. Zij hebben hun papier winkel op orde. Maar de rest??? De mestkar zien we wekelijks om de mest vervuiling inzichtelijk te maken, hier doet de papier winkel bij de boer niet ter zake. op orde of niet op orde.

 • no-profile-image

  Jan

  @Han, ik ben het geheel niet met je eens Han, ben nog geen burger tegen gekomen die mij (varkenshouder) een milieuvervuiler of dierenbeul noemt. Als je gewoon met burgers het gesprek aan gaat en zelf normaal doet is er niets aan de hand. Er is een heel klein gedeelte van de burgers (de actie groepen) die ons dat aanpraten in de krant en op tv. De grote meerderheid van de mensen ziet dat wel anders, waarom dacht je dat BZV op tv zo`n succes is?
  Dat we niets verdienen heeft te maken met het feit dat we zelf geen facturen sturen naar onze afnemers, zolang dat zo blijft blijven wij afhankelijk.

 • no-profile-image

  onno

  Mooi woord trouwens, gigacrisis.. Kunnen we straks aan de slag met gigastallen..

 • no-profile-image

  Patrick

  Onno ,, Een gigaschuld nagelaten " lijkt mij vlugger treffend in de varkenssector.
  Ondernemen is nu eenmaal een risico.
  Is beter momenteel je geld in de Donau te smijten dan heb je nog eventueel het geluk om het ergens terug op te vissen .
  Bij varkens veranderd dit al vlug in strond en daar heb je nog eens kosten te maken om het op te ruimen. dus ...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Maar het voordeel is en blijft eigen grond'', dat denk ik ook @Roland !!!... De wereld om ons heen verandert, het lijkt er zelfs op dat de wereld sneller draait!!!... Prijstechnisch;o.a. graan, veevoer, grondstoffen voor bio-energie enz, daardoor zal transport ook duurder worden. Bovendien zal door het inflatiespook ook de rente stijgen en de agro-industrie zonder land zal daar ook hinder van ondervinden. Het is daarom moeilijk in te schatten hoe de giga-crisis ingeschat moet worden. Maar dat de komende tijd veel veranderen zal, daar ben ik van overtuigd !!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Piet, Eigen grond is leuk, maar je gaat je zelf toch niet voor de gek houden, door de "winst" van de graan in je varkens te doen en dan zeggen, dat het uit kan. Dat is gewoon kort door de bocht. Ik krijg nu ook een beste melkprijs, maar die is nog te laag, aangezien mijn voerprijs gigantisch is gestegen. Waar in de winkel melk 1 liter met 2.5% vet voor 8 Hvrina (0.73 eurocent) ligt en ik krijg maar 0,37 eurocent. Waar blijft alles hangen? Juist de fabriek, want naast die 1.5% vet die ze eruit halen om voor iets anders te verkopen, doen ze dat ook met het eiwit? Dan is er een leuke marge voor de fabriek. Nu word mij "verboden" koeien te slachten door het district, omdat het aantal koeien in de statistiek gelijk moet blijven voor dit district, wie hou wie voor de gek?

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Jeroen, dat is een onderdeel van het pakket om de rundveestapel te laten groeien. Kalveren moeten nu binnen 30 dagen een oormerk hebben, vele kleine veehouders verkopen normaal hun overtollige koe- en stierkalveren op ca een maand. Deze werden normaal geslacht en voor hen was het einde verhaal. Nu wil men op aangehouden/geregistreerde koekalveren ca aan het eind van het jaar premie geven. Hoe en wanneer dit uitgekeerd wordt is nog niet bekend, ik heb zelf al weleens dit gehad met de varkens en dat duurde een jaar voor het was uitbetaald. Later nog eens controle hoe dat wel kon en opnieuw stress. Gelukkig liep dat met een sisser af. Ik hoorde vanochtend dat een handelaar met het vervoer van een kalf(zonder oormerken en documenten) heel zwaar is bestraft. Hier in de omgeving zie ik ook geen rijden en handelen in kalveren. Men moet maar oormerken regelen en dan kan men de kalveren verkopen of zelf aanhouden. Waarom de Oekrainse politiek voor deze strategie heeft gekozen, is mij nu nog niet duidelijk.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen en dan nog te zwijgen van de STERK gestegen akkerbouwkosten witte diesel peperduur winterlabeur ploegen was nooit zo taai resultaat ipv 25liter/ ha is dat nu 40 liter bij mijn Fendt een kleinere 716 haalde ook 35liter en de messtofprijzen giga duur het verwonderde mij al dat ik zo weing meststoftrafic zach de handelaar kwam vandaag mee de reden daarvoor.en laat ons dat eens mee varkensopbrengst betalen dan ben je twee keer falliet en kom niet af mee drijfmest want bv nu tot en met de lente moet je daar hier niet mee op kleigrond gaan of je hebt slib aan de zaaimachine hangen. In welke sector dan ook in het algemeen moet niemand victorie kraaien. En koeien...? moest dat hier zo goed zijn dan had één van Hongarijes grootste staatsbedrijven niet zen volledige veestapel van meer dan 8000 stuks aan de slachthaak gehangnen ter gelegendheid een oplossing te vinden om het wegvallen van Hongarijes grootste integratorfinance,, IKR integratie" (die falliet is) te overbruggen ik was getuige van een dokument waaruit blijkt dat zelfs staatsbedrijven hun groenvoerproductie aan integratoren overlaten dan weet je genoeg.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maarten ze hebben de subsidie bij de fabriek weg gehaalt en nu is er besloten 0.35 hvrina per liter voor melkveebedrijven te betalen. Eerst zien dan geloven. Daarnaast een slachtpremie voor boven de 390 kg, van 1.5 hvrina de kg. De logische gedachten ga je hier toch niet vatten. Had vandaag arbeidsinspectie, 15 minuten, waren de dames vertrokken, het was te koud voor hun in mijn stal :))
  Ze kwamen met meetapparatuur uit een museum aan, je lacht je echt vierkant rond.

 • no-profile-image

  maarten

  Jeroen, dat kunnen vrij gemakkelijk doen of de beoogde doelstelling gehaald wordt? Afgelopen herfst konden wij voor de eigenlijke suikerbietencampagne som (bietepersvezels) uit lutsk tegen transportprijs krijgen. Dat hebben wij gedaan. 3 week terug belden ze van het statistiekburo op waarom wij geen melk leveren. Dat was een schandaal, wel 25 geregistreerde melkkoeien en geen geen melk, dus het districtsgemiddelde ligt lager als verwacht/berekend. Resultaat minder premie voor die burolui. Ik lachte er wat om, mijn vrouw niet. Ik zou niet weten om hoeveel % het zou gaan.
  Tja, in kort een oud bedrijf en niet direct voldoende middelen om een redelijk melkstal te bouwen. Zoals ik al eerder schreef de varkens helpen hier momenteel niet aan mee.

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen en Maarten. Het heeft niet zoveel met het district te maken.. men moet een beetje melk houden in de Ukraine, anders gaan alle koeien op transport. Moet je ook willen zien.
  Ik weet ook hoeveel subsidie wij krijgen na op start. Maar wordt verrekend met BTW.. Ik geloof ook niet zoveel in directe steun aldaar.
  Wat je ook niet helemaal vergeten moet, is dat we in Europa een verschrikkelijke hoeveelheid steun gehad hebben vanuit USA. Anders waren de zaken ook in Nederland een beetje anders. Ik heb in dat opzicht wel respect voor de russen en ukr's. Die gaan door, ze worden gestuurd, terwijl iedereen wel snapt,dat het eigenlijk absurd is.
  In Nederland gaat men door, terwijl men niet snapt dat het absurd is

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maarten,
  Ik had van het zomer aangegeven om bierborstel te kopen. 70 hvrina de ton thuis gebracht. Klojo's op kantoor wouwden etc en ik zit niet zo ruim in meer voer als ik dacht, red het wel, maar met iets erbij, kan ik even wat meer lucht halen. Nu geen bierborstel te krijgen,vodkapulp ook niet, suikerbietpulp niet. Iedergeval dat zeggen de lui van inkoop. Maar met die premie en regels kom je er echt niet. Heb 20 koeien die ik weg wil doen,aangezien ze me geld kosten, mag dus niet. Maar ik mag wel 1 per keer slachten, dus doe ik het zo maar.
  Varkensprijzen zijn iets gestegen. Melk krijg ik ook weer wat meer voor, de lokalen vragen nu of ze kunnen kopen.
  En er is een nieuwe wet aangenomen of die ligt klaar, dat graan maar een max prijs mag hebben. Voordeel voor mij, aangezien ik de graan van ons akkerbouw voor commerciele prijs moet kopen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tsja @Jeroen, in antwoord op jouw reactie van gisteren, ben ik ook van mening dat de eerste winst de beste is--- dus gewoon graan verkopen---ben ik helemaal met je eens!!!... Maar gemengde bedrijven hebben een lange termijn-strategie, daarom moeten wel eens korte termijn omstandigheden--- die ongunstig zijn---voor lief genomen worden. In het bijzonder als ge melkkoeien hebt, bij varkens is het wat gemakkelijker. Dat de Oekrainse politiek zich bemoeit met het feit of je wel of geen koeien mag slachten, verwondert mij zeer!!!... Dat betekent geleide- economie, zoals vroeger in het communistische tijdperk, wordt of is Oekrainse regering/politiek weer dictatoriaal ???... groeten uit polen.

 • no-profile-image

  onno

  @Piet, is ook aan de hand in Rusland. Het heeft te maken met het feit dat men melk wil behouden in de landen. Als je eens praat met investeerders etc, zul je merken dat ze koeien maar lastig vinden. Is vaak wat langere termijn denken en know-how zwaar. Dus al gauw koeien op transport en een nieuwe JohnDeere..

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Onno, koeien melken is maatwerk, dat is waar!!!... Het is ook mijn ervaring dat know-how moelijk te vinden is en daarom vinden velen het lastig. Goed, nu loop ik ook met de gedachten zullen wij de koeien verkopen (?), alleen akkerbouw(?), de komende graanoogst zal wel weer goed geld opleveren, daar mogen wij gerust van uitgaan. Maar twee goede opbrengsten/oogsten achter elkaar zullen weer prijsdalingen veroorzaken denk ik (?). En dan te bedenken dat de wereld op z'n kop staat maakt plannen alleen maar moeilijker, denkt o.g.t. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  onno

  @Piet. Ik weet wel dat er domweg niet genoeg voedsel is de komende jaren. Aan de andere kant zullen de regeringsleiders paal en perk aan stellen om de voedselprijzen niet te laten exploderen. Krijg je alleen maar trammelant van. Kijk maar naar Egypt, Algerije etc.
  Als deze winter nog een beetje blijft doorgaan in Ukraine en Rusland, krijgt het wintergraan ook nog een deukje..Wordt het nog gezelliger in 2011.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno, Ukraine heeft gesproken, iedergeval we hebben een fax gekregen, dat de prijzen worden gemaxsimaliseerd voor graanachtige.
  De vrije markt klinkt leuk, maar je kan als land wel erg afhankelijk worden in de niet gunstige situaties.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Jeroen en @Onno, paal en perk stellen aan graanprijzen is voor sommige landen een mogelijkheid, dat is waar. Maar stel dat de tarwe buiten Rus/UK meer dan 250€ per ton kost en bovengenoemde landen hebben een maximum-prijs van 200€ per ton, dan zal er wel gesmokkeld worden denk ik (?), of ???... Het fenomeen Internet heeft er toe bijgedragen dat de Globalisatie in sneltreinvaart doorgaat!!!... De Arabische revolutie (Onno schreef daar reeds over) is ook een gevolg van Internet. Daardoor is de wereld transparant geworden en zal het steeds moeilijker worden grenzen hermetisch af te sluiten. Ook de voormalige Sovjet-republieken zullen zich aan moeten passen, als zij investeerders en know-how willen binnenhalen, denkt o.g.t. Groeten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Piet, vrije wereldhandel is dat dan wel wat je moet willen?
  Meer smokkel, tuurlijk, is vandaag de dag ook al zo. Maar als de oudjes hier maar 100 dollar per maand hebben, krijg je wel een probleem als ze hun eten helemaal niet kunnen betalen, onrust>probleem politiek
  Had eigenlijk ook wel een antwoord van Ronald verwacht, die komt met dit opbeurend verhaal.

 • no-profile-image

  ronald

  @Jeroen. Waarop wil je dat ik reageer? Mijn mening is en blijft dat eigen grond de toekomst is.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Ronald, over de discussie die er naar is gekomen. Dat je van mening bent, dat de akkerbouw het verlies van de varkenshouderij moet opvangen? Eigen grond blijft toekomst geloof ik ook. Maar als een sector verlamt is, moet je dat oplossen via de winst gevende kant van je bedrijf? Dat is meer mijn vraag of je het zo ziet?

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen ! ik heb geleerd dat wat je denkt ook moet doen over dat ene is het best er enkele dagen-maanden of jaar(en) over te slapen over dat andere moet je maar sneller , zo kreeg ik vorige week donderdagmiddag een telefoon van de Hongaarse mestoffenleverancier net toen ik de Fendt 716 van onze gratische loonwerker aan het vullen was aan de shell pomp , ik viel achterover dat een nooit geziene smak van het bruttomaisinkomen van 2010 in 2011 naar meststoffen zou gaan een meststoffenkost van 136 euro /ha Toen ik 3 uur later op een Wizzair zitje zat (en de Loonwerker lekker verder ploegde) dacht ik zo , we gaan dit internationaal oplossen , ik koop ieder jaar ,,iets" in Belgie (meestal aardappelsproeistoffen -onkruidbestrijding) een besprekingje met de bevriende leverancier gaf een oplossing die minsten 10 jaar Wizzair op heeft gebracht ik zag de meststoffenkost icl transportkost in elkaar gaan naar 65 euro/ha en dit voor dezelfde meststofeenheden. Wel dat is denken en doen. Mijn vrouw zegt dat ook altijd liefde dat is niet praten maar doen...

 • no-profile-image

  onno

  @Piet. Er wordt helemaal niets gesmokkeld aan graan in Ukraine. Deze export markt is verdeeld door een paar exporteurs. En daar kom je niet tussen.
  Heel vervelend voor de graanboeren, maar is niet anders.
  Ik kan het me ook wel voorstellen waarom de politiek zoiets doet. Ten eerste uiteraard eigenbelang, omdat de eigenaresse van een van de grootste graanboeren en exporteurs die mevrouw is met haar in opgebonden staart..
  En men wil absoluut niet dat men Kiev weer onder de voet loopt door onbetaalbaar voedsel.

 • no-profile-image

  maarten

  @Onno, je mag van mij gelijk hebben tav de graanmarkt. In de afgelopen week zie ik hier toch een enorme stormloop op de betere meelsoorten en explosief stijgende prijzen. Brood mag danwel aan een maximumprijs zijn gebonden, maar hier is aan de onderkant genoeg te rotzooien (minder grammen en slechtere kwaliteit) binnen de wet. De consument krijgt het wel op haar/zijn brood. Ook de prijzen andere "verse produkten" stijgen enorm, misschien is je het in Kiev niet opgevallen daar is het altijd duur. Bijv. 1 appel kost daar 6,6 grivna en hier koop je een kilo vergelijkbare appels.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.