1261 x bekeken 1 reactie

Boer zoekt personeel

agd.media
Was het maar zo simpel: een postzak brieven op een oproep voor personeel. Een strenge selectie om uiteindelijk na enkele dagen proefdraaien de juiste arbeidskrachten kiezen.

De varkenshouderij lijkt veeleer op Gradus, Hans en Martin uit Boer zoekt vrouw. De broers vielen voor het tv-programma af omdat zij te weinig brieven kregen.

De personeelsbehoefte in de sector groeit. Het wordt steeds moeilijker om deskundige en gemotiveerde arbeidskrachten te vinden. De sector praat er al een tijdje over. Het is lastig om het tij te keren. Het imago van de varkenshouderij speelt daarin parten. De buitenwacht praat over megastallen. De discussie gaat over castreren. En ja, varkens stinken. De feiten over moderne stallen, innovatie en verbeteringen op gebied van welzijn en gezondheid krijgen nauwelijks aandacht.

De tuinbouw – die kampt met een soortgelijk imagoprobleem – besteedde bijna 4 miljoen euro aan de arbeidscampagne It’s Alive. Bij vmbo’ers sloeg de campagne lauw aan. Het is geen blauwdruk voor de varkenshouderij. Blijf uit het nieuws met schandalen, lijkt het makkelijkste devies. En zorg dat de zaken op het bedrijf in orde zijn: cao-loon, goede werksfeer. In dat licht kan de nieuwe Stichting kwalitatief Personeel nog wel wat werk verzetten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Is het arbeids probleem binnen de landbouw niet veel omvattender dan ons kikkerlandje en dan de tuinbouw en varkenshouderij. Nee over de hele wereld vertrekken de jongelingen richting stad om daar hun heil te zoeken. Landbouw is uit, landbouw is vies en het werk is onregelmatig, maar bovenal denk ik is wonen buiten de steden not done. in de steden gebeurt >het< wat >het< dan ook zijn mag. Ik zie over de hele wereld de trek naar de steden alleen maar toenemen. er zijn landen die alle aglomeraten kleiner dan 100.000 inwoners afschrijven en er geen cent in investeren. Schaalvergroting is het >toverwoord< van de huidige tijd ook buiten landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.