Boerenblog

548 x bekeken 16 reacties

Revolutie in de varkenssector

Het was een drukke week zo richting het einde van het jaar.

De ProDromi-kraamhokken vierden hun eerste verjaardag, een bezoek aan studenten op de CAH in Dronten en opnieuw uitstel voor de invoering van de nieuwe classificatie. Met een mooi symposium vierde het netwerk ProDromi haar eerste verjaardag. Bouwen in de vermeerdering was de oorspronkelijke naam van dit netwerk. Het beeldmerk van dit netwerk werden de ProDromi-kraamhokken. Ik voorspel dat de ontwikkeling van de ProDromi-kraamhokken een revolutie in de wereld van de zeugenhouderij wordt. Op termijn zal de kraamzeug los kunnen werpen en haar biggen kunnen zogen! Een prachtige ontwikkeling waarbij varkenshouders zelf het initiatief nemen. Dat geeft nog maar eens aan dat er veel durf en innovatiekracht zit in onze sector. Ik weet het: het kindje is nog niet volwassen maar door de zorg van het netwerk zal deze mooie baby snel uitgroeien tot volwassenheid. Een groot compliment aan de veertien varkenshouders, Verreijken, Leenders en Verbakel is meer dan op zijn plaats. Ik ben er reuzetrots op!

Een filosofisch tintje

Filosoof en schrijver Bas Haring hield ons een spiegel voor bij de dag van LTO Noord Flevoland. Hoe zien mensen ons bedrijf? Agrarische ondernemers maken het landschap en maken het eten. Zij veranderen en vormen de wereld en zij moeten dat op een verantwoorde manier doen. Bij PRIVON spraken we met professor Bart Gremmer. Hij sprak over de filosofie van de groene didactiek. Deze discussie was minder concreet maar zette ons toch weer aan het denken. Al was het alleen maar over de toekomst van het agrarische onderwijs. Bij LTO Noord Flevoland mocht ik een inleiding houden over de rol van sociale media. Omdat ik toch in Dronten was, koppelde ik hieraan een bezoek aan de Agrarische Hogeschool Dronten. Met studenten wisselde ik van gedachten over de toekomst van de varkenshouderij.

De afgelopen dagen was er veel overleg over het uitstel van de invoering van de nieuwe classificatie. Zorgvuldigheid staat voorop. Slachterijen gaan meer metingen doen. Dan kunnen we goed onderbouwd omschakelen naar het nieuwe systeem. De verschillen met de huidige systematiek zullen er zijn. Dat is niet erg als ze maar inzichtelijk zijn en we de effecten oud-nieuw goed aan de varkenshouders kunnen uitleggen. LTO zal de slachterijen hierop blijven aanspreken. We moeten ‘Duitse toestanden’ voorkomen.

De LTO vakgroep Varkenshouderij

Donderdagochtend is het convenant over het gebruik van duurzame soja getekend. In oplopende volumes wordt de taakstelling ingevuld. Uiteindelijk zal in 2015 de duurzame soja via de markt worden ingebed in kwaliteitssystemen. Dat moet ons een betere marktpositie geven ten opzichte van importen die de duurzame soja niet geregeld hebben.
Nog steeds wordt er gewerkt aan de problematiek rondom de afzet van producten van gezonde gevaccineerde dieren. We komen langzaam stapjes vooruit. We hebben uitvoerig stil gestaan bij het LEI-onderzoek naar de varkensvleesketen. Ook het ammoniakbeleid hebben we besproken. De rundveehouderij is nu aan zet. De varkenshouderij mag geen lastenverzwaring krijgen. Vanuit het veld krijgen we vragen over de spleetbreedte. De aanpassing moet nog in het Varkensbesluit worden opgenomen, maar is wel afgesproken. De nVWA bracht hier en daar verwarring op dit punt. Ook irritatie over de uitspraak van de Reclame Code Commissie ten aanzien van de megastallenspot van Wakker Dier. Deze uitspraak geeft blijk van weinig kennis van de situatie in de veehouderij en de discussie over megastallen en is dus zeer arbitrair. Ik ga eens op onderzoek uit. Hoe kunnen we deze commissie meer kennis geven?

Met een lekkere schnitzel sloten wij onze vakgroepvergadering en daarmee het vergaderjaar 2011 af.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  Annechien ik wel best mijn zeugen in kraamhok los laten als de markt er voldoende voor betaald , alleen ga het niet verplichten in nl want dan beuren we nooit een meerprijs en word het een probleem voor de meerderheid van de varkenshouders die voor export produceert.

 • no-profile-image

  Hans

  klopt helemaal, boer met macht, maar het wordt gewoon is een keer tijd dat de Nederlandse burger tegen jullie zegt, dat jullie die voor export geproduceerde varkens maar moeten gaan maken in dat land waar je de varkens naar toe exporteerd. Of anders ga je ze maar maken in dat land waar je voer vandaan komt. Maar in Nederland 3 maal meer varkens maken dan dat je zelf op kunt heeft zijn langste tijd gehad.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Nieuwe zaken moeten marktgedreven zijn. Kortom de markt betaalt. Dan kunnen varkenshouders hier zelf toe beslissen. Via de wetgeving werkt dit NIET. Dan concurreren we ons uit de markt. Helemaal mee eens!

 • no-profile-image

  Hans

  Maar, is het niet zo dat bij jullie juist via de wetgeving, zaken als luchtwassers, spleetbreedte, dieren/M² mestverwerking, ed. tot stand zijn gekomen? en concureer je je daarmee dan niet uit de markt?

 • no-profile-image

  Driek

  @Hans : blijf lekker in Brasil. Doe je best daar en ik gun je een dikbelegde boterham, maar bemoei jezelf niet meer met de varkenshouderij in Nederland. Elk land doet het op zijn eigen manier. Ik heb een grote hekel aan mensen op afstand die het allemaal beter weten hoe het op een ander moet. Heb je heimwee of zo ?

 • no-profile-image

  Hans

  Sorry Driek, maar jullie zitten op de Titanic!!!, wij niet.

 • no-profile-image

  Geert

  Eens met Driek, die Hans toont zich een klein kind. Kijkt digitaal naar de andere kant van de wereld, sluit de ogen voor de eigen krotten- en sloppenwijken. Verbeter de wereld Hans, begin bij je zelf (in de buurt).

 • no-profile-image

  rudi

  En toch heeft Hans gelijk,mannen.
  Het is toch van de zotte dat het voer aangesleept moet worden van verre oorden en de varkens weer geslacht vertrekken naar verre oorden.

 • no-profile-image

  Geert

  Rudi, je woont al half in Duitsland, vanuit Holland bekeken heet het niet voor niks Achterhoek. Hier gaat verreweg de meeste export heen. Wat nou slepen naar verre oorden?

 • no-profile-image

  Hans

  Geert, het schijnt dat ze in Nederland al wachtlijsten voor de voedselbank hebben. Is dat in duitsland ook al zo?
  Denken jullie nou echt, dat nu de EU en de VS (inclusief hun boeren) de kont vol met schulden hebben, en de BRICS landen om geld wordt gevraagd, men de protectionistische markbeschermings maatregelen overeind houd? Als je dan weet dat EU varkensboeren met €1,50/kg verlies lijden en wij met €1,00/kg winst maken. Man, volgens mij maken ze in de favela's nog meer winst dan in supermoderne NL varkensschuren
  http://www.favelapainting.com/

 • no-profile-image

  ach ja

  Ja Hans, maar dan heb je het niet over kwaliteitsvlees zoals hier maar over iets wat je niet eens vlees mag noemen volgepropt met allerlei verboden dingen die allang niet mogen. Van ons vlees wordt je tenminste niet ziek

 • no-profile-image

  Hans

  Ach ja, er zijn er pas nog 180 miljoen Brazilianen aan dood gegaan, je wilt het niet weten. Samba varkens swingen de pan uit. Denk je nou echt dat het grootste kippen- en rund vleesexporterende land ter wereld, niet weet hoe je dat met varkensvlees nog een keertje klaarspeeld??

 • no-profile-image

  Ger

  Het is werkelijk totaal van de zotte dat een extremiste als Annechien ten have nog een podium heeft om haar zieke denkbeelden te uiten.

 • no-profile-image

  john

  london 300 km, berlijn 500 km, parijs 500 km.. dit is de regio waar wij voor produceren.. dat er landgrens ligt maakt in de huidige eu markt niet uit!. En varkens horen dichtbij de mensen als levende afvalbak en niet ergens op een akker ver weg om onze graangewassen op te eten!

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Ik vraag me af Ger uit Zutphen wie er hier nu extremist is? Wat zijn NU eigenlijk jouw klachten? Niet beargumenteerde meningen zijn hier niet welkom. Doe normaal zou ik zeggen.

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  De reactie van Ger uit Zutphen is door de redactie verwijderd. Helaas bevatte deze niet de door de auteur van deze blog gevraagde onderbouwing van een mening, maar lauter verwijten.
  Ger we gaan hier met respect met elkaar om. Lees onze huisregels hierboven even voordat je reageert!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.