Redactieblog

729 x bekeken 8 reacties

Prachtwassers

Luchtwassers niet meer zien als noodzakelijk kwaad, maar als visitekaartje van de sector. Dat is het streven van adviesdienst DLV.

Een luchtwasser kost een boer jaarlijks tussen €10 en €20 per vleesvarkensplaats, volgens berekening van adviesdienst DLV. Het wrange is dat zowel de verzorger van de varkens, als de dieren zelf, geen snars opschieten met een wasser. De uitgaande lucht wordt gezuiverd, maar het stalklimaat verbetert niks. Geen wonder dat veel varkenshouders weerzin hebben tegen luchtwassers en zich niet verdiepen in de werking van het apparaat. Het functioneren van de wasser is daarom op nogal wat bedrijven een drama.

Eenheid

DLV heeft een protocol ontwikkeld om de werking van de luchtwasser vast te leggen. Fabrikanten van wassers hebben beloofd zich hieraan te conformeren. Als zij dat doen, wordt de werking van alle wassers in Nederland op den duur op een uniforme wijze vastgelegd. Voor zowel de boer als de handhaver namens de gemeente betekent dit een stap voorwaarts.

Trots

Adviseur Gerben de Vries van DLV toonde zich enthousiast over het bereikte akkoord. ,,We hebben de intentie om dit uit te bouwen en een positief geluid vanuit de sector laten horen. In plaats van noodzakelijk kwaad, moeten luchtwassers het visitekaartje van de sector worden.”
Daarvoor is nog een lange weg te gaan. De Vries vertelde mij dat er nog steeds varkensbedrijven zijn waar de wasser uit staat. Dat is niet slim. Er is al veel gedoe geweest omtrent wassers. Tijdens een handhavingsronde in Noord-Brabant in 2009 bleek dat 74 procent van de in werking zijnde wassers niet voldoet aan alle voorschriften en een deel zelfs uitstaat.
De eerste stap is gezet om te zorgen dat luchtwassers beter gaan functioneren. Bij DLV willen ze wel. De fabrikanten tonen zich vooralsnog ook bereidwillig. Zolang er echter boeren zijn die hun wasser nog uit laten staan, is nog een lange weg te gaan om het einddoel te bereiken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je bent nog iets vergeten kees. Als zo'n wasser 20 Euro per varkensplaats per jaar kost gaat de kostprijs per afgeleverde Kg karkasgewicht met 6.5 cent of meer omhoog. In een land waar de kostprijs al te hoog is en de opbrengstprijs daar tegenover te laag, kan niemand zich zo'n forse kostprijsverhoging veroorloven.

 • no-profile-image

  dirk

  Geverink,de luchtwasser is verzonnen juist om de kostprijs te verhogen zodat de boeren niet meer concurerrend zijn tov het buitenland.Alle wetgeving is hier gebaseerd om boeren op te ruimen en niks anders.
  Waar is een luchtwasser voor?Waar zijn al die fijnstofdoden?Het is een wassen neus!De lucht is nog nooit zo zuiver geweest als nu,alle eerlijke cijfers geven dit weer.
  Als deze luchtbel doorgeprikt is zal het co2 verhaal ook bij de veehouderij voet aan de grond krijgen en mogen we co2 certificaten gaan verhandelen.Je mag blij zijn dat je hier als boer weg bent Geverink,ik ben wel eens jaloers op boeren die de stap wel durfden te maken.

 • no-profile-image

  jan

  Hoeveel subsidie heeft de DLV nu weer ontvangen voor dit nuttige onderzoek?

 • no-profile-image

  Ed

  eerst mestkoeling nu luchtwassers
  ik ben benieuwd wat ze over 3 jaar weer verzinnen om de boer op kosten te jagen

 • no-profile-image

  Jan

  Zowel DLV (100 man), ZLTO Advies (200 man), Sterksel, VarkensNet, worden allen gesubsidieerd. Je kunt natrekken dat varkenshouders hier nauwelijks aan betalen. PVV en ELI accepteren vrijwel klakkeloos alle projecten die de boer op kosten jagen en weg concurreren. Het geld blijft steken bij de adviseurs, projectmanagers, netmentoren, hoe je ze ook wilt benoemen. Initiatieven vanuit producenten zelf worden stelselmatig de grond in getrapt. Jammer.

 • no-profile-image

  john

  varkens op een meter leggen = - 30 % uitstoot van 0,7 naar 1,0.. en daarnaast nog een simpele aanpassing zoals ballen of een mestzat.. levert meer rendement op dan een luchtwasser. Zeker interessant nu er voor de nederlandse markt steeds meer van deze varkens gevraagd worden is het. de varkens die op 0,8 liggen achter de luchtwasser moet je straks maar eens kwijt zien te raken als er weer eens iets gebeurt in de varkenssector.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Tja dirk. Met dat boertje pesten is de overheid al tientallen jaren bezig. Ik kan me herinneren dat iemand mij vertelde dat hij een dak op de mestsilo moest bouwen tegen de ammoniak uitstoot. Ik maar denken dat de mestsilo dan aan de normen van een LPG tank zou moeten voldoen. Neeeeeeee! er zitten wel ventilatiegaten aan hoor, werd mij toen verteld. Wie bedenkt zoiets? Dat is ook al weer zo'n twintig jaar geleden. Op zich kan ik wel zien (lees ruiken) dat luchtwassers voor stankreductie op bepaalde plekken in braband en gelderland bepaald geen luxe zijn omdat het er behoorlijk kan stinken uit iedere windrichting. Wat ik mij wel afvraag is waarom jullie belangenbehartigers niks doen om het ammoniakverhaal onderuit te halen.

 • no-profile-image

  x

  Ja en het erge is, hier in de buurt zitten genoeg varkenshouders die eigenlijk helemaal niet willen uitbreiden, maar genoodzaakt zijn om toch maar een extra stal met luchtwasser te zetten en zo met intern salderen weer aan de eisen te voldoen. Je voelt je af en toe gewoon een joker.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.