Redactieblog

376 x bekeken 2 reacties

Omslag

De vooruitzichten op de varkensmarkt zijn goed. Varkenshouders zijn positiever gestemd.

Zo tegen het eind van het jaar is sprake van een omslag in het gemoed van varkenshouders. Er zijn boeren die het weer zien zitten. Dat spreken ze ook uit. Opvallend. In de afgelopen weken sprak ik twee varkenshouders die het positief inzien. Een van hen is subfokker. De prijzen trekken aan, zei hij. Hij verwacht dat dit begin volgend jaar verder doorzet. De tweede boer die ik onlangs sprak is vleesvarkenshouder. Hij heeft de laatste maanden ook geld overgehouden aan de varkens en voorziet dat de varkens in 2012 ook goed aan de prijs blijven.

Lang geleden

Het is lang geleden dat ik varkenshouders heb gehoord die zich positief over de verdiensten in de varkenshouderij uitlieten. Juist daarom is het zo opvallend dat dit nu wel gebeurt.
Deze varkenshouders staan niet alleen. In de jongste uitgave van De Trog, het ledenblad van de NVV, noemt voorzitter Wyno Zwanenburg een serie lichtpuntjes waardoor hij het voor de varkenshouderij ziet zitten in 2012: de grondstofprijzen dalen, de productie krimpt in 2012. Dat is nu al merkbaar op de biggenmarkt. Zwanenburg schrijft: "Dat geeft goede moed."

Spannend

In hoeverre 2012 voor de varkenshouderij economisch een goed jaar wordt, blijft nog spannend. Er gloort in elk geval weer licht aan de horizon. Boeren putten daar moed uit. Het geeft hen energie. Dat is ook verklaarbaar. Hoe je het ook wendt of keert: het werkt in elk geval een stuk plezieriger als het perspectief op de markt goed is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Mooie kerst toespraak, Sjapo.

  Alleen jammer dat de euro valt na het EK voetbal 2012.

  Succes

 • no-profile-image

  blijf met bijde benen op de grond

  beter een goed jaar in de knip dan 10 in het vooruitzicht het moet eerst gebeuren dan pas hoera roepen dat is nouw precies de reden van de credietcrisis alle veel te mooie verspellingen voor de toekomst maar striekem steeds verder in de shit raken
  geen rendement in het verleden voorspelt niet veel goeds voor het heden

Of registreer je om te kunnen reageren.