Boerenblog

418 x bekeken 11 reacties

Hoe lang is het nog ieder voor zich?

Iedereen in de sector is druk met zijn eigen verdienmodel, het ontbreekt aan sectorvisie. Non-discussies voeren de boventoon. Het is vijf voor (20)12.

Het k-woord dat in de varkenshouderij niet uitgesproken mag worden staat voor krimp. Sanering van bedrijven zijn we gewend, wanneer de lijn zich echter doortrekt is het al ver voor 2020 over en uit met de varkenshouderij in Nederland. Krimp in aantal dieren in Nederland is onbesproken, maar al lang niet meer onwaarschijnlijk. Wanneer er nu geen echte sectorvisie komt die een gezamenlijk verdienmodel in zich heeft voor de keten, is het snel gedaan met de pret. Over vijf jaar kijken we dan vermakelijk of weemoedig terug op de commissies Alders, Van Doorn en onze prachtige bedrijven en periferie van weleer.

Handel is gebrek aan openheid

Deze week mocht ik als introducé mee naar het congres van de Maatschappij voor Diergeneeskunde. Er waren interessante inleidingen over antibioticareductie en de bekende discussie hieromtrent. Het veranderde toen de discussie zich kantelde naar het verdienmodel van dierenartsen. De gevoelige snaar was geraakt, de toon gezet, de Nederlandse handelsmentaliteit in volle glorie. Handel is per definitie gebrek aan openheid, alle mooie (non-)discussies ten spijt. Dierenartsen zijn beslist geen uitzondering, het is exact gelijk in voer, fokkerij, dierstromen, slacht, vlees en niet op zijn minst op de varkensbedrijven zelf.

Rijken in Zimbabwe

Vanwege mijn slechtste financiële jaren ooit betrap ik me zelf soms ook op de neiging om de ‘ieder voor zich-mentaliteit’ aan te nemen. Natuurlijk maak ik eigen afspraken voor mijn bedrijf, anders valt het doek. Dat is allemaal ook veel gemakkelijker dan het gedoe van strijden voor een collectief. Ik spreek ze ook genoeg, de varkenshouders en mensen in het bedrijfsleven die trots zijn op hun ego vanwege hun grote financiële en intellectuele vermogen. Ze stralen het graag uit en verheffen zich zelf. Grootheden zullen er altijd zijn. Zelfs in het armste land ter wereld, Zimbabwe, zijn er rijken. Dat zegt echter niets over het heden en de toekomst.

Ieder voor zich

Ik was blij met de uitnodiging van de dierenartsen. Het maakt mij ook weer genuanceerder in stellingnames. Tientallen bedrijven vertellen bij ons in de showroom hoe goed ze zelf wel niet zijn, ieder is beter dan de rest. Wanneer allen deze trots ook uitstralen in een collectieve visie, dan alleen is er toekomst voor varkenshouderij in Nederland. Denk niet dat we verworven rechten hebben, vraag het anders aan oudgedienden uit de scheepsbouw en textielindustrie. Hoe lang spelen we nog ieder voor zich? Laat 2012 het jaar van het rendement door samenwerking worden, pak de handschoen op.

In de figuur de CBS-cijfers van het aantal varkensbedrijven tot 2011. Daarna twee scenario’s; de doorgetrokken lijn en de afbuiging per 2015. In 20 jaar tijd zijn 20.000 varkensbedrijven gestopt, gemiddeld 1000 per jaar. Vandaag zijn er nog 6.000 bedrijven, waarvan ruim 2.000 met zeugen. Het aantal varkenshouders dat een dagtaak heeft in de sector ligt nog eens fors lager, om over degenen met een inkomen maar te zwijgen. Om te overleven als sector zullen we slimmer moeten samenwerken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Ja ja ja, het begint door te dringen. Eigenlijk had deze blog moeten komen van de LTO dame of NVV man, maar......
  John, prima dat je zegt dat het zo niet verder kan, maar zeg jij dan eens hoe groot de NL zeugenstapel moet zijn over 5 jaar, en door hoeveel varkens boeren? Eigenlijk is het een afspiegeling van de Euro crisis, In NL zitten ze in de stront, zodat de Italianen parmaham kunnen eten. Mi. is een grotere varkensstapel dan de zelfvoorzieningsgraad niet gerechtvaardigd, domweg omdat jullie je eigen voer niet kunnen verbouwen. Een varkensstapel voor NL consumenten, beheerd op kleinere varkensbedrijven, die richting biologisch gaat, en waar zoveel mogelijk karakterestieke regionale vleesproducten van geproduceerd worden, zonder dat je de wedstrijd tegen Duitse, Poolse, Deense concurenten moet voeren, is wat er in NL gaat overblijven, en daar past jou eigen bedrijf niet in.

 • no-profile-image

  knor

  Johnny, jij voorspelt hel en verdoemenis, maar ik denk: zolang er nog idioten zijn die euro 80.- / 90.- voor varkensrechten betalen ( = lucht kopen ) is er nog weinig aan de hand.
  Als de varkenssektor verdwijnt hebben ze dit uitsluitend aan zichzelf te danken.
  Ook jij hebt waarschijnlijk minder dan 30% eigen vermogen in het bedrijf zitten, zoals velen. Als de banken nu de rem erop zetten kunnen we de varkensrechten dadelijk gratis oprapen.

 • no-profile-image

  Han

  Johnny is het probleem dat jij bij de varkenshouders blootlegt, niet een algemene ziekte in Europa? Lijden de 27 Euro landen en zeker de 17 Euro munt landen niet aan dezelfde kwaal. Alles goed zolang ik maar niet hoef toe te leggen ten bate van de ander. één Europa begint net zo'n lachertje te worden als één varkensland. Als Brussel niet tot een oplossing komt voor één Europa en niet zoals nu een Europa van 27 eigenzinng kiftende eenlingen, zullen de problemen net als in varkensland niet worden opgelost zonder dat doden vallen. Ik bedoel maar aan te geven dat varkensboeren net als politicie < mensen zijn met een eigen wil en de ander niets gunnen ten koste van zichzelf.

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Beste Hans, Knor en Han, ik had deze blog op de eigen site de kop "Ziende blind en horende doof" meegegeven. Dat geeft de kern denk ik weer, het bijgevoegde plaatje zegt velen meer dan honderd (non)discussies. Het model met 1000 stoppende varkenshouders per jaar en nog slechts enkele duizenden te gaan, is immers een doodlopende weg. Voor het jaar 2015 verwacht niemand een afbuiging en dan zitten we op de laatste 1000. Hans plaatste al eerder de opmerking over wat deze laatste duizend meer waard zijn dan de dertigduizend die we in de afgelopen 25 jaar zagen vertrekken.... Ieder voor zich is leuk Han, maar je zal altijd een baas boven baas tegen komen, de grootste varkenshouder van Europa gaat binnenkort dan ook met ons in gesprek in de showroom. Het is altijd goed om te ervaren wat er mondiaal speelt, Hans Brasil is uitgenodigd. Tot de nondiscussies behoren ondermeer de politieke buitelingen in Den Haag over onze sector, de laatste blog op www.farmfocus.nl gaat daar dieper op in. Angst blijft een slechte raadgever en Knor, ik wil juist geen hel en verdoemenis scenario, over niet al te lange tijd weten we het echter allemaal. Wanneer we als producentencollectief niets doen, hoeft dat vast niet meer zo heel lang te duren.

 • no-profile-image

  Han

  Johnny als niet varkenshouder zou graag bij deze sessie aanwezig zijn als gast. Wanneer vindt de happening plaats is dat al bekend? Ik hoop wel dat Brussel dan een besluit heeft genomen over de Euro. Alles lijkt me beter dan geen besluiten zoals nu.

 • no-profile-image

  weet ik wel

  Johny, heb jij zelf niet het hardste meegedaan in deze wedloop. Was uitgebreid van 200 naar 400 zeugen, dan had je waarschijnlijk een redelijk bestaan gehad en velen met jou. Maar nee, jij moest eerst een tiental boeren naar de bliksem helpen voordat je ogen geopend werden.

 • no-profile-image

  boer

  Tja, het is me wat beste Johnny, verbeter de wereld en begin bij jezelf zou ik zeggen. Zoals reageerder en ikzelf al eens heb gezegd, jij hebt zelf ook meegedaan aan deze ratrace. Jouw bedrijf ziet er ook niet meer uit als een normale boerderij, maar als één grote stinkfabriek. Het is een doorn in het landschap. Het is niet voor niks dat er bij jouw, ik meen, 3 buren hun huis te koop hebben gezet. Dat is niet omdat het zo'n mooi gezicht is of omdat het zo lekker ruikt. Trouwens zullen boeren nooit uit zichzelf minderen en nu de biggen weer goed aan de prijs zijn wordt er weer volop gas gegeven. Op naar de volgende gegarandeerde crisis, zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  Han

  "Weet ik wel, Boer" Jullie kunnen zeggen van Johnny wat je wilt, maar één ding is zeker "Hij heeft bsluiten genomen". Waren het goede of slechte beesluiten, voor hem de goede (ga ik van uit). De boeren die geen besluiten hebben genomen omdat ze de moed niet hadden om of het een of het andere te besluiten, zij zitten nu klem en besluiten weer niet maar hopen op betere tijden.

 • no-profile-image

  samenvatter

  Han, jouw opmerkingen zijn kernachtiger samen te vatten: Niet kiezen is fataal...

 • no-profile-image

  piet

  Ho even, is het niet zo dat iedere ondernemer zelf verantwooordelijk is geweest voor de schulden die hij is aangegaan met zijn geldschieter .
  Hier wordt gesproken over een ev van 30% NDuijzer gaf aan dat jij zelf getekend hebt voor deze enorme hoeveelheid schuld ,hoeft niks maar mag wel volgens de Rabobank .

 • no-profile-image

  Han

  Piet je hebt gelijk dat ieder verantwoordelijk is voor zijn daden. Ik boedel meer, dat een deel van de mensen (ook burgers) een keuze maken die wordt verwacht door anderen. De bankrelatie, vertegenwoordiger werkt op je (sociale) gevoel en je gevoel van wat denken de buren als ik stop of geen nieuwe auto koop. Ik heb zelf deze trucks meegemaakt, ze proberen je een strohalm te geven die zo bros is als de pest. Nee blijf eigen baas, hoef je nooit een ander de schul te geven maar overkomt je ook niets onverwachts. Ik heb ontdekt dat er naast boeren nog heel veel leuke dingen bestaan in de periferie van landbouw.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.