Boerenblog

453 x bekeken 7 reacties

Van Hardenberg naar Brussel

Het is een tijd van veel contacten: ledendagen, de landbouwbeurs en werken aan draagvlak.

De productschappen worden gereorganiseerd. Vorige week maandag had ik een vergadering van de stuurgroep bundeling backoffice productschappen. Het is goed dat er tussen bestuurders van de verschillende schappen overleg is. Bestuurders op de bok. We moeten ons wel realiseren dat de schappen terug moeten naar hun kernactiviteiten.

Praten met leden

LTO Noord Overijssel hield haar ledendag bij varkens- en manegehouder Jan Schuttert. Meer dan 500 leden en niet te vergeten 75 kinderen bezochten de dag. Een leuke familiedag. Echt een ‘wij van LTO Noord’-gevoel. Ook op de landbouwbeurs in Hardenberg sprak ik met veel leden, over zorgen over de toekomst, maar ook over plannen of over vragen bij de invulling van het nieuwe mestbeleid. Maar het was vooral ook gewoon een praatje maken. Ik heb een afspraak gemaakt met een lid dat al een hele tijd met zijn verhaal rondloopt en dat graag wil bespreken. De NETmentor van VarkensNET was ook in de stand.

Op 22 november gaat LTO Noord met haar leden met de bus naar Sterksel (N.-Br.). We gaan er nieuwe innovatieve dingen zien, een antwoord krijgen op vragen die je toch altijd al wilde stellen en gewoon gezellig een dagje uit met collega’s.

Draagvlak in Brussel

Donderdagavond reisde ik van Hardenberg naar Brussel. Een hele overgang. De vergaderdag in Brussel begon al vroeg. Eerst was er een vooroverleg. Samen met lobbyist voor de vleessector Frans van Dongen vouwde ik folders voor de stakeholdersconferentie over castratie. De folders heb ik uitgedeeld op de vergadering van het raadgevend comité.
Tussen de middag hield ik een lunchoverleg op uitnodiging van de Duitsers met de Denen, Belgen, Oostenrijkers en Nederlanders. We bespraken thema’s rond dierenwelzijn en de mogelijkheden voor een beëindigingsregeling. De leden van boerenorganisatie Copa staan sympathiek tegenover ons idee van de beëindigingsregeling. We hebben afgesproken dit verder uit te werken en zullen daarna verder schriftelijk afstemmen. Wel is er enige terughoudendheid ten aanzien van de financiële haalbaarheid.

Verder is er weer vertraging op het diermeeldossier. Er is geen meerderheid in het Europees Parlement voor het voorstel van de Europese Commissie om diermeel onder strikte voorwaarden weer toe te laten. Er komt nu een aangepast voorstel, waarschijnlijk komt het in januari 2012 op tafel. Tot slot hebben we gesproken over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Soms zou je willen dat alles wat sneller gaat. Het tempo van de politiek is vaak niet het tempo van de ondernemers. Maar goed: we hebben er wel mee te maken. Dat is de realiteit. Blijven werken aan draagvlak voor onze ideeën.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  guillaume

  Zou het gezien de tijdsgeest het geen tijd zijn voor een nieuwe politieke partij,we hebben al p.v.dieren.Een partij van de boeren zou ook een goed initiatief zijn.LTO en CDA zijn beide aan populariteit aan het inleveren.Door deze lobby aan elkaar te smelten heb je misschien meer invloed op de politiek en krijg je meer snelheid van handelen en identiteit en slagkracht.De lobby is al aanwezig alleen nog eenheid creeren en misschien een europese boerenpartij.Eerst dit maar eens af.............................................wachten.

 • no-profile-image

  piet pelle

  Hoeveel zetels kan een Nieuwe Boerenpartij halen denk je? Gezien het aantal niet principele boeren nog geen halve zetel. Een principele boer stemt of SGP of CDA, een niet principele VVD of PVV, denk ik

 • no-profile-image

  guillaume

  Dan zal in Nederland de partij niet zo groot worden vrees ik als het zo doorgaat.De verdiensten v/d boeren komen meestal bij de VVD er terecht of meer in de linkse hoek.Eerst maar eens gaan kijken wie we er niet meer bij willen hebben,anders gaat het net als Rita verdonk.Veel trots geen achterban,en blijft alles bij het oude geen identiteit,dus VVD.En die hebben veerm...kracht.

 • no-profile-image

  richard

  Een tv zender beginnen?

 • no-profile-image

  john

  een partij voor minder betutteling van de overheid heeft meer kans, lagere accijns op alcohol en tabak en gegarandeerd betaalbaar vlees in de toekomst. Daar loopt de burger wel warm voor

 • no-profile-image

  piet pelle

  Wat te denken van de PVV???

 • no-profile-image

  guillaume

  Beetje tegendraads en niet zo voor Europa,zullen wel alle overtollige varkens wel wegsturen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.