Boerenblog

477 x bekeken 2 reacties

Openheid van grond tot mond

Met insiders en studenten gaan we op zoek naar volledige openheid in voedergrondstoffen, grondstofnoteringen en toepassingen binnen het varkensbedrijf.

In 1984-‘85 volgde ik Middelbaar Kader Varkenshouderij in Almelo (Ov.). Uren en dagen zat ik achter potten grondstoffen en kregen we les in herkomst, samenstelling en toepassing. In de jaren daarna volgde ik nog een enkele brijvoercursus, maar daarmee hield het wel op. We lieten ons ontzorgen door de mengvoerindustrie en dat paste ook goed in de tijd. We hadden immers de handen meer dan vol aan bedrijfsontwikkeling en productieverhoging. Gelukkig was de mengvoeradviesdienst ons ook daarin volop behulpzaam. We hadden immers gezamenlijk belang bij meer stallen en meer biggen per zeug.

Weinig efficiënt

Nu de voorsprong in het opjagen van productie en schaalgrootte is verdampt ten opzichte van Europese collega’s, zullen we slimmer moeten werken. Wanneer we daar met z’n allen niet toe in staat zijn, valt het doek, net zoals in de Nederlandse textielindustrie en scheepsbouw. Wanneer we de CBS-grafiek van het aantal varkenshouders doortrekken, is dat binnen nu en tien jaar het geval. Zover laten we het toch niet komen? De kennis- en infrastructuur is nergens ter wereld zo groot als in Nederland. We benutten hem echter nog weinig efficiënt, puur omdat onze wijze van informatie en communicatie nog gestoeld is op de jaren tachtig en negentig.

Talent en openheid

Mijn persoonlijke overtuiging is dat rendement begint met openheid en samenwerking. Natuurlijk zijn er zo’n 50 Nederlandse varkenshouders die het kunstje al tientallen jaren beheersen, exclusief houden en de winst omzetten in een gigantische bedrijfsontwikkeling. Dat is een menselijk aspect, de één heeft meer talenten meegekregen dan de ander. FarmFocus wil kennis delen en niet alleen voor zichzelf houden, zoals een aantal wel doet, omdat het immers een voorsprong is. Dat ik bij openheid vaak weer bij voer terechtkom, is omdat dit natuurlijk onze grootste kostenpost is, waarvan we ook nog eens bar weinig verstand hebben.

Voerprijs en -kwaliteit

Wat gaan we doen? Grondstofnoteringen publiceren, gelijk varkensnoteringen. Het is me tegengevallen om ze te verkrijgen, maar de aanhouder wint en ik moet daarbij een flink aantal mensen bedanken. Daarnaast geven we een vertaling van keuzes in grondstoffen naar mengvoer, naar staltoepassingen en uiteindelijk naar de kostprijs per big en per varken. Inhoudelijke vergelijkingen zullen ertoe leiden dat varkenshouders samen met hun voeradviseur kunnen afwegen waarom bepaalde grondstoffen wel of niet gebruikt worden. Tevens krijgt de varkenshouder een open begroting hoe zijn uiteindelijke voerprijs en -kwaliteit tot stand komt.

Voorsprong herwinnen

Nu de informatiestroom op gang komt, is het nog wel zaak die handen en voeten te geven. Samen met vier studenten stellen we een actieplan op. We zetten onze faciliteiten van het digitale platform in. Dat is alleen toegankelijk voor deelnemers, waardoor we waarborgen dat onze openheid niet wereldwijd op straat komt te liggen. Daarnaast hebben innovatieve bedrijven en organisaties die zelf ook wel zien dat we als Nederlandse varkenssector onze voorsprong opnieuw moeten herwinnen hulp aangeboden. Meer hulp is echter van harte welkom, FarmFocus kan het niet alleen. Schudt het traditiejuk af, reageer en toon visie. Samen sterk!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Johny,

  Is niet alleen voor de varkens,zelde voor de kippen/veehouders.
  Voerspecialisten zijn altijd in dienst van veevoerfabrieken,dus die zullen altijd hun product aanbevelen.
  Ga eens met een echt onafhankelijk nutrient aan de tafel.
  Zo haal ik zelf producten uit diverse streken in de wereld en meng ik het zelf tot de producten voor mijn dieren, dit alles balanceer ik met mijn nutrient.
  Waar ik eens per week (2 week) een excel opstuur met de nieuwe prijzen of nieuwe producten, waardoor we weer gaan balanceren tussen opbrengst/kosten.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Pittige discussie gisteravond in de showroom met Annechien, Wyno, Steven Lak en 50 aanwezigen. Over de keten, leveranciers, afnemers, mest en de ontmanteling van PVV en collectieve taken. De varkenshouderij verdwijnt uit Nederland wanneer we gezamenlijk niet in staat zijn om efficiency te organiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.