Boerenblog

464 x bekeken 13 reacties

Nuchtere regionale voercoöperaties

Agruniek-Rijnvallei en Boerenbond Deurne harken euro’s per 100 kilo voer binnen voor hun leden.

Waar openheid in voer aanvankelijk als bedreiging gezien werd door de inleiders, eindigde de avond buitengewoon positief, een open discussie en helder onderbouwde cijfers. Een avond die de aanwezigen daadwerkelijk om kunnen zetten in klinkende munt.

Overnamekosten verrekend in de voerprijs

De aftrap van de drie duo-presentaties in voer werd verricht door Johan Schuttert en Dick Kroot. Agruniek-directeur Schuttert ging allereerst uitgebreid in op de fusie met Rijnvallei en presenteerde de nieuwe huisstijl. Als een echte Schuttert heeft hij alle cijfers paraat, inkoop grondstoffen afgelopen jaar €1,40 per 100 kilo onder dagprijs, transportkosten €0,50 per 100 kilo. Met de fusie worden de portemonnees bij elkaar gelegd, er vloeit geen cent uit de sector weg. In zijn presentatie haalt hij hierbij de kleine €100 miljoen aan die nu neergeteld wordt voor Hendrix-UTD en waarbij de aandeelhouders Nutreco volgens hem de grote winnaar zijn. Deze kosten betaalt de boer extra voor zijn voer. Johan roemt de korte lijnen, elke Agruniek-vertegenwoordiger kan op de boer rantsoenen berekenen, beslissing makers zijn direct benaderbaar. Dat is bij mijn voercoöperatie anders, aldus een bezoeker, bureaucratie, vier à vijf lagen en steeds minder gevoel bij mijn bedrijf en voerproblemen.

Mega en giga geen toverwoorden

Dick Kroot beaamt dat in zijn inleiding. Als algemeen directeur Boerenbond Deurne zit hij regelmatig bij klanten aan tafel, gaat eens een dag samen op pad met de vertegenwoordiger. Wat nou clusters, zegt hij, wij zijn als Boerenbond al een cluster. Hij ervaart de verschillen met vorige werkgevers, geen dealernetwerk dat €0,70 per 100 kilo kost. Tegen de stroom van stijgende grondstofprijzen in toch €1,50 per 100 kilo kunnen dalen in prijs omdat het goed gaat met Deurne. Dit jaar kwamen al 45 weggelopen klanten terug, het gras bij de buren was lang niet zo groen als gepresenteerd. Dick hamert op betrouwbaarheid, de klant moet erop vertrouwen dat er geen geld wegvloeit naar derden. In de discussie wordt de slachterijsector aangehaald, alle overnames en opkoop van slachthaken hebben de boer niks opgeleverd. Mega en giga bleken ook in de periferie geen toverwoorden voor de matige rendementen bij varkenshouders. Leuke speeltjes, goed voor de bonus en het ego van de directie, daarmee houdt het op, zo werd gesteld.

Producentenbundeling in belang keten

Toen de discussie over grondstoffen losbarste, werd de sfeer aangenaam ontspannen. Uiterst leerzaam voor allen om deze toch in openheid aan te kunnen gaan. Waarin FarmFocus en varkenshouders, die beiden openheid verlangen, aan het begin van de avond nog bestempeld werden als lastig, keerde dit zich op het eind ten goede. Een open gesprek en discussie verrichten wonderen. We zullen het samen moeten doen en toenadering omarmen. Beide heren directeuren konden cijfermatig aantoonbaar maken dat ze in de grondstoffenposities goed meekomen en dat hun toeslag veel dichter bij €1,50 dan bij €4,50 ligt. Voor de varkenshouders is het zaak dat ze attent blijven en zich een gelijkwaardige volwassen positie in de keten aanmeten. Reden des te meer om te blijven pleiten voor een sterke producentenbundeling in het belang van de gehele keten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  Johnny, dit reclamespotje van jou valt mij toch een beetje tegen! Goed als je geld verdient met reclame maken, ga daar mee door, ik doe het je niet na, maar vertel wel de waarheid. Hoeveel kleine voerbedrijfjes heeft agruniek de afgelopen 10 jaar wel niet overgenomen! Ja dat zijn er ook minstens een hand vol, en nee die kosten niet niks.
  Nu heeft Forfarmers straks over het hele land verspreid goede fabrieken en kan er gereorganiseerd worden. Agruniek echter heeft een hele grote concentratie van fabrieken, ook nog na de fusie, waarvan het grootste deel niet rendabel kan concureren, ik noem dan de fabriek in wichmond, sinderen, winterswijk....
  dus in feite kost dat de klanten ook nog geld........maar dat wordt er niet bijverteld, daarnaast is het voor de aandeelhouders van Forfarmers een goede zaak denk ik! Ook dat is zaken doen!

 • no-profile-image

  Oude

  Jonge varkenshouder, van de showroomavonden staan verslagen op de website. Ook van Jan Potijk, ForFarmers directeur, die over een paar weken de inleiding verzorgd. Wat heeft dat met reclame te maken?

 • no-profile-image

  voerfabrieken

  Mijn voerfabriek is groot en heeft meerdere bestuurslagen. Ik moet er dan ook niet aan denken dat directeur Ton zich gaat bemoeien met de individuele klanten van het bedijf. Ik ervaar veel meer voordelen dan nadelen. Natuurlijk is het lastig dat niet iedereen precies meer weet wie je bent maar is dat echt zo belangrijk? Bij KPN en Telfort kennen ze je ook niet. Fabrieken die euro's per 100 kg binnenharken bestaan allang niet meer. Inkoop vergeliijken met dagprijs is ook belachelijk. Op dagprijs kan je niet draaien. Je moet namelijk van tevoren inkopen, dat doet iedere fabriek. Mijn voerfabriek is toeleverancier en daar reken ik op af.

 • no-profile-image

  Voerfabrieken

  Tot dat Ton door krijgt dat hij het voer voor 15.000 varkens om de hoek niet meer hoeft te leveren, dan trekt hij er denk ik nog graag persoonlijk op uit.

 • no-profile-image

  boer

  Vooropgesteld Johnny, ik vind inmiddels alles best, maar een kritische blik is hier toch wel op zijn plaats. Zoals een reageerder aangeeft heeft Agruniek ook geld betaald aan overnames in het verleden. Direct of indirect. De insiders onder ons weten donders goed dat Agruniek geen enkele toekomst meer had en deze fusie er zeer plotseling heeft doorgedrukt, op het wanhopige af, het was in een paar maanden geregeld. De Rijnvallei is de grote winnaar in dit verhaal. Dat jij, Johnny, een fan van de Schutterts bent, dat laat jij weer blijken, alleen denkt een Schuttert alleen maar aan zichzelf. Ook deze weer, gezien zijn nieuwe duurbetaalde baan bij Agruniek Rijnvallei. In de salarissensfeer c.q. personeelsbestand zou toch bespaard gaan worden? Oftewel de "grote" jongens denken weer vooral aan zichzelf.

 • no-profile-image

  guillaume

  "Schutterij farmfocus"

 • no-profile-image

  broodvechter

  grondstof 1,5 eurocent onder dagprijs plus 1,5 cent malen mengen plus transport betekent dat ze het biggenmeel voor 23 cent bij je aflveren.
  Zal wel niet gebeuren denk ik,
  Laat je maar lekker in je zakken ze.ken Johnny.

 • no-profile-image

  Broodwinner

  Biggenvoer op recept, vorige week 23,75 euro, komt toch al dichtbij.

 • no-profile-image

  Jos

  Neem van mij aan dat binnen twee jaar.....alle overgebleven klanten van alle cooperaties op een hoop geharkt worden!

 • no-profile-image

  Jos2

  En die van de particulieren erbij..... Alle boeren zitten ook nu al naar volle tevredenheid bij monopolisten als Rabo, Schippers en Topigs.

 • no-profile-image

  Jos Bleumink

  Om 19.38 uur schrijft ''Jos2 uit Beltrum'' zijn visie n.a.v. mijn visie om 18.36 uur; dat mag; laat even weten wie je werkelijk bent..?
  Lijkt mij net zo correct!

 • no-profile-image

  Leed

  Ieder voor zich en God voor ons allen?
  Zo denken de meeste veefokkers toch?

 • agratax1

  Johnny toen ik dit stuk las, moest ik denken aan een artikeltje over Griekenland. Hier kopende consumenten hun eten weer rechtstreeks bij de boer tegen een prijs 30 % v.d. winkelwaarde en de boer ontvangt nu zijn kostprijs + een redelijke winst marge. voor mij geeft dit aan dat het Mega (verwerken, vermarkten) alleen maar veel geld kost en nog de boer nog de consument iets oplevert. Voor jullie voerkosten zal hetzelfde gelden, de oorzaak moet volgens mij gezocht worden in het te groot worden van de organisaties zodat de bureaucratie hier ongemerkt kan toeslaan en de beoogde bezuinigingen door noodzakelijke interne controle processen te niet wordt gedaan en op termijn omslaat in een niet meer te controleren stijgende kostenpost. Het proces wordt autonoom en gaat binnen de organisatie en eigen leven leiden en neemt zelfs de sturing van de organisatie over. Nu is het tijd voor de volgende overname met als excuus >kosten verlaging<. Als ik het fout zie, graag een reactie die het tegendeel bewijst.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.