Boerenblog

737 x bekeken 2 reacties

Landbouwbeurs voor burgers

Die Hongaren weten hoe het moet. Op Hongaarse beurzen zijn altijd levende dieren en lekker veel eten en drinken. Gezelligheid ten top.

Jawel, een landbouwbeurs voor burgers in Budapest, een stad met 2 miljoen inwoners. Met héél veel burgers en hun kinderen. Kinderen hebben de toekomst. Een slogan die ook in Nederland veel te horen is. Dus is het logisch dat kinderen nauw worden betrokken bij elementaire zaken als: waar komt mijn voedsel vandaan? Wat dat betreft is de Hongaarse veesector vele malen beter in pr dan de Nederlandse.

Bussen vol schoolkinderen

Niet alleen deze beurs in Boedapest, maar ook de jaarlijkse beurs in Hódmezövásárhely (pas op dat je je tong er niet over breekt) is een prachtig voorbeeld hoe mensen betrokken worden bij de landbouw. Bussen vol schoolkinderen bezoeken deze landbouwbeurzen. Een soort schoolreisje. Ik geloof niet dat een doorsnee Amsterdams kind ooit een koe heeft aangeraakt.
Het ‘vreemde’ is dat Nederlandse boeren dit heel goed weten, maar er veel te weinig mee doen. Wél zijn Nederlanders uitmuntende handelaars en sturen ze mooie blondines als Frau Antje naar de Duitsers. Maar de eigen kinderen fatsoenlijk opleiden… Tja, daarmee is op korte termijn ook geen euro te verdienen. Handelsgeest? Volgens mij verkeerde keuzes. De Nederlandse burger is totaal vervreemd van de agrarische sector met alle nare gevolgen van dien.

Eten en drinken op de beurs

Op Hongaarse beurzen zijn ook altijd levende dieren. Netjes gehuisvest en goed verzorgd. Tevens is er altijd een dierenarts aanwezig. Alles is toppie geregeld. Overal lopen moeders met kinderen. Gezelligheid ten top. Want laat de Hongaren maar een beurs regelen. Daar kan Van der Most met zijn beursconcept (eten en drinken) nog een puntje aan zuigen: lekker en veel eten, dát is een Hongaar wel toevertrouwd. Verschil is wel dat Van der Most je op de beurs niet afzet, dat doen de Hongaarse cateraars wel.
Zo stond ik bij een prachtig gedecoreerde eetkraam, de schnitzels en varkenslappen, heerlijk pruttelend in de olie, keken me vol verlangen aan (of was het andersom?). Het water liep me in de mond. Ja zó enorm lekker keken die varkenslappen. “Doe mij er maar zo een”. Nondeju, het plastic bordje klapte bijna doormidden, zó zwaar was die lap. Nog een kilo brood erbij. Schade: €10. Het hele ding smaakte me niet meer. Ik heb het voedsel laten inpakken en mijn schoonvader heeft er heerlijk van gesmuld. Maar ja, die wist de prijs ook niet.

Kopen is emotie

Toch was het bij die eetkraam hartstikke druk en werd er veel gekocht. De aankleding was dan ook perfect evenals de geur. Wat ik wil zeggen: vlees/eten is emotie. Kopen is emotie. Dat weet iedere grootgrutter en elke slager. Wij varkenshouders zijn totaal niet gewend om naar buiten te treden, om trots te zijn op ons stukje vlees. We zijn vervreemd van de mensen, van de consument. En zeg nou zelf, er is toch ook helemaal géén beleving/emotie bij een lap kleurloos vlees verpakt in de folie bij Albert Heijn en Jumbo? De enige informatie die op zo’n kiloknaller staat is de houdbaarheidsdatum en het gewicht. Hoezo beleving? Wat dat betreft kan Frau Antje veel beter het vlees smakelijk opdienen (en dat bedoel ik niet zoals u nu denkt dat ik het bedoel).

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ronald,

  De beursen in Nederland weten ook wel geld te vragen voor eten.
  Broodje warm vlees 4.5 euro en het bordje breekt niet doormidden, dus in verhouding geloof ik niet, dat er een verschil is. Maar je hebt wel gelijk met de PR. Zelde in Denemarken, waar veehouders met een grote Amerikaanse truck naar locale evenementen gaan, om de burger uit te leggen, hoe de melkveehouderij werkt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zal Ronald geen ongelijk geven , het is inderdaad zo voor dat soort wereld waarover hij schrijft . Maar ondanks die dikke snee varkensvlees moet ik vaststellen dat varkensstallen in Hongarije een reukloos domein zijn geworden ... Wat Ronald hier niet oplicht is de wereld van de organisaties die ik op mijn broekzak ken . Vroeger werden de beurzen georganiseerd door het nationaal mechanisatieinstituut (FVM) en alles draaide hem rondom één enkele beurs in Budapest in Januari . Deze is in handen gekomen van echte beursorganisatoren . Omdat er in Hongarije een wereld van zulke organisatiebedrijven bestaat swingen de beurzen soms de pan uit steeds met hetzelfde stramien (ze gebruiken een regionale stek als naam maar erachter steeks iets geheel anders), uiteindelijk hebben ze al die beurzen in de hand , organisatiebureau's die zowel erotieka bouw als auto beurzen organiseren en die meestal geen kaas hebben geeten van de landbouw , puur commerciel , daarom is die snitzel ook zo duur , daar heeft de varkenshouder niets aan de staanplaats hapt alles weg. Verder is het inderdaad juist een landbouwbeurs in Budapest de man uit de straat aantrekt , vele echte boeren geraken er zelfs niet .
  Dit hapt ook de standhouderslust weg want iemand uit het centrum van Budapest koopt geen combine.
  Daardoor word een beurs als OMEK een uitstraling van de landbouw voor de man uit de straat en niet echt voor de boer.
  Hardenberg organiseert men ook niet voor de mensen , de man uit de straat van Hardenberg Expogelande BMV in Budapest is peperduur . een eenvoudige stand 20 op 60 kost al meer dan 24000 euro. Dat maak je voor de mensen van Budapest niet voor de boer alleen , als je dan die kosten moet gaan doorrekenen aan de boeren bij de aankoop van een trekker krijg je dan situaties zoals vorige week 1 JD trekker 6930 in Belgie kost 18.300.000 huf bij importeur Kite 25.000.000 dus ... .
  Ik zal echter de expogelande in Budapest nooit vergeten daar ik de productiedatum ken van de slagboom van de hoofdingang.
  In 2005 kregen we uitzonderlijk toelating tot standbouw in de voornacht . toen ik met mijn eigen oude JD 4055 wou buitenrijden omstreeks middernacht mocht ik er niet uit , ik vroeg waar moet ik dan slapen ?? In het park ??? ja zijden ze want de sequiritybaas (een oude communist die sliep) . 24000 euro betaald te hebben en dit antwoord krijgende was voldoende om die slagboom even te laten kennismaken met de gewichtsblok van de JD en ja sindsdien staat daar door mijn toedoen een nieuwe op hun kosten .

Of registreer je om te kunnen reageren.