Boerenblog

5 reacties

Help, de varkenshouderij verzuipt!

De Hongaarse varkenshouderij is een doodzieke patiënt. Of leeft de patiënt toch nog een keer op?

Net als in Nederland is het ook giga-crisis in de Hongaarse varkenshouderij. Het aantal varkens neemt drastisch af en er zijn veel te weinig varkens in Hongarije om te voorzien in de binnenlandse behoefte. Desondanks wordt voor een Hongaars varken te weinig betaald. Immers, waarom zou een Hongaarse slachterij meer betalen als er ook voor die hogere prijs géén extra varkens aan de haak komen. Want ze zijn er niet. Bovendien is het veel makkelijker om karkassen/vlees te kopen van de Duitsers: die dumpen massaal karkassen en vlees in Centraal-Europa en vernielen daar de hele varkenskolom.

Btw-zwendel in Hongarije

In eerdere weblogs heb ik al geschreven over de btw-zwendel in Hongarije: levende varkens worden geïmporteerd vanuit Nederland. Met een btw-tarief van 25 procent is dat erg lucratief. In januari 2012 gaat de btw zelfs nog met 2 procent omhoog, naar 27 procent. Verreweg het hoogste percentage in Europa. Dit jaagt de zwarte en malafide handel volgens mij alleen nog maar verder aan. Hongaarse slachterijen lieten een derde firma de levende varkens uit Nederland kopen. Omdat dat handel is tussen EU-landen, gaat dat tegen 0 procent btw-tarief. Deze derde firma verkoopt de levende varkens door aan een Hongaars bedrijf, nu met 25 procent btw. De Hongaarse slachterij/vleesverwerker betaalt netjes inclusief btw. De derde firma draagt de btw echter niet af aan de Hongaarse staat. Zodra de Belastingdienst zover is om op te treden (en dat duurt soms verrassend lang in Hongarije), ploft dit derde bedrijf. Recentelijk was er dan eindelijk een krantenbericht dat melding maakte van een Hongaars/Oekraïense zwendel. Nederlandse varkens werden btw-vrij naar Hongarije vervoerd en via btw-constructies naar Oekraïne verkocht. Het zou gaan om een btw-zwendel van €4 miljoen. Het artikel dateert van begin september.

PVV-cijfers: export ingeklapt

Opvallend in de cijfers van het Productschap Vee en Vlees is dat vanaf begin september de export van levende varkens naar Hongarije plots helemaal inklapt. Vanaf dat moment zijn het nog maar een auto of vijf tot tien per week. Nog niet zo lang geleden waren dit er 30 tot 40 per week. Ik heb geen benul of het één met het ander verband houdt. Immers, behalve dat de Hongaarse regering nu blijkbaar eindelijk uit haar jarenlange btw-winterslaap is ontwaakt, daalde de wisselkoers ook erg sterk de laatste tijd. We koersen nu op rond 305 forint in een euro, terwijl begin september de koers nog op 275 lag. Dus in twee maanden tijd moet een Hongaar 10 procent meer betalen voor producten die in euro’s worden verhandeld.

Ook biggenmarkt ingestort

Ook de biggenmarkt is ingestort. Wekelijks komen er nog hooguit een paar auto’s biggen naar Hongarije. Ik schat in dat de hoeveelheid biggen gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Inmiddels gaan er meer biggen naar Roemenië, Kroatië en zelfs Italië.
De regering probeert nu in te grijpen: een sector die in ruim 20 jaar tijd is ingeklapt, van 10 miljoen naar 2 miljoen varkens, dat is natuurlijk catastrofaal. Maar een regering zonder centjes kan niet veel. Desalniettemin heeft men het plan opgevat om een deel van de grond die de overheid nog in beheer heeft (dat schijnt 1 miljoen hectare akkerbouwgrond te zijn), beschikbaar te laten komen voor mensen die met dieren willen beginnen. Er zou op korte termijn 60.000 hectare akkerbouwgrond beschikbaar komen. Per 1 grootvee-eenheid ‘krijg’ je 2 hectare. Bij ons in het dorp is volgens de internetsite van het ministerie welgeteld 1 hectare overheidsgrond beschikbaar. Dat is omgerekend een halve koe of 2,5 vleesvarkens. Dat schiet op… Dus hoewel de politiek wel mee wil denken met de agrarische sector, is het maar zeer de vraag of men nu wel in staat is om de neergang in de aantallen varkens om te buigen. Men zegt al jaren dat Hongarije in staat moet zijn om 5-6 miljoen varkens te hebben. Ik zie dat echter de eerste tien jaar niet gebeuren. Zuster, help! De patiënt verzuipt!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ronald,

  Hongarije heeft ook al bij het IMF aangeklopt, volgend land na Griekenland,Italie,Ierland.
  Al die Zuidelijke en Oost landen hadden beter gecontroleerd moet worden toen ze aantraden tot de EU.
  Maar de EU wou groot worden, te snel en dit gaat heel hard verkeerd. Was in Bulgarije, veel nieuwe agrarische bedrijven allemaal met geld uit de EU. Stop met subsidies, maakt meer kapot.

 • no-profile-image

  dutch porc

  met de vorige reactie helemaal eens. en als je gisteren de vpro zag over het speculeren in grondstoffen, dan worden deze zomaar niet meer goedkoop. echter misschien ook wel het beste, kan een akkerbouwer gewoon rendement draaien, en zal hij het wel uit zijn hoofd zetten om morgen in vee te beginnen. ronald wat je nu schrijft, zou je eens een keer voor de financiele wereld in een presentatie moeten brengen. deze sektor is de enige wantrouwige partner in de gehele keten. kunnen niet verder kijken dan een wk en veroorzaken zo keer op keer paniekvoetbal, terwijl we met z'n allen weten dat het goed gaat komen de komende tijd, zeker als dus de grondstofprijzen op niveau blijven. het gevolg hiervan is wel dat jantje modaal het ook gaat voelen dmv koopkracht vermindering.

 • no-profile-image

  Weer leed!

  Ja, dat krijg je, ga nadenken voor alternatieven i.p.v. fokken van dieren.
  Ga groente kweken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald , ik lees je blog en gelijk heb je , nu de forint 317 staat wil ik nog eens zien hoe betaalbaar buitenlandse import gaat worden? Ik denk dat Hongaarse slachthuizen het moeiliker hebben dan je denkt en ook hun vel proberen te redden door opkoop van varkensbedrijven in H . Paszto (bedrijf met om en bij de 15000 stuks annex slachthuis) is verkocht aan Kapuvar . Was zo een sterk bedrijf en zie het is ook al over en uit . De hongaarse varkenssector is al jaren verdronken door het gevaar : Hets is te laat de put te gaan vullen als het kalf verdronken is .

 • no-profile-image

  boer

  Er zijn nog varkens genoeg in eu

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.