Redactieblog

986 x bekeken 18 reacties

Geen gedraai

Commerciële mensen willen nogal eens om de hete brij heen draaien. Er zijn gelukkig uitzonderingen in positieve zin.

Nog niet zo lang geleden sprak ik met verkoopleider Kees van Ramshorst van veevoederbedrijf Denkavit over het bijvoeren van zogende biggen. Bij dit onderwerp is speenleeftijd van groot belang. Het verband tussen voeropname en speenleeftijd van biggen is namelijk groot. Van Ramshorst is glashelder zodra het aankomt op speenleeftijd: spenen op 25-26 dagen is ideaal. Op die leeftijd is volgens hem wat goed is voor de zeug en voor de biggen het meest in balans. De biggen zijn groot genoeg om voldoende energie op te nemen, zodat ze niet in een diepe speendip belanden. De zeugen komen op die speendag net zo min als geraamtes uit de kraamhok. Bij eerder spenen zal de worpindex stijgen, maar de reproductie niet, vermoedt Van Ramshorst. Jonger spenen zal dus op jaarbasis niet meer, en net zo min betere biggen geven.

Heerlijk

Kijk daar kunnen we wat mee: spenen op 26 dagen. Van Ramshorst is helder en windt er geen doekjes om. Hij komt niet met argumenten als: het hangt af van het bedrijf, het hangt af van de boer, het is een combinatie van factoren, dus kun je daar niet zomaar een antwoord op geven.
In dat soort reacties zit iets van angst. De kool en de geit willen sparen. Want o wee als je als verkoper iets zegt wat een klant niet zint. Dat kan omzet kosten.

Discussie

Maar met halve, nietszeggende antwoorden komt niemand verder in de varkenshouderij. Stel dat er mensen zijn die het niet eens zijn met een uitspraak - die kans is er natuurlijk altijd - wat dan nog. Dat levert tenminste discussie op. Van een goede discussie die wordt gevoerd op basis van argumenten, wordt uiteindelijk iedereen beter.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zeugenboerke

  bij ons werpen de zeugen veelal op woensdag, en op woensdag hebben wij onze speendag, word het toch moeilijk om op 26 dagen te spenen, of het word 28 of 21, een tussenweg is er niet, ja gemiddeld mischien wel, maar dan speen je een gedeelte op 21 dagen en een gedeelte op 28!

 • no-profile-image

  zeugenboerke

  als jij zorgt dat ik een kwartje/kg meer krijg, zorg ik dat mijn varkens kunnen draaien, onze varkens hebben het beter als de meeste varkensboeren, concument, bedankt dat je altijd voor het goedkoopste vlees gaat!

 • no-profile-image

  biggenfoker

  zeg zeugenboerke. Volgens mij werpen zeugen die op woensdag gepeend worden doorgaans op donderdag. (115 dgn)

 • no-profile-image

  zeugenboerke

  als jij echt zeugenboer bent weet jij ook wel dat wanneer er veel biggen op zitten de zeugen eerder als 115 dagen dracht werpen

 • no-profile-image

  biggenfokker

  heb zelf een levedgeboren van boven de 15, maar mijn zeugen werpen toch voor 70% op dag 115. Licht volgens mij aan het soort voer dat je er op zet.

 • no-profile-image

  Onderaan de streep

  Met 13,5 lev.geboren 115,5 dag dracht. Worpindex 2,45 (24 dagen spenen), uitval 9%, 30 biggen.

 • no-profile-image

  biggenfokker

  doe mij er maar 32+

 • no-profile-image

  biggenfokker

  En mij 35+ minkukels voor de mester.

 • no-profile-image

  john

  kom nu met spenen op 3,5 week op 26 dagen zoogperiode.. meeste zeugen biggen op dag 114 en met de pleegzeug(en) en zeugen die voor de grote hoop werpen erbij krijg ik dag 26 op mijn uitdraai. Maar of het nu zoveel beter is dan op 3 of 4 weken spenen kan ik nog niet zeggen. Levend geboren is hoger dan bij drie weken spenen, uitval bij de gespeende biggen is lager. Maar de zeugen vallen iets meer af waardoor ik meer drachtvoer nodig heb en de worpindex is lager. Het zeugenvoerverbruik ligt dus hoger (meer lacto + extra dracht) en het biggenvoerverbruik lager. de biggen zijn met spenen 1200 gram zwaarder. Dit komt overeen met 2,5 kg biggen voer bij 12 gespeende biggen 30 kg biggenvoer per worp. Daar staat tegenover 4 dagen extra zogen met 7 kg = 28 kg lactovoer en 1 mm extra conditieverlies = 10 kg drachtvoer. Zoals ik er nu naar kijk is het voerverbruik hoger, maar de voerkosten lager. Ben nu halverwege met schakelen over 3 maanden kan ik een volledige uitdraai maken.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Heren/dames biggenfokkers en John.Hoeveel biggen worden hiervan werkelijk voor de volle mep(toeslag)verkocht=1e kwaliteit en hoeveel restbiggen.Ook zou ik willen weten hoeveel uur per big jullie er in steken.Ps.kostendekkende prijs beuren we nog niet,misschien John wel?

 • no-profile-image

  john

  de lopende rekening klimt weer... 94 % van de gespeende biggen verlaat bij mij het bedrijf als 'goede' big.. 2 % uitval en de overige 4% zijn breuken, scheve koppen, pootgebreken en biggen die op dag 74 na geboorte geen 23 kg wegen. Bij later spenen lijkt de uitval wat te dalen en de biggen groeien harder waardoor een kleiner aantal biggen de 23 kg op dag 74 niet haalt. Ik hoop op 96 % goede biggen uit te komen.

 • no-profile-image

  Weer leed!

  Leuke hobby hé biggen fokken, ach wat maakt het uit het is toch maar een dier, dat wat jullie zelf ook alle zijn, respect, kennen jullie het woord respect, dat betekent dat je deze arme dieren niet zo behandelt.
  Wat Gij niet wilt dat Uw geschiedt, doe dat ook een ander niet!

 • no-profile-image

  john

  van een wild varken liggen nu de helft van de nakomelingen te rotten in het bos.. een leven lang honger en oppassen voor roofdieren.. onze biggen hebben het zo slecht niet! Ben trouwens bezig met een onderzoekje om te bewijzen dat er in nederland meer konijntjes dood gereden worden dan doodgeschoten door jagers.. heb jij daar misschien ook informatie meer leed?

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Netjes Johngoed bezig,je doet het veel beter als de vrije natuur(jammer dat deze "weer leed lieden" lieden hun zwijntjes niet uit eigen zak bijvoeren als ze honger hebben).Maar wel de kiloknaller kopen.Ik zag vandaag dat het gehakt van biovarkens net zo duur was als gangbaar in de folder ook als kiloknaller.Wat dat betreft is er nog een weg te gaan met die hele principieele gasten,tot aan de knip.

 • no-profile-image

  Woopie

  Dit is een veganisten, haar naam is wel bekend. Heeft dik bord voor haar hoofd en zal tegen alles in blijven beweren dat wij als agrariers het verkeerd doen.

 • no-profile-image

  Woopie

  Woopie houdt niet van draaien, niet van dierenleed, wel van groente, fruit/granen en veel kruiden dat is goed tegen foute bacteriën, maar daar moet je wel voor opgeleid zijn om dat allemaal te weten.
  Dat gaat allemaal boven jullie boerenpetten!
  Succes met vechten!

 • no-profile-image

  Woopie

  Woopie vind draaien leuk (vooral plaatjes), dierenleed kennen we in Nederland niet, we hebben goeie agrariers. Houd van vlees en niet zo van veganisten voedsel. Ik ben slecht opgeleid, wensen de boeren veel sterkte zo goed ze hun best doen.

 • no-profile-image

  Alternatieven?

  Die Woopie toch, maar Woopie heeft vaak gelijk.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.