Redactieblog

465 x bekeken 12 reacties

Neem jezelf serieus

Varkens Vandaag wil middels publieksvriendelijke acties het imago van de varkenshouderij oppoetsen.

Gelukkig loop ik in mijn werk dagelijks tegen leuke of verrassende zaken aan. Dat zal iedereen wel hebben, vermoed ik. Anders kan het werkplezier zomaar omslaan in sleur. Het vermakelijke van deze week zat onder meer in de nieuwsbrief van Varkens Vandaag. Een stichting die zich ten doel stelt het imago van de varkenshouderij te verbeteren.
Wat was nu zo leuk: Varkens Vandaag gaat publieksvriendelijke presentaties houden over de varkenshouderij tijdens grotere evenementen. Publieksvriendelijk. Die is goed. Stel je voor. Een organisatie die werkt aan imagoverbetering en voor de poort gaat liggen tijdens grote evenementen om mensen tegen te houden. Die zal op weinig sympathie kunnen rekenen.

Inhoud

Goed tot zover de publieksvriendelijke aanpak van de stichting. In dezelfde brief vertelde Varkens Vandaag ook wat zij nog meer in petto heeft om het sectorimago op te vijzelen. Het volgende:
• open dagen bij toekomstgerichte varkenshouderijen;
• muzikale videoclip met jonge varkenshouders of zonen en dochters van varkenshouders in de hoofdrol. In de clip wordt gedanst, gezongen en gerapt door hippe jongeren in en om de varkenshouderij;
• wedstrijd en prijsuitreiking van het beste varkensvleesgerecht van Nederland;
• traktatie voor varkens in alle zichtstallen van Nederland op Werelddierendag 2012.
Neem me niet kwalijk, maar ik raakte er niet van onder de indruk. Een videoclip met jeugd die zichzelf geen houding weet te geven. Hoe verzin je het. Ik vind het veel weg hebben van window dressing. Leuk proberen te doen maar de werkelijkheid verhullen.

Concreet

Varkens Vandaag heeft volgens mij niet echt begrepen wat gastspreker Henny Swinkels, topman bij VanDrie Group, tijdens de eerste openbare vergadering opperde. Maak aantoonbaar dat je werkt aan punten die maatschappelijk niet goed liggen. Ga het antibioticagebruik aanpakken en vertel over twee jaar waar je nu staat.
Zo zijn er meer voorbeelden. Een tomatenkweker vertelde mij dit voorjaar dat burgers veel moeite hebben met het licht uit kassen dat in de nachtelijke uren de hemel oranje-geel verlicht. De kweker heeft die kassen afgedekt. Dit is dus het verhaal: geen flauwekul leveren, maar concreet zaken aanpakken en meetbaar maken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geert

  Blijkbaar is Kees van Dooren niet in Boekel geweest want dan had hij geweten dat VarkensVandaag geen belangenbehartiger is en dat VarkensVandaag niet het antibioticagebruik aan gaat pakken. VarkensVandaag gaat de varkenshouderij positiever neerzetten en dan vind ik het behoorlijk flauw dat hij via een Weblog zoiets plaatst. Een goed journalist zou het beter begrepen hebben wat er in Boekel besproken is.

 • no-profile-image

  ,

  Iets positiefs schrijven over de varkenshouderij zit er bij van Dooren sowieso al niet in als ik die weblogs zie. Volgens mij is het juist goed wat Varkens Vandaag doet. Tuurlijk moet er een constante verbetering in welzijn etc. zitten. Maar zoals van Dooren het doet overkomen is het uitgangspunt (de huidige varkenshouderij) dramatisch slecht. Hier ben ik het natuurlijk niet mee eens. Varkenshouders gaan al goed met hun dieren om, zeker niet slechter als andere veehouders of mensen met hun huisdier. 99 procent van de mensen die een slecht beeld hebben van de varkenshouderij hebben geen idee hoe een varkensbedrijf er uitziet. Ze worden slechts beinvloed door negatieve berichten uit de media, zoals de weblogs op de boerderij site.

 • no-profile-image

  Han

  Imago verbetering van de varkenshouderij PACHTIG ideaal. Geeft deze imago verbetering ook een markt verbetering? Geeft dit imago een grotere afzet en / of een kosten dekkende prijs? Ik vrees, dat dit betere imago niet zal leiden tot een financiele verbetering van de varkenshouderij. Wat is dan het doel van deze imago verbetering? Geeft et de boer weer zijn zelfrespect terug,? Prachtig maar hiermee kan hij niet de rekeningen van voerleverancier, bank en >bakker< betalen.

 • no-profile-image

  .

  Het valt mij idd ook op dat de heer van Dooren in de meeste weblogs de laatste tijd erg negatief schrijft over de varkenshouderij. Ik vraag me toch echt af of hij een idee heeft door wie hij betaald wordt. Iedereen mag naar mijn mening schrijven wat hij wil maar als er een artikel op boerderij.nl geplaatst wordt mag ik toch wel een positiever beeld van de varkenshouderij verwachten, dergelijke artikelen passen toch niet op deze site. Negatieve publiciteit is er genoeg daar hoeft boerderij.nl toch niet aan mee te werken? Ik wens Varkens Vandaag alle succes toe die het verdient, eindelijk een initiatief dat de varkenshouder in een positief daglicht stelt. Neem hier een voorbeeld aan want volgens mij verdienen de varkenshouders meer respect voor hun dagelijkse werk dan de heer van Dooren wil schrijven.

 • no-profile-image

  guillaume

  Ieder is vrij om een opvatting te hebben positief of negatief anders wordt het allemaal te lief.Ik vindt dat de (gezins)varkenshouders zeker meer respect verdienen maar om nou de persvrijheid te ondermijnen gaat te ver.De varkenshouderij is al zo commercieel als wat en de boer speelt een steeds minder belangrijke rol die langzamerhand door de periferie wordt bepaalt ivm.GELD .De imago verfrissing kan pas plaatsvinden als er voldoende verdient wordt.Ik vindt dat de varkenshouderij niet moet denken dat de burger zich druk maakt om varkenshouders of varkenshouder.Met respect voor de varkenshouders redt je het niet meer.Goedkoop en net binnen de wettelijke kaders en welzijn en inkomen voor de varkenshouder.Ik ben bang dat varkens vandaag zich weer voor het karretje van het grote boerenbelang en agrimultinationals laat spannen.Het gros van dit belang is export.Die Nederlandse burger is vertegenwoordigd door de supermarkt ketens die met wat je ze voorzetten maar goedkoop is en een mooi verhaaltje opleverd.Het is een keiharde handel geworden met marktpartijen die geen respect meer hebben voor de boeren alleen voor geld in hun eigen spaarvarkens.Ik denk dat DHR v Dooren het goed verwoordt.Het moet geen kinderboerderij aandacht worden die door subsidie aan elkaar hangt daardoor het gezinsbedrijf geen drol mee opschiet en de grote industrieelen in het zadel houdt.Douchebedrijven/SPF en luchtfilterstallen hou je zo over alleen voor grote ondernemers waar geen burger welkom is,en de slagboom dicht is in grote concentratie waar je maar van moet aannemen dat het gebeurd??

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Als varkenshouders volwassen willen worden, moeten ze eens stoppen met zich te laten sponsoren. Daar zit een cruciale fout bij Varkens Vandaag (verder prima initiatief). Eerst het eigen verlies vergroten door teveel marge aan het bedrijfsleven te geven. Vervolgens op de knieën smeken of ze een klein beetje terug willen sponsoren. En wie gaat met de eer lopen, een Nutreco man als voorzitter van de stichting, Vitelia die Varkens Vandaag misbruikt voor eigen eer en glorie. Jongens, denk toch eens goed na!

 • no-profile-image

  .

  Persvrijheid ondermijnen is het laatste wat ik zou willen, alleen zou het op zijn plaats zijn als de heer van Dooren beseft wat hij allemaal te weeg brengt met zijn berichtgevingen. Stemmingmakerij en proberen 2 kampen te creeren. Zie eerdere artikelen over overwaardering koppelgrootte, regie voeren en nu weer met dit bericht. Ik snap echt niet wat de heer van Dooren hier mee wil bewerkstelligen. Hij mag best schrijven wat hij wil maar dat boerderij.nl deze artikelen plaatst vind ik echt niet kunnen. Het ontbreekt Dhr van Dooren aan enige kennis die toch echt noodzakelijk is om een degelijk stuk te schrijven op een agrarische site die serieus genomen wil worden. Alle lof voor initiatieven die de sector in een positief daglicht willen stellen. De meeste consumenten hebben geen idee van de gang van zaken op varkensbedrijven en dit mag best eens op een eerlijke en positieve manier naar buiten gebracht worden.

 • no-profile-image

  guillaume

  Gedeeltelijk eens,door.,..Het wordt allemaal zo kinderachtig.Laten we mekaar geen mietje noemen als het zo door gaat houden we geen boer over en "bidden in nood helpt geen kloot".Prijzen moeten we hebben,corrupte handelspartners moeten we vanaf.De boeren laten zich uit mekaar spelen met een oude methode(paar centjes meer).Wanneer worden de boeren met elkaar eens.Voorlopig nog niet,en hoe langer het duurt hoe minder echte boeren.Hoe groter de boeren hoe groter de hufterigheid. Oorzaak van de overproductie tegen te lage prijzen.Wat hou je over.......?! 1 Kamp=geen boeren.Weg ziel uit de landbouw=industrieelen op een goedkoop industrieterrein.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe kan de varkenshouderij zichzelf serieus nemen als er tegelijk met dit bericht in deze krant een oproep staat voor een >opkoopregeling< om de sector te verlossen van zijn overproductie in de hoop dat er dan weer licht aan het eind van de tunnel komt. De sector is net als zovaak gebeurd is, niet bij machte zijn eigen varkentjes (overproductie, te dure productie) te wassen. Jammer maar ik vrees dat de burger hier niets van begrijpt, zelfrespect en tegelijk te veel produceren tegen veel te lage prijzen.

 • no-profile-image

  varken

  meer aanbod dan vraag en imago zijn twee verschillende dingen als je het mij vraagt. het imago probleem komt vooral omdat bijna niemand meer weet hoe een varkensstal er uit ziet, maar wel een slecht beeld heeft vaak opgeroepen in de media. dit jaar is een slecht jaar, volgend jaar heeft de akkerbouw een slecht jaar. aan het aantal nieuwe koeienstallen te zien komt er ook een overproductie van melk aan. overproductie heeft elke tak van landbouw wel eens last van

 • no-profile-image

  kees moest toch beter weten

  kees van doorn waar jij over praat dat is nouw juist het probleem dat was varkens gisteren varkens vandaag gaat over nu en morgen

 • no-profile-image

  Weet niet

  JA, NEEM JEZELF SERIEUS,, EN GA AAN ALTERNATIEVEN VOOR VLEES WERKEN.
  ER ZIJN ER GENOEG, DAN KOMEN WE TENMINSTE OOIT AF VAN DE ZIEKTES EN AL HET D.LEED WAT DAT VOORTBRENGT!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.