Boerenblog

1 reactie

Dorpsfeest

Hongaars dorpje had traditioneel dorpsfeest. Met levensechte stropoppen, en grappenmakers die daar van alles mee uithaalden…

Tijdens het huwelijksfeest van mijn ouders in het mooie, pittoreske Twentse Buurse, vertelden enkele mensen me dat ze mijn weblogs begonnen te missen. Nu de drukke oogsttijd achter de rug is, heb ik de stoute schoenen maar weer eens aangetrokken. Om in de feeststemming te blijven: een weblog over een traditioneel dorpsfeest in Dánszentmiklós, Hongarije.

Jaarlijks oogstfeest

Een jaarlijks terugkerend fenomeen, begin oktober, is het ‘szüreti bál’ oftewel het oogstfeest. Dit is ter eren van de druivenoogst. Of beter gezegd: de productie van wijn! Dit feest is eigenlijk de afsluiting van het agrarische seizoen. Na dit feest komt de winter.

Optocht en stropoppen

Een actieve vereniging in Dánszentmiklós organiseert elk jaar dit feest. Het staat in het teken van een optocht door het dorp, en langs de weg staan, liggen, zitten, hangen allerlei stropoppen. Mensen worden gestimuleerd om zo mooi mogelijke poppen te maken. Mooie, bijna levensechte poppen. Er gaan dan ook altijd hilarische verhalen: sommige poppen lijken zó echt. Mijn schoonvader was ook gestopt, hij dacht dat een dronkenlap onder zijn fiets in de berm was gevallen. Maar het was een pop. Op een vroege ochtend schoot ik zelf in de lach: uit een kliko staken twee benen recht omhoog! Gelukkig heeft de vuilophaaldienst deze mooie attractie niet weggekieperd. Bij binnenkomst in het dorp werd ook duidelijk minder hard gereden dan normaal. Er stond een nep-camera met agent in fluorescerend vestje. Met name ’s avonds niet van echt te onderscheiden.

Chippendales

Op zaterdag is er dan de optocht en ’s avonds een bescheiden feestje in de lokale sportzaal. Van de omringende dorpen komen paarden met wagens naar Dánszentmiklós. Op elke kar komt dan een groep dansers/zangers. Op Hongaarse volksmuziek wordt op diverse stops in het dorp een dansje gemaakt. Ter plekke biedt de lokale middenstand dan een verfrissing aan. Mijn vrouw had dit jaar met haar boerenbondwinkeltje ook meegedaan. Naast wijn, frisdrank, boterhammen besmeerd met puur varkensvet en wat emmers water voor de paarden, stonden er ook enkele bakken kindersnoep. Toen de kids op de wagens zich dat realiseerden, stoven ze van de wagen af en de bakken met Nederlandse lolly’s was in een mum van tijd leeg. Het leek wel op een touringcar vol met jonge knapen, die met pech op de Amsterdamse Wallen tot stilstand komt... Die is ook in een mum van tijd leeg. Vooruit, ik ben van de generatie die met emancipatie is opgegroeid: het leek wel op een groep jonge, knappe meiden vlak voor het opengaan van de zaaldeuren voor een optreden van de Chippendales!

Toen mijn vrouw dat zei van die lolly’s, moest ik toch tevreden glimlachen. Ik zie dat Nederlandse kinderen nog niet 1-2-3 doen voor een lolly van omgerekend 5 eurocentjes. Maar ja, de meeste kinderen in Dánszentmiklós hebben géén extraatjes als snoep. Toch mooi als je dan iets voor die kids kan doen, hoe simpel het ook is.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vera

    Wat een leuk feest Ronald. Ieder jaar is het weer een verrassing wat de mensen voor creatiefs hebben bedacht. Er zal toch niet ieder jaar een stropop-agent langs de weg staan! Tot mijn 25e heb ik in Winterswijk het jaarlijkse bloemencorso (praalwagens met dahlia's) meegemaakt... ook daar sta je iedere keer versteld van wat de mensen allemaal kunnen verzinnen. Leuke blog.

Of registreer je om te kunnen reageren.