211 x bekeken 1 reactie

Stoom afblazen

agd.media
De aard van het beestje is herkenbaar. Daar waar LTO Nederland het overleg zoekt met de slachterijen (COV), supermarktketen (CBL) en overheid, kiest varkenshoudersvakbond NVV de blokkade van slachterijen.

Allebei met hetzelfde doel: verbetering van de prijs van varkens, en daarmee de situatie van varkenshouders.

Het pleit sorteert effect. De sector zit woensdagochtend bij staatssecretaris Henk Bleker. Hij legt hen de stappen voor die hij wil ondernemen om de crisis te lijf te gaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf dinsdag al aan dat varkenshouders meer ruimte moeten krijgen om een vuist te maken in de vleesketen. Zij moeten zich makkelijker kunnen bundelen, vinden CDA, VVD, SGP en PVV.

Varkenshouders moeten dit signaal nu oppakken. LTO en jongerenorganisatie NAJK steunden de blokkade niet uit angst voor imagoschade. Dat risico zat er zeker in. Maar de ondernemers moeten stoom kunnen afblazen. De actie is goed verlopen. Zelfs Varkens in Nood schaarde zich achter de prikactie. Dit kan belangrijk zijn in de vertaling naar het publiek.

Ieder heeft op zijn manier zijn steentje bijgedragen. De organisaties moeten nu samen verder. Het is al een goed teken dat de NVV morgen met de ketenpartijen aanschuift bij Bleker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zo zie je dat je elkaar als LTO en NVV nodig hebt en kunt versterken, het een komt zonder het ander blijkbaar niet tot stand, er zijn altijd drukmiddelen nodig om onderhandelingen te kunnen starten en zaken onder een brede aandacht te krijgen, dus actievoerders en onderhandelaars allemaal bedankt namens een varkensboer in stress!

Of registreer je om te kunnen reageren.