Boerenblog

12 reacties

Schoolvoorbeeld van goede actie

Ik ben gisteren vroeg begonnen met actievoeren, en de dag eindigde laat. Alles om een financieel gat te vullen. De NVV had als vanouds haar actie perfect georganiseerd.

Om half vier ging ik op naar Erp en vervolgens naar VION Helmond, daarna op doorreis naar Hypor België voor een bespreking. Terug via het symposium hoge gezondheid in Tilburg naar Dalfsen om als college kerkrentmeesters de actie kerkbalans bij de kop te pakken. In Tilburg was er gepaste trots over de steeds betere resultaten van bedrijven op het gebied van diergezondheid. Zeer terecht mochten Eric en Ine van den Heuvel uit handen van dagvoorzitter Wyno Zwanenburg de wisselbeker in ontvangst nemen voor hun bovengemiddelde inzet naar een hogere gezondheid. Ik ken deze ondernemers redelijk goed en ze zeggen niet alleen wat ze doen, ze doen ook wat ze zeggen.

Actie in harmonie

Hulde aan Wyno en zijn mannen/vrouwen voor de perfecte organisatie van de actie bij acht grote slachterijen door het hele land. In totaal verzamelden zich voor de toegangspoorten zo’n 1.000 varkenshouders, zowel uit NVV- als LTO-geledingen. Er was een groot gevoel van saamhorigheid en het diepe besef dat er meer moet gebeuren dan oeverloos heen en weer gepraat. Slachterijen, AID, VWA en de politie waren op de hoogte, alles verliep in harmonie. In de stromende regen kwamen VION medewerkers ons als lotgenoten van koffie en broodjes voorzien. Je beseft op dat moment dat je allemaal in het zelfde schuitje zit. Niemand maakt moedwillig de ander in de keten kapot, tussen de oren moet er echter nog heel veel veranderen.

Gezonde revolutie

Om werkelijk ingesleten gewoontes als onderbetaling van voedsel in positieve beweging te krijgen, is er actie nodig die verder gaat dan alleen praten. Bij voorkeur in estafettevorm over geheel Europa. De politiek gaat echt niets doen. Pleiten voor een EU-quotering is leuk voor de bühne, maar een gepasseerd station. Hooguit gaan de slachterijen middels concepten quoteren. Voedselproducenten kunnen best veel organiseren, maar dan is het wel de handen uit de mouwen. Vuurspuwen en anoniem afreageren op internetfora schiet niets op. In de keten moet het opgelost worden en tot deze keten behoort ook de retail. Ik ga niet over de acties, maar kan me goed indenken dat de poorten van de distributiecentra zeer binnenkort aan de beurt zijn. Een gezonde revolutie gaat namelijk niet in één week, leert het verleden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Meneer Hogenkamp u zegt quotering is past hier in canada zijn twee sectoren die gequoteerd zijn kippen (eieren en vlees) en melk het zijn ook de enige sectoren waar het ALTIJD goed gaat . Het maakt niet uit wat het product is staal hout of voedsel zo gauw er een overschot is,is een goede prijs ONMOGELIJK .Wat ik er hier in oost canada van zie ,heel weinig zelfstandige varkens houders meer ,integratie er zijn er hier drie hele grote waarvan de coopfederee de grootste die doen alles van biggen ,meel ,tot slachten oh ja de boer mag de mest houden om op het maisland uit te rijden en later de mais terug verkopen aan de integrateur die wel degelijk de productie aanpast aan de vraag

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  U heeft volkomen gelijk meneer Bakker. Maar voor quotering krijgen we in Europa, want daar praten we over, dat is onze markt, politiek de handjes absoluut niet op elkaar. In onze vrije markt mag de goedkoopste produceren en de consument is de winaar. Ga het maar eens aan de boeren uitleggen dat ze allemaal links moeten gaan stemmen (dat zijn de partijen waar nog over quotering te praten zou zijn). Het zal nog even duren eer dat dat kwartje gevallen zal zijn. Groet, Willem van den Akker

 • no-profile-image

  W Geverink

  Helemaal mee eens Ed. En het mooie van de Canadese quotering in de melkvee en pluimveehouderij is dat de boer de lakens uitdeeld in de keten. Deze boeren hebben een prima inkomen zonder afhankelijk te zijn van aalmoezen voor de wekelijkse boodschappen of geld van de belastingbetaler om overschotten gesubsidieerd te kunnen dumpen. Want ja Willem, als je alles gaat rekenen is de quotering zoals wij die hier hebben in de pluimvee en melkveesector voor de consument/belastingbetaler de goedkoopste optie. Ze hoeven namelijk alleen maar te betalen voor de producten in de winkel en niet ook nog voor exportsubsidie en inkomenssteun voor de boeren. In het huidige systeem is de consument dus helemaal geen winnaar maar wordt juist dubbel genaaid.

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Beste heren Geverink en Bakker, is het ook een mooi systeem voor de jonge boer die wil starten, of alleen voor de gevestigde orde? In Europa zie je alleen nog starters in de vrije sectoren, in de melkveehouderij alleen nog jongeren die door hun ouders zwaar gesubsidieerd worden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  De banken gaan hier in de melkveehouderij en pluimvee sectoren een heel eind met de financiering omdat er weinig risico aan zit. Waarom zou je je trouwens in de schulden steken om varkenshouder te worden als je met heel wat minder stress meer kunt verdienen met iets anders. Goed advies, Investeer pas in een varkensstal als je een goed winstgevend contract kunt krijgen voor je biggen of vleesvarkens want anders werk je voor niks. Als je eigen vermogen hebt koop daarmee een huis in het dorp en huur een stal. Stallen hebben en houden geen waarde en als je huurt kun je er in ieder geval van af als je dat wilt.

 • no-profile-image

  Nederland

  verwijderd. Anoniem schoppen is niet toegestaan (en ja, ik had het gisteren druk en vandaag (20/1) een halve dag vrij, RB).

 • no-profile-image

  Iemand die het niet beter weer

  Ik lees met verbijstering de bijdrage van Nederland Weet Beter. Mijn mening. Deze persoon voegt niets toe en behoort van het forum verwijderd te worden. Onacceptabel wat deze persoon schrijft. Zegt zelfs meer iets over deze persoon zelf.

 • no-profile-image

  Gertjan

  @Nedrland, weet beter: het zou me niet verbazen als jij de grootste hypocriet bent op dit forum. Waar slaat dit nu op. Heb je je school niet af kunnen maken,heb je geen vrienden, gaat het niet goed met de sex, ben je dronken of wat bezielt je. Ik zou ook zeggen, verwijderen dat soort berichten.

 • no-profile-image

  Jonas

  óf Bodde heeft het druk met andere zaken, óf hij vind dit wel door de beugel kunnen.

 • no-profile-image

  onno

  @ nederland.. Zegt wel wat over je als jezelf en je familie en kinderen gelijkschakelt aan een varken...

 • no-profile-image

  Ani

  Jaren geleden met de MKZ werd 's avonds om half 11 een vracht varkens afbesteld door VION. 'n Dag later werd gebeld, als het echt problemen gaf, wilde VION me wel tegemoet komen om te slachten voor ingeblikt vlees, maar wel tegen de helft van de prijs. Als eigenaar zou ZLTO moeten kunnen afdwingen dan VION een week lang de notering van een week eerder aanhoudt. Vaak komt er dan weer rust. Dat zou VION sieren. Wie bestuurt VION eigenlijk? Wie zijn de feitelijke eigenaars?
  Geloof maar als VION een week lang de notering hetzelfde zou hebben gehouden, dat ze in de toekomst er beter van werden. Dat zouden varkenshouders onthouden, als de keuze maken waarheen met de varkens.

 • no-profile-image

  realist

  Wat jij in ieder geval niet onthouden hebt ANI !
  Ik meen 2007 rond begin Feb dioxine
  Grote Paniek !!
  Wat doet Vion die koepn alle vedachte bedrijven uit en halen allle verdachte dieren uit de markt zodat dezelfde week de eu commissie in Brussel meede gedeeld kon worden dat er G E E N dioxine probleem was
  De voersector stond zoals gewoonlijk aan de kant druk met zakken vullen andere slachterijen in Nederland waren Niet bereid om de schade mee te dragen dat kwam volledig voor rekening van Vion iets meer dan 2 miljoen heeft het gekost
  Zouden de varkenshouders dat ook onthouden bij het maken van hun keuze waarheenmet de varkens !!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.