Commentaar

16 reacties

Paniek op de varkensmarkt

Even leek de varkenshouderij gespaard te blijven bij de dioxinecrisis. Nu ook dioxine is aangetroffen in varkens, is die hoop echter vervlogen. Paniek in de tent.

Eerder leek de varkenshouderij de dans te ontspringen, maar het is nu toch mis met de dioxine. Zeker nu een deel van deze varkens waarschijnlijk in de voedselketen terecht is gekomen. Deze varkens zouden afkomstig zijn van een klein bedrijf in Nedersaksen en zijn in december geslacht. Het gevolg van dit nieuws is een grote paniek op de Duitse varkensmarkt.

Klanten van slachterijen nemen massaal de benen

Klanten van Duitse slachterijen haken massaal af en zoeken het vlees elders. Vion Duitsland heeft besloten een aantal slachterijen tijdelijk te sluiten. Ook andere slachterijen, waaronder Tönnies, schroeven de productie flink terug. Naar schatting wordt momenteel op 70 procent van de normale productiecapaciteit gewerkt. Slachterijen willen de koelcel niet te vol hebben, omdat ze niet weten of al dat vlees wel te verkopen is.

Grootste problemen in Nedersaksen

De grootste problemen doen zich voor in Nedersaksen, de plek van de besmettingen. Veel Duitse slachterijen weigeren varkens uit dit gebied. Wat er met de biggenprijs gaat gebeuren, laat zich eenvoudig voorspellen. Die zal flink onder druk komen te staan nu er minder vleesvarkensplaatsen vrijkomen. DPP verlaagt deze week met €2 naar €25 per dier.

Hamvraag: wat gaat de varkensprijs doen?

Grote vraag is wat de varkensprijs gaat doen. In Nederland draaien slachterijen op volle capaciteit. Veel varkens die normaal naar Duitsland gaan, moeten nu in Nederland hun weg vinden. Varkenshouders en handelaren met goede contacten vinden die weg wel. Anderen zitten met een groot probleem. Van de jaarlijks geproduceerde 18 miljoen varkens worden er 4 miljoen geëxporteerd, grotendeels naar Duitsland.
Gelet op de marktsituatie moet er deze week een groot prijsverschil ontstaan tussen Nederland en Duitsland. Vion Nederland kan het niet uitleggen om de prijs niet te verhogen. De vraag is immers goed, nu inkopers Duitsland links laten liggen. Grote vraag is of dit ook echt gaat gebeuren. Doorgaans volgt Nederland de Duitse prijs. Als Vion lef heeft, verhoogt het bedrijf de prijs met €0,03. Op die manier doet het bedrijf ook iets aan het grote ongenoegen over de forse prijsverlagingen van de laatste weken.
Veel zal ook afhangen van de komende dagen. Blijft het bij één of twee besmette bedrijven of komen er meer boven water? De ervaring leert dat het zelden bij een klein bermbrandje blijft. Waarschijnlijk komt er de komende dagen nog veel meer besmette varkensbedrijven boven drijven. De rust is voorlopig nog niet terug.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ieder weldenkend mens moet kunnen begrijpen dat dit natuurlijk gigantische stemmingmakerij is. Die dioxinewaarde in varkensvlees stelt (als je het nuchter bekijkt) geen ene reet voor. Is het trouwens al ooit aangetoond OF dioxine kankerverwekkend is? Waarom zijn dioxines in duits vlees welk schadelijk en dioxines uit een Nederlandse chemische fabriek niet? Daarbij, als we het dan echt op willen lossen: slacht die verdachte varkens en vernietig het vlees. Alle duitse varkens boeren hier aan mee laten betalen en probleem opgelost. Is al vrij snel interessante dan een prijsdaling van 10 cent en er komt minder aanbod.

 • no-profile-image

  Sjef

  Ja tuurlijk grapjas is dioxine kankerverwekkend, wees blij met strenge controle! En niet de boeren laten betalen die voer gekocht hebben bij een voerleverancier! Nee de voerleverancier en de handel die levert aan de voerleverancier die moeten dit betalen!

 • no-profile-image

  ronald

  Kwam dat vet niet uit moerdijk??

 • no-profile-image

  vleesvarkenshouder

  VION Laat nu zien dat je weet hoe je vlees moet verkopen!!!!

 • no-profile-image

  Grote boer

  Welke ezel denkt nu echt dat Vion meer voor zijn vlees gaat krijgen. Het vertrouwen in varkensvlees is compleet "om zeep" met dank aan onze Duitse "gifmengers". Als het varken volgende week niet meer zakt dan 10 cent, valt het me niet tegen, hoewel het ook voor mij een extra verlies van 10 cent betekent natuurlijk. Maar de hele markt zakt gewoonweg compleet in elkaar, dat heet "de markt". Het is afwachten hoe lang deze ellende zal duren, maar men moet er niet van staan te kijken dat de Duitsers hier meer dan 2 maanden last van gaan blijven houden. Het vertrouwen van exportlanden is weg en dat krijg je niet zomaar terug. Vraag dat maar eens aan onze Belgische vrienden.

 • no-profile-image

  normale

  Poepoe,vooral erbij zetten GROTE boer,geeft meer gewicht aan je betoog.
  Kijk liever meer naar de Denen,die hebben in het verleden van elke crisis geprofiteerd,moeten wij in ieder geval ook proberen ofnie?!!! Goed artikel Boerderij.....

 • no-profile-image

  boer

  Het kan toch niet zo zijn dat duitsers nu vlees dumpen in Nederland. Ofwel als het vlees een dubbeltje goedkoper is dan neem ik de kanker wel voor lief............ Ik durf gerust te zeggen dat de mate van dioxine die gevonden is in varkensvlees GEEN ENKEL probleem is voor de volksgezondheid. Die normen zijn zo laag dat eenmalig 50% overschrijding niets voorstelt. Ik las zelfs erg dat de norm in bijvoorbeeld paling 3 keer zo hoog ligt. Neemt niet weg dat die eikels uit duitsland wat mij betreft aan de hoogtse boom mogen hangen. In ieder geval (ook PRIVE) financieel uitkleden en lang opsluiten.

 • no-profile-image

  alex

  Grote boer heeft natuurlijk wel gelijk.
  De Duitse slachterijen bieden vlees aan in NL voor 20 cent lager dan vorige week.
  Geven dan ook nog eens een dioxinevrije garantie voor dat vlees.
  Denk je dat de supermarkten dat laten lopen?? en een kwartje meer geven voor Nederlands vlees??
  duh

 • no-profile-image

  Han

  Voor de varkens boeren is het te hopen, dat er weer snel ander nieuws komt. Dan zijn de consumenten het Dioxine "drama" zo weer vergeten. Alle consumenten lijden gelukkig aan >korte termijn geheugen<, zodat de consumptie in korte tijd weer op niveau is.

 • no-profile-image

  boer

  Nee, Nederlandse consumenten vinden vooral goedkoop belangrijk. Nederlanders boeit het niet zo als vlees uit Duitsland komt (als het maar goedkoop is). Toen Nederland/België een dioxineprobleem had stond de duitse prijs een stuk hoger dan de Nederlandse, omdat Duitsers geen Nederlands vlees wilden. Benieuwd op Nederlandse varkens nu ook meer waard zijn dan Duitse.

 • no-profile-image

  johnny

  Boer brabant vergeet niet dat nederland een export land is met veel varkens, dus veel meer afhankelijk zijn van importerende landen, Duitsland is bijna zelfvoorzienend, dus het effect daar zal veel minder erg zijn dan in nederland.Daarbij komt dat de duiters prijszettend zijn en wij bij negatief nieuws altijd meehuppelen.

 • no-profile-image

  boer

  Het probleem is dat slachterijen nou eenmaal meer gericht zijn op lage inkoop, dan op hoge verkoop. De weg van de minste weerstand noemen ze dat.

 • no-profile-image

  passant

  De schrijver van dit stuk is mede verantwoordelijk voor evt. paniek door dit soort schreeuwende koppen.

 • no-profile-image

  Bart

  En wij maar voer kopen zonder zelf de leveringsvoorwaarden op te stellen. Dat laten we lekker de voerleverancier doen, want dat is zo makkelijk.
  Wat zijn wij varkenshouders toch een stelletje sukkels door dit risico te nemen. Ik ben ook zo`n sukkel maar de voerleverancier van mij gaat bij mij mijn eigen leveringsvoorwaarden tekenen. Ze kunnen mij de pot op. Eèn zo`n criminele vethandelaar ertussen en je bent genaaid.

 • no-profile-image

  Remco

  Schrijver zaait paniek?
  Is Passant soms vleesinkoper?!

 • no-profile-image

  victor

  Koe/vriescel ruimte te huur voor varkens

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.