43 reacties

Overproductie klakkeloos geaccepteerd

De varkenshouderij staat in brand. Varkenshouders pikken het niet langer dat zij geen eerlijke prijs ontvangen voor een goed en gegarandeerd veilig product.

De varkenshouderij staat in brand. Varkenshouders pikken het niet langer dat zij geen eerlijke prijs ontvangen voor een goed en gegarandeerd veilig product. De kosten om een kilo varkensvlees te produceren overstijgen verre die van de opbrengst. Dit is geen signaal van de laatste maanden, het rendement staat al vier jaar onder druk. Slachterijen worden nu onder druk gezet om een prijs te betalen die de kosten dekt.

Kwestie van vraag en aanbod

Iedere varkenshouder weet dat hij produceert voor de vrije markt, nagenoeg zonder subsidie. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Momenteel is het aanbod groter dan de vraag, met als gevolg een lage prijs. Alleen minder produceren of meer consumeren kan de prijs opkrikken.

En toch werkt diezelfde varkenshouder er klakkeloos aan mee om de overproductie in stand te houden. In de eerste plaats neemt het slachtgewicht jaarlijks toe. Over alle slachtingen in de EU zijn dat enorm veel tonnen varkensvlees.
De kroon spant Duitsland als het gaat om het in stand houden van de overproductie. De grote slachthuizen zijn overgegaan op classificatie met AutoFOM en de Maske van Westfleisch. Gevolg: om aan de maximale opbrengst te kunnen komen moeten de varkens nu ongeveer 96 of 97 kilo wegen. Dat is zeker vijf kilo zwaarder dan voorheen.

In één klap 275.000 ton vlees meer

In Duitsland worden naar verwachting dit jaar 55 miljoen varkens geslacht. Als alle geslachte varkens 5 kilo zwaarder geleverd worden, dan is dit een extra productie van 275.000 ton karkasgewicht. Ter vergelijking: Nederland exporteerde in 2010 ongeveer 800.000 ton varkensvlees. De extra productie in Duitsland komt ongeveer overeen met de totale export van Nederland gedurende een periode van 18 weken.

Door deze move van de grote slachterijen Tönnies en Vion in Duitsland is het overaanbod aan varkensvlees alleen maar groter geworden. Met lage prijzen tot gevolg. Nu zal de berekende 275.000 ton wel niet helemaal gehaald worden, want door de hogere slachtgewichten daalt ook het aantal mestrondes per jaar iets.

Ook meer prijsdruk op de biggen

Minder mestrondes per jaar betekent weer minder biggen opleggen. De druk van de biggenmarkt neemt verder toe. Gevolg: lage prijzen. Een lage prijs zal in Oost-Europa niet direct van doorslaggevende betekenis zijn om biggen te kopen. De kostenpost voer is namelijk veel groter dan de kostenpost big.
Het klakkeloos accepteren van hogere slachtgewichten zorgt voorlopig niet voor goede varkensprijzen. De slachterijen houden liever de overproductie in stand.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  Martin ,

  Aan wie ligt dat volgens jou Martin ??
  Aan de overheid , aan de boer , aan de voerproducent , aan Europa ?

  Zeg het eens

 • no-profile-image

  gait

  @kenner, vergeet de cooperaties niet. Zij nemen af wat de leden aanbieden i.p.v. andersom. Maak de cooperaties sterker en loop niet voor elke cent over naar de particulier. Weet je nog waarom cooperaties zijn opgericht.

 • no-profile-image

  john

  tja en al die over kilo's gaan nu de koelcel in... als ik de EU was en dit zou subsidiëren zou ik toch als eis gaan stellen dat de slachtgewichten teruggaan naar 90 kg en misschien nog wel een fokverbod van enkele weken. Opslag is geen oplossing!

 • no-profile-image

  Han

  Martin. Laat één ding duidelijk zijn, als de varkens 5 kg zwaarder moeten worden afgeleverd, komt er dus ca. 4,5 % meer vlees op de markt. Wat doet nu de boer hij maakt zijn varkens 5 % zwaarder, maar legt niet 5 % minder varkens in een hok. Nee hij bouwt liever zijn hok groter om aan de eis van meer >leefruimte< te voldoen. Eind resultar meer kosten en minder geld in de knip. Wie is of zijn schuldig aan het overschot?? Niet de burger die eet echt niet meer dan hij al deed, omdat de slager zwaardere varkens wenst.

 • no-profile-image

  gert

  @Martin en Han, als de varkens 5 kg zwaarder geleverd worden betekend dit dat het ook langer duurt voordat de varkens geleverd zullen worden, immers ze gaan heus niet harder groeien. Gevolg, het aanbod aan KG vlees veranderd nagenoeg niet. Alleen zijn er minder biggen nodig.

 • no-profile-image

  varkens

  @gert lievelde...dom gelul in de ruimte...de biggen zijn er nu eenmaal, die worden dus ook opgelegd. Wat betreft die laatste 5 kg dat is dus 5,5 dagen bij 900 gram groei, aangezien op het laatst meer spek wordt aangezet....en ja dat gaat aanzienlijk makkelijker dan spier kom je ergens uit op 4 dagen ... dus nauwelijks verschil

 • no-profile-image

  W Geverink

  En om een 90kg of een 100kg varken te slachten kost voor de slachterij hetzelfde. Als de slachterij per dag 10000 varkens slacht met een 5kg hoger gemiddeld gewicht is wel mooi 50 ton extra productie op een dag waar ze niks extra's voor hoeven te doen.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Zelf doe ik ook liever zware varkens in de vriezer. Lagere slachtkosten en een fatsoenlijke karbonade op het bord. Voor de kilo's die je van één vleesvarkenplaats haalt, maakt het allemaal niet zoveel uit. Je bent wel veel minder biggen nodig, maar so what??? Als vleesvarkenhouder heb ik ze toch al veel liever uit een productie van 26 biggen, dan die kasplanten uit 30-32 stuks.

 • no-profile-image

  john

  en hier wringt het nu de mester heeft minder biggen nodig want het varken ligt langer, de fokker ziet een daling van de biggenprijs en zal beter moeten presteren of opschalen om bij te blijven. Aan het einde van het liedje zijn er dus 10 % zwaardere varkens en 10% meer varkens! Met al onze maatregelen hebben we nu dus 20% meer vlees per zeug! Op zich een hele mooie prestatie maar aangezien ons productie proces 12 maanden bedraagt zijn we altijd te laat met bijsturen. We zouden best 20% van de zeugen kunnen missen dan hebben we weer dezelfde vleesproductie als 5 a 10 jaar geleden maar hebben we lagere kosten.. Maar jah het verhaaltje van eerst verkopen en daarna produceren zal nooit van de grond komen ben ik bang.

 • no-profile-image

  Zoek bij een ander niet

  Je bekijkt het puur vanuit de positie van de vermeerderaar John. De vleesvarkenhouder levert niet zo zeer meer kilo's van een plaats. Hij remt ze op het eind echt wel af, anders wordt hij zwaar gekort. De vermeerderaars leveren te veel biggen. Begin maar eens met alles boven de 27 (geboortegewichten onder de kilo) als slachtbig te leveren, dat schiet pas echt op.

 • no-profile-image

  john

  Zeg het maar: Wat geef je voor mijn biggen als ik alle biggen onder de kilogram geboortegewicht euthaniseer en alle biggen die op 70 dagen leeftijd nog geen 25 kg wegen verkoop als slachtbig. Ik vind juist dat de vleesvarkenshouders niet verder kijken dan het eigen bedrijf en niet beseffen dat de productieketen begint bij het insemineren van de zeug. Op de een of andere manier vind elke big een hok en wordt 95 kg geslacht aan de haak. overproductie in aantallen wordt afgestraft met een lage biggenprijs. Als daarna de vleesvarkenshouder van mening is om van al die goedkope biggen zware vleesvarkens te maken gaat het mis. De vermeerderaar heeft zijn deel al betaald met een lage biggenprijs en daarna geeft de vleesvarkenshouder zijn marge nog weg door het varken zwaar te maken.

 • no-profile-image

  geen varkenshouder

  Maar wat gaan/kunnen jullie nu doen aan de overproductie?
  Het feit is er; er is teveel varkensvlees en dus hoeft er door de vleesverwerkende industrie niet voor betaalt te worden , bovendien vangen de slachthuizen de eventuele lagere slacht nummers op met het verhogen van de gewenste gewichtsklasse zodat het aantal kilos vlees niet afneemt.

 • no-profile-image

  Jansen

  Productie wordt reeds bepaald op het KI station. Lichter slachten levert niks op, tenzij je door redeneert tot het slachten op 25 kilo.

 • no-profile-image

  john

  misschien is datnog wel het beste. bij een biggenprijs van 40 euro, 20% van de biggen slachten, bij een biggenprijs van 30 euro 40 % naar het slachthuis. Dan nog even 4 maanden geduld hebben en we hebben weer goede prijzen.

 • no-profile-image

  Usmie

  Alle vleesvarkenshouders willen dat er een eerlijke prijs voor hun product wordt betaald. Wat ze verlangen is op z'n minst de kostprijs.
  Prima!!!! Ook ik vind dat dit niet meer als normaal zou moeten zijn.
  Maar waarom hebben diezelfde mesters er dan zoveel moeite mee om de fokkers op zijn minst ook de kostprijs te betalen? Of gebruiken ze dan ineens dezelfde argumenten die door de slagerijen naar hen toe worden gebruikt? Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

 • no-profile-image

  wimpy

  Overproduktie ? laat me niet lachen elke kilo wordt opgegeten Hoor nooit dat er wat wordt vernietigd omdat het niet verkocht wordt Overproduktie is bedacht door de slachterijen en retail om de prijs te drukken

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat er nooit wat wordt weggegooid is juist Wimpy. Als je genoeg met de prijs zakt wordt voor alles uiteindelijk wel een koper gevonden.

 • no-profile-image

  Zon

  Ten Hooven, doe er wat aan?
  De varkens staan in brand, inderdaad, schandalig, en hier kunt U iets aan doen, door de boeren eens goed voor te lichten over duurzaamheid, maar praten zoals U dat doet is fout. Ga de boeren helpen, door
  te praten, te beginnen door praten hoe over te schakelen naar diervriendelijk vlees.
  Scharrelvarkens of niets.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Andersom geldt ook dat er kopers afhaken bij stijgende prijzen. Vleesconsumptie is nu al jaren zeer stabiel.

 • no-profile-image

  Han

  Na alle reactie nog eens te hebben na gelezen, zie ik maar één uitweg uit overproductie. Minder varkens opfokken, m.a.w. minder biggen opleggen, dus minder biggen maken! We weten allemaal, dat er vanuit de politiek druk is om de dieren meer ruimte te geven, dit kan nu op 2 manieren worden gerealiseerd; 1) we bouwen meer ruimte, 2) we leggen minder dieren op in de bestaande gebouwen. De eerste oplossing kost in ieder geval geld de tweede kost minder geld. We hebben immers in hetzelfde hok minder biggen (investering) en minder mest (afzet kosten) minder milieu problemen in en buiten het hok. Ik ben geen varkens boer, maar denk dat het minder dieren in dezelfde ruimte wel eens minder schadelijk voor boer en varken kan zijn dan er gedacht wordt. Om de overproductie tegen te gaan, moet uitbreiding van de varkens stapel in ieder geval worden afgestopt tot er weer ruimte is in de markt voor meer. Nu er een algemene indruk bestaat dat de voedsel voorziening niet meer verzekerd is onder toedoen van de vrije wereld markt en de biobrandstof hype. Is de tijd rijp om de politiek te overtuigen, dat een meer regionaal beleid de oplossing is.

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Het probleem in Nederland is dat iedereen altijd is voor gehouden dat we zouden kunnen produceren voor koopkrachtige consumenten die bereid waren om de hogere kostprijs te betalen die er door alle extra regels was gegroeid in de Nederlandse varkenshouderij.Nu blijkt dat de tucht van de wereldmarkt nog steeds werkt op de nederlandse prijsvorming.Daarbij komt dat de investering om varkens te houden zo hoog zijn geworden dat stoppen echt de laatste optie is.Bij lage prijzen schoont de markt zich veel te langzaam.Hier in de USA zijn de jaren 2007 tot 2009 sterk verlies gevend geweest,gevolg:5% reductie in productie,
  resultaat;prijzen herstelt tot een bijna record niveau en 2010 is een goed jaar geworden voor de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  In aansluiting op de laatste twee reactie's wil ik onderstrepen, dat schaalvergroting averechts werkt, ook dat zijn wij toch met elkaar eens !!!... ???... De varkensvleesproductie groeit ook buiten NL, daar wordt wel eens te weinig over nagedacht!!!... Bovendien denk ik dat de melkveehouderij dezelfde problematiek zal tegenkomen !!!...

 • no-profile-image

  john

  ik snap dat partijen met de laagste kostprijs mogen produceren. Nu hebben we elke keer 2 jaar nodig om uit te zoeken wie die lage kostprijs niet hebben en afvallen om weer enkele jaren een dikke plus te draaien en dan begint het weer opnieuw. Weg winst. Willen we jaar in jaar uit rendabel produceren dan zullen we naar een systeem moeten waarbij een klant een opdracht plaatst voor een aantal varkens over 12 maanden geleverd. Hierna kunnen boeren of groepen van boeren inschrijven om deze opdracht te maken.De partij die het de beste kwaliteit voor een goede prijs kan leveren wint en heeft de opdracht. De supermarkt de garantie dat ze voor een lage kostprijs vlees hebben en de boer de garantie dat zijn varkens de kostprijs opbrengen. Bedrijven die niet de kwaliteit kunnen leveren of een te hoge prijs hebben vallen af. Uiteindelijk blijft er een gezonde varkensmarkt over!

 • no-profile-image

  Sybren

  Maar dan krijg je dat boeren elkaar dood concurreren. Enige concurrentie is ok, want dan wordt er wel een goed product geleverd, maar het is mooi dat boeren ook met elkaar kunnen samenwerken en met de klant een prijs en kwantiteit product afspreken etc etc.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Het wordt tijd dat in de landbouwproductie de zaken eens worden omgedraaid. In plaats van eerst produceren en dan pas verkopen zoals nu, omdraaien naar, eerst maar eens verkopen en dan pas produceren. De ondernemers buiten de landbouw verkopen ook eerst en produceren het gekochte pas daarna. ( B.v. een nieuwe tractor). Boeren zijn volgens de wet ook ondernemer geworden. Dan zou je ook verwachten dat boeren, net als ieder ander ondernemer, eerst kan verkopen en dan pas het verkochte gaat produceren. ( Net zoiets als waar John, Brabant richting aan gaf)

 • no-profile-image

  john

  sybren. in feite doen we dat nu ook elkaar dood concureren maar het proces is gruwelijk langzaam waardoor zowel de blijvers als de stoppers veel geld verliezen.

 • no-profile-image

  Han

  @John. Elkaar dood concureren is één, maar tegelijk hollen we de hele primaire landbouw uit. Naast deze verschijnselen treedt een tegenwoordig zwaarder feit op >milieu< vervuiling. Het teveel aan product kost grondstoffen en transport om het te maken en daarna kunnen we het weggeven (nog positief) of weggooien dit is toch wel het zotste wat we kunnen doen. Produceren om te vernietigen!!! Vernietigen moet af en toe omdat als de kiloknallers niet uit het schap zijn, de eind datum bepaalt waar het >overschot< heen gaat. Vuilverbrander. Wie betaalt deze actie de >boer< via de door hem ontvangen dumpprijzen vanwege het te grote aanbod.

 • no-profile-image

  john

  toch leuk om te lezen dat er meerdere hier inzien dat de huidige manier van produceren niet goed is voor: milieu en boer en op lange termijn het dier. Om de landbouw weer hoop te geven moeten we naar een vraaggestuurde markt waarin we verspilling en overschot zoveel mogelijk voorkomen!

 • no-profile-image

  John

  Alle reacties komen er op neer dat de markt gereguleerd moet worden. De vraag is wat is de beste oplossing?
  In mijn ogen is dat een Europees varkensquotum. Je bent dan meteen af van de hogere kostprijs hier door de dierrechten.
  Ben benieuwd hoe hier over gedacht wordt

 • no-profile-image

  natuurboer

  John Heino, een veevoerquotum is ook een optie. Nu zijn het zowel de melkveehouders als de varkenshouders en de kippenhouders die aan de vrije veevoermarkten trekken. Het kromme daarvan is dat ieder, melkveehouder, varkenshouder en kippenhouder alle een verschillende verhouding hebben in voerprijs tot melkprijs, voerprijs tot varkensprijs en voerprijs tot kippenprijs. Wanneer het dan tot prijsvorming op de vrije veevoermarkt moet komen, dan zal de veevoerprijs opgetrokken worden naar het niveau van die "soort" veehouders die financieel het beste uitkomen met de verhouding veevoer tot één van de dierlijke producties. En zoals dat nu is, zijn dat de melkveehouders. Die hebben een meer gunstige verhouding voerprijs-melkprijs, dan dat varkenshouders en kippenhouders die hebben met de verhouding voerprijs-varkensvlees en voerprijs-kippenvlees/eieren Waardoor de veevoerprijzen dan worden opgetrokken naar een niveau die nog acceptabel is voor de melkveehouderij . Maar die dan tegelijkertijd te hoog wordt voor de varkens-en kippenhouders. Melkveehouders hebben gezien de melkprijs én nogal overheidssteun vandaag de dag meer geld omhanden voor aankoop veevoer dan varkenshouders en kippenhouders. Zeg nou zelf John Heino of anderen. Wanneer er vandaag de dag een bod gevraagd zou worden op een partij veevoer, net genoeg voor 1 melkveehouder of 1 varkenshouder. En beide mogen dan een bod doen en je hoeft niet te vragen naar welke veehouder de partij veevoer zal gaan. In een vrije veevoermarkt lopen melkveehouders, varkenshouders en kippenhouders elkaar voor de voeten. Bij een veevoerquotum heb je dat niet meer.

 • no-profile-image

  john

  eventjes andersom redeneren, appie hein heeft 1 000 000 varkens nodig en vraagt verschillende partijen een prijs te geven voor de varkens. Alle partijen die een serieus bod doen zorgen natuurlijk dat ze voordat de prijs gegeven wordt weten wat het kost om het voer een jaar lang in te kopen. (contracten met akkerbouwers of termijnmarkten) productie en inkoop zijn vastgelegd daarna is er alleen nog de uitvoering en door deze zo efficiënt mogelijk te doen wordt er geld verdient!

 • no-profile-image

  natuurboer

  OK John Brabant wij volgen jouw weg. Maar hoe komt het dan met het overtollige veevoer, wanneer er door gunstige groeiomstandigheden bij de akkerbouwers meer veevoer van het land komt dan de markt aankan. Andersom zou ook kunnen. Door ongunstige groeiomstandigheden wordt er maar een hoeveelheid veevoer geproduceerd waarvan er voor appie hein geen 1.000.000 maar 950.000 varkens geproduceerd kunnen worden. Volgens mij kun je beter het veevoer quoteren. En dan voor een constante aanvoer van veevoer een graanvoorraad in opslag houden om de jaarlijkse verschillen in graanopbrengst uit te kunnen vlakken. En niet zoals nu eerst van de graanvoorraad varkensvlees laten maken. Om daarna een voorraad van overtollig varkensvlees in de opslag te doen??!! De EU had beter het "overtollig" graan als veevoer in opslag kunnen houden. Was veel goedkoper geweest dan opslag van "overtollig" varkensvlees. Of om bij dit item te blijven. "Overproductie van VEEVOER wordt klakkeloos geaccepteerd".

 • no-profile-image

  handelaar

  Allemaal mooie oplossingen en suggesties maar ik ben bang dat ze niet zullen werken. Varkens(vlees) is een wereldproduct, het lukt niet eens om de neuzen van de Nederlandse boeren één kant op te krijgen, laat staan die van de varkensboeren wereldwijd. Eigenlijk is het heel simpel; net als met textiel, auto's en heel veel andere producten. Hij die het goedkoopst kan werken blijft over, voor de rest is (helaas) geen plaats. Als je kijkt naar de kippen: in de jaren zestig had iedere boer in de Achterhoek/Twente een kippenhok. Van de opbrengst van de eieren werden de boodschappen voor de huishouding gedaan.... Ieder dorp had één of meerdere kippenhandelaren. De kippen gingen weg, 't was financieel niet meer interessant. In kippenhokken kwamen varkens te liggen. Nu heeft ieder dorp hier nog hooguit één kippenboer.... Kippenhandelaren bestaan niet meer.......
  Bij bijna ieder station hier in de buurt stond ook een varkensslachterij (van Kooten, Vos, Luto, Udema, Coveco, TCS en ga zo maar door.) In ieder dorp had je meerdere varkenshandelaren/vrachtrijders. De kippenhokken zijn inmiddels weg. Ook de varkensschuren die ter vervanging zijn gebouwd staan inmiddels grotendeels leeg of zijn alweer gesloopt. Grote bedrijven stoppen, al dan niet vrijwillig. Is dit erg? Ja voor de mensen die het aangaat, nee voor de wereldmarkt. Over 10.15 jaar zijn er nog net zoveel varkensboeren als er nu kippenboeren zijn. Varkenshandelaren zullen (helaas) ook uitsterven, er blijven een paar hele grote jongens over die doen aan "dierstroombemiddeking", onder hen zijn bedrijven die het transport amperaan betaald krijgen. (Niet voor niets zijn er zoveel fusie's, samenwerkingen in de varkenshandel....) Als je varkensboer wilt blijven moet je weg uit Nederland, als je in Nederland wilt blijven moet je weg uit de varkenshouderij (een enkele uitzondering daargelaten)

 • no-profile-image

  Zorgboer

  Handelaar Oosten, jij weet vast het antwoord waarom enkele handelaren zichtbaar miljoenen verdienen en anderen volgens jou moeten schrapen. Het verschil bij boeren wordt ons wel verteld door de banken en accountants, die spreken over echte ondernemers en over wijkers.

 • no-profile-image

  handelaar

  Zorgboer, het is bij de varkenshandel net als bij de boeren; je hebt echte ondernemers en je hebt wijkers. Ook zijn er nog een paar "paddestoelen" ze komen uit het niets te voorschijn maar kunnen ook zo weer weg zijn, als je er teveel van eet kun heel ziek worden of zelfs sterven..... Wist je trouwens dat stoppen ook "echt ondernemen" is..........

 • no-profile-image

  Zorgboer

  Maar dat enkele varkenshandelaren miljoenen verdienen. Zijn zij zo slim of zijn hun klanten zo stom?

 • no-profile-image

  Han

  De kreet >echte ondernemers< heb ik vaak gehoord, maar er is nog geen bankdirecteur of accountant geweest, die me heeft kunnen vertellen Wat dat precies voor mensne zijn. Het zijn de blijvers of zij die alleen hun bedrijf voeren of met een gezin van pakweg 3 personen, die met een inkomen van één persoon genoegen nemen of de boer die met miljoenen in zijn achterzak is verkast, wordt nooit duidlijk gemaakt of werkt hij met illegale werknemers. Privecy gevoelige gegevens!! Ik bedeol maar te zeggen dit soort kreten kan ik niets mee, ze geven alleen de wijker het gevoel een slechte ondernemer, zo niet een zak te zijn. Hiermee worden een deel van de wijkers rijp gemaakt voor de psychiater of ze blijven met dit schuld gevoel zitten. Voor mij zijn de boeren die tijdig afscheid nemen van hun bedrijf, de echte ondernemers, zij hebben de moed om te onderzoeken of er ook een betere manier is om hun leven in te vullen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  De ene groep echte ondernemers hebben de afgelopen vier jaar lekker gedraaid en goed geld verdiend. De andere groep echte ondernemers is vier jaar of langer geleden gestopt.

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Feit blijft dat de meeste varkenshouders pas stoppen, wanneer het eigenlijk al te laat is, dat kun je geen ondernemen meer noemen. In de melkveehouderij is het eenvoudig. Probeer het gewoon 10 jaar relaxed, daarna kun je altijd nog het familiekapitaal cashen en rustig verder leven. Noemen ze jou ook nog een goed ondernemer, die op tijd is gestopt met boeren. Mooi toch!

 • no-profile-image

  maarten

  Wat ik vanavond hier in Oekraine op televisie zag, worstenfabrieken waar men varkensvlees/worst zodanig behandeld dat de consument geen smaakverschil proeft, worstenfabrikanten niet kunnen zeggen hoeveel echt vlees er in pasteiblikken zit. Water met gelatine injecteren in vlees, 30 % meer massa.
  Manipulatie van eerste orde. De presentator van deze documentaire confronteerde diverse van deze vleeswarenfabrikanten in de studiezaal met allerlei onderzoeksresultaten. Juridisch weinig aan te doen, in kleine letters staat op gegroeide (dierlijke) eiwitten. Kortom veeeeel soja, kost nl 10 % van wat echt vlees kost, dus kassa!

 • no-profile-image

  Visha

  Ten hooven M, wat vind U nu van dit overschot?
  Ziet U de dieren als dingen?
  De varkens ze hebben bijna dezelfde genen als de mens en toch worden ze zo behandeld, vreselijk!
  Gelukkig worden er steeds meer mensen Wakker en stoppen om dit vlees te kopen, alleen uit principe al...

 • no-profile-image

  Luna

  Dat bekt zo lekker voor de veeboeren, geld cashen, maar het gaat wel over levende wezens, wezens die gedwongen worden zo te leven omdat de boeren zo graag willen handelen, handelen in dieren, bah, schandalig is het, dat de moraal zo ver te zoeken is bij vele boeren.

 • no-profile-image

  Woopie

  Waarom geeft Ten Hooven nooit eens antwoord op de kritiek die hij toch aan moet horen?
  Empathie is hier ook ver te zoeken!

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.