486 x bekeken

Het varken van 2040 heeft een breed scala aan talenten

Anne Mieke Ravenshorst
Welke kant gaat het op met de veefokkerij? In een speciale serie naar aanleiding van de Groene Canon van agd.media geven diverse auteurs hun mening. Deel 4: Jan Merks, directeur van het Institute for Pig Genetics (IPG).

De komende decennia staat de wereld voor een grote uitdaging. De wereldbevolking neemt toe, terwijl de natuurlijke voorraden afnemen. Daarnaast neemt door de wereldwijde toename van de welvaart de behoefte naar meer kwaliteit in het voedselpakket toe. Meer welvaart betekent een hogere vleesconsumptie. Maar meer welvaart betekent ook dat mensen meer kwalitatieve eisen aan voedsel gaan stellen, een voorbeeld daarvan is dierenwelzijn.

Deze combinatie van eisen is een uitdaging voor de varkenshouderij en dus ook de varkensfokkerij. Dit betekent dat de fokkerij niet alleen moet gaan voor versterking van de economieparameters zoals gespeende biggen, vleespercentage, groei en voerverbruik. Er moet duidelijk rekening worden gehouden met de intrinsieke waarde van het dier en de fokkerij moet tegelijkertijd werken aan verbetering van welzijn en gezondheid.

Ook het creëren van tastbare en niet tastbare toegevoegde waarde is een aspect waar de fokkerij rekening mee moet houden. Het varken van de toekomst fokken is dus niet simpel meer, maar meer én beter.

Dit betekent bijvoorbeeld dat fokkerij op toomgrootte tegelijkertijd met fokkerij op bigvitaliteit en moedereigenschappen moet plaatsvinden, zodat de extra biggen die geboren worden ook door de zeug zelf worden grootgebracht. En dat de big daarna gezond en vitaal in het leven te staat en uitgroeit tot een vleesvarken met meerwaarde voor consument. Maar het betekent ook meer focus op voederefficiëntie en oog houden voor de smaak en smaakbeleving van het vlees.

Het varken van 2040 zal dan ook een toonbeeld moeten zijn van kwaliteit tegen een markconforme, dus lage kostprijs. Het varken van 2040 ziet er qua uiterlijk uit als het varken van 2010, het is nog een echt varken zoals we dat nu kennen, echter met veel meer hoogwaardige kwaliteiten in zich dan nu. Het is een hoogeffectieve producent van smakelijk, gezond en veilig varkensvlees tegen lage kosten door een combinatie van:

- efficiënt omzetten van veevoer, ook restproducten uit de humane voeding zodat een relatief lage carbon foot print wordt gerealiseerd.
- vitaliteit in alle levensfasen. Een hoge eigen natuurlijke weerstand en vitaliteit, waarbij de verzorging voorwaarden scheppend is, niet de voorwaarde.
- uniformiteit op alle onderdelen van de productie en kwaliteit. Van geboortegewicht tot hamvorm en vleeskleur voor een optimale waardeketen van producent tot consument.

De varkensfokkerij staat daarmee aan de basis van een duurzame consumptie van varkensvlees, als onderdeel van het dagelijkse voedselpakket.

*Jan Merks is directeur van het Institute for Pig Genetics (IPG) , informatie- en kenniscentrum voor fokkerij en kunstmatige inseminatie

Zie ook de delen 1, 2 en 3 in deze opinieserie.

Of registreer je om te kunnen reageren.