Redactieblog

Heden en verleden

"Zie ons hier nou zitten als twee kneusjes”, zeg ik tegen Sjoerd. Terwijl zijn ene been goed geneest na het ongeluk met de kraan, heeft hij zijn andere been laten helpen aan spataderen. Een steunkous vanaf de lies tot aan de tenen houdt de boel stevig bij elkaar. Ondertussen druppel ik driemaal daags mijn linkeroog nadat de oogarts daar een kunststoflens gemonteerd heeft om het troebele zicht te verhelderen.

Sjoerd voelt zich geen kneus. Ik corrigeer: ”Noem ons dan twee vitale senioren die een revisiebeurt nodig hadden”. We worden ouder. En hoe ouder je wordt, hoe meer verleden je krijgt. Vriendin Johanna is bezig al haar oude video-opnames te digitaliseren. ”Ik kwam een filmpje tegen van twintig jaar geleden, toen Corry Vogelaar haar Koninklijke onderscheiding kreeg. Ik ga het morgen aan Corry laten zien. Kom je ook?”, vraagt ze.

We nestelen ons voor het televisietoestel en bekijken de oude beelden. Eerst schetst Johanna namens Landelijke Boerinnen Belangen hoe Corry naast boerin ook kinderverzorgster, verpleegster, kok, tuinierster, boekhouder, psycholoog, pedagoog en liefhebbende echtgenote is. Hoe ze strijdbaar opkomt voor boeren en boerinnen, oprecht en eerlijk vertelt wat er speelt op de bedrijven en kritiek durft te geven op het landbouwbeleid. Dat dit haar niet altijd in dank wordt afgenomen en dat ze op de brandstapel terechtgekomen zou zijn als ze een paar honderd jaar eerder geleefd had.

De locoburgemeester spelt het lintje op. Dan komt Herman Verbeek, rechtstreeks vanuit Brussel, verontwaardigd vertellen dat de landbouwvoormannen in het Europees Parlement akkoord gaan met prijsbevriezing voor de landbouwproducten. Hij rekent ons voor dat van elke gulden die de consument uitgeeft aan voedsel, er na aftrek van de kosten, maar 8 cent overblijft als arbeidsinkomen voor de boer en boerin.

Corry bedankt Hare majesteit en zegt dat ze niet blij is met het lintje zelf, maar wel met de erkenning van een kritisch geluid. Dat was 1990. Nu leggen varkensboeren uit dat ze op elk varken 20 euro toeleggen. Een lintje is mooi, maar een goed landbouwbeleid is beter!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.