Redactieblog

286 x bekeken

Harde actie

Er gebeurt nogal wat als het om acties gaat. De actie van de Tunesische bevolking tegen de dictator Ben Ali is waarschijnlijk het hardst, veel geweld, maar duidelijk ook erg effectief. Ben Ali is verdwenen. Misschien komt hij nog eens terug, net als Baby Doc. De actie van de Haïtiaanse justitie om deze bloeddorstige ex-dictator aan te pakken is geweldloos, maar kan ook effectief zijn.

Daartegenover staat het burgerinitiatief van de aow’ers. Zij hebben meer dan 40.000 handtekeningen verzameld, met alleen maar als doel dat de Tweede Kamer het onderwerp op de agenda zet. Een slappe actie, maar ook een weinig effectieve. Het zal zeker niet genoeg zijn om Henk Kamp, de Ben Ali van de sociale zekerheid, bang te maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de studenten. Hun protest tegen de bezuinigingen van minister Marja van Bijsterveld-Vliegenthart – de Leila Trabelsi

van het onderwijs – zal niets opleveren, maar was in elk geval nog wel goed voor wat leuke foto’s, met die hemdjes waar op stond ’kleed ons niet uit’.
Uitgekleed worden ook de varkenshouders en het is dan ook geen wonder dat zij in actie willen komen. Zoals gebruikelijk gaat dat via blokkades door trekkers. Beetje afgezaagd. Er is zelfs een speciale website voor: www.trekkerinactie.nl.

De grote vraag bij de acties van de boeren is: wie is de Ben Ali? Vion zegt: wij zijn niet degene die je moet aanpakken, je moet de supermarkten hebben. Hans Huijbers is niet de Ben Ali van het varkensvlees, Albert Heijn is de schuldige. Boeren zeggen: die kiloknallers doen ons de das om. Maar is het nu werkelijk zo dat, als de supers het vlees duurder maken, de boeren ook een hogere prijs krijgen? Ik geloof er niks van. Eigenlijk zijn varkenshouders, die hun vlees te goedkoop op de markt brengen, zelf de schuldigen. Maar ook de consument wordt aangesproken. Supermarkten zeggen: het publiek wil nu eenmaal goedkoop vlees. Dus uiteindelijk is de consument de Ben Ali. Wij allemaal moeten eigenlijk worden aangepakt. Hard en effectief. Weg met ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.