Boerenblog

5 reacties

Einde van de poppenkast

Het moment nadert dat varkenshouders niet alleen invloed op technische resultaten en kostprijs hebben maar ook op marktnoteringen.

Als een varkenshouder onrendabel draait, kan iedereen hem of haar vertellen dat de groei te laag is, dat hij een big meer had moeten spenen of dat de voederconversie tweetiende punt te hoog ligt. Ook dat zijn toeslag op de notering wellicht één of twee euro hoger kan. De notering op zich komt nooit ten sprake bij een evaluatie, daar heb je immers als boer geen invloed op. Wat nu nog ondenkbaar is, wordt binnen enkele jaren realiteit: de boer krijgt invloed op zijn opbrengstprijs! Daartoe moeten producentenorganisaties opgericht worden en dat gaat ook zeker gebeuren. Bij voorkeur laat het bedrijfsleven zich er bij betrekken.

Correctie-op-correctie poppenkast

De verdorven manier waarop nu noteringen tot stand komen is niet meer van deze tijd, is niet duurzaam en geeft alleen maar ellende. Het is bovendien een grote correctie-op-correctie poppenkast waarin de voedselproducent zelf geen rol speelt. Prachtig dat de handel en de vakbond ook hun eigen notering hebben. Maar dat ze die in een crisisperiode niet durven te geven, spreekt meer dan boekdelen. Velen in de zogenaamde voedselketen hebben de positie van de boer stelselmatig uitgehold maar uiteindelijk buiten de waard gerekend. Boeren pikken het niet langer en het is te hopen dat de oplossing goedschiks gerealiseerd kan worden.

Notering nieuwe stijl

Voor een betere Europese notering kan ik nog wel een tip geven over iets wat ik enkele jaren geleden in Japan aan den lijve ervaren heb. Richt rond welvarende steden als Londen, Berlijn, Parijs en Amsterdam enkele kleine loonslachterijen in en breng er de allerbeste varkens die we missen kunnen. De karkassen worden per digitale veilingklok verkocht aan grossiers en slagers. Direct na verkoop van de laatste kilo is de gemiddelde prijs per klasse bekend en gaat deze als notering Europa in. Invloed op de notering van mensen met andere bedoelingen is op deze wijze uit te sluiten en iedereen die minder wil betalen moet van goede huize komen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter jens

  zeer constructief artikel met uitvoerbare oplossingen zo als leek bekeken...vanzelfsprekend moet de varkenshouder zelf invloed hebben op de prijs.

 • no-profile-image

  eens over de grote zee kijken

  Wie zegt dat het niet kan moet in canada maar eens gaan kijken werkt er al jaren goed bij de melk

 • no-profile-image

  Han

  Goed verhaal dat zeker zal werken voor het top segment van de markt. helaas voor het export deel (bulk) zal de prijs gemaakt worden op de wereld markt, dus buiten Europa. Als de hier voorgestelde mogelijkheden, vooral top segmeten met top afzet voor top prijzen een succes wordt, zal de rest van de varkenshouderij het wel eens moeilijk kunnen krijgen, zo niet over de klink gaan, hun prijs zal afhangen van de productie kosten in goedkope landen.
  Naar mate we meer op dit forum schrijven over de varkens maar ook andere landbouw perikelen kom ik steeds meer tot de conclusie dat alle aangdragen oplossingen vroeg of laat leiden tot een productie beperking en als het even kan productie voor Europa waarbij het over (uit) schot de wereld markt op mag / kan.

 • no-profile-image

  bam

  Niet kopiëren van agd.nl. Rust auteursrecht op, staat duidelijk in de voorwaarden.
  RB

 • no-profile-image

  anoniem

  jhonny, zou ji via een artikel of op een andere manier eens duidelijk kunnen maken hoe een afzetcluster van varkens er uit moet zien. ik zie namelijk nogal wat beren op de weg. zoals fokker/mester waar toch wel vaak gewisseld word. kwaliteit/ gewicht/ras/beren. zo kan ik nog wel even doorgaan, toch zie ik dit mischien wel als een oplossing om een weerwoord tegen de retail/winkels te hebben, want op de slachterije hoeven we niet meer te rekenen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.