Redactieblog

18 reacties

Van der Wouw voert de verkeerde actie

Sjoerd Van der Wouw van Wakker Dier begrijpt niet dat de supermarkten goedkoop varkensvlees in Duitsland kopen. Ik begrijp Sjoerd niet.

Want het verwijt richting supermarkten klopt niet. Die doen wat de consument wil. En die kiest voor het overgrote deel voor het goedkoopste vlees. Dus gaan de inkopers naar Duitsland, waar de eisen aan de huisvesting van varkens minder streng zijn. Bovendien zijn de lonen lager omdat er geen minimumloon bestaat en Poolse werknemers voor veel minder geld werken dan ze in Nederland volgens de cao moeten verdienen.

Varkens en medewerkers hebben het in Nederland dus beter dan in Duitsland. Daarom vindt Sjoerd van der Wouw dat de inkopers van Nederlandse Supermarkten in ons land vlees moeten kopen. Eigen vlees eerst.

Verkeerd bekeken, Sjoerd. De supermarkten volgen de consument. Die wil goedkoop vlees. Daarom moet hij de acties niet richten op varkenshouders of supermarkten, maar op de consument. Die bepaalt in de winkel waar de inkopers zaken gaan doen. Op bijna alle etiketten staat wel aangegeven waar het vlees vandaan komt. Zo kan de consument de keuze maken.

Dus Sjoerd, op naar de consument. Hem, maar vaker haar, wijzen op de onjuiste keuze en via acties hem of haar bewegen het juiste vlees te kopen. De Nederlandse varkenshouder zal het graag leveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Sjoerd in deze geef ik je gelijk.Ook de supermarkten gaan voor elke cent,bij rundvlees idem dito ook dat moet zogenaamd van de greenfields komen.Laat die hollandse boer waarvan we de conclusie kunnen trekken dat die vooroploopt eens een eerlijke prijs geven. Laten we de btw van 19% verlagen naar 6% en het prijsverschil van 13% terug vloeien naar de hollandse boer.Als je dit doet kunnen de gelederen sluiten en kan er echt doorgepakt worden op een duurzame en milieuvriendelijk boeren in Holland.De consument en de markt komen er niet uit, dus moet het stuuringsmechanisme van de overheid komen.

 • no-profile-image

  jan

  Een Spot vogel die knielt nee toch!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Los van wat ik vind van Sjoerd van de Wouw of (de eerdere actie's van) Wakker Dier, ben ik het met de stelling die onder zijn naam op dit forum staat wel eens. Inderdaad laat de consument zich sturen, en ligt er verantwoording bij (het marketingbeleid van) de supermarkten. Handel is niets anders dan de verkoop van emotie en belevingswaarde.

 • no-profile-image

  lizette

  Wat is die vergaderboer een zure vent met kromme redeneringen ....

 • no-profile-image

  Sjoerd van de Wouw

  Interessant vergaderboer. Maar ik ben het niet met je eens. Het klinkt logisch dat de consument zelf bepaalt wat ze koopt maar dat is voor een groot deel niet zo. De consument wordt enorm gestuurd. Wij spraken eens met een supermarkt af dat de kooi-eieren van het middelste naar het onderste schap ging en 'kooi-ei' in plaats van 'vers ei' op het pak kwam te staan. De verkoop van kooi-eieren kelderde van 42% naar 18% met 2 hele kleine ingrepen. Waarom gaat kattenvoer (=slachtafval) van gemiddeld €4.12 per kilo grif over de toonbank en letten bij vers vlees zoveel mensen alleen maar op de prijs: dat is omdat ze zo zijn opgevoed door de reclames. Bij kattenvoerreclames hoor je alleen 'jij gunt je poes toch ook het allerbeste' en koopt iedereen het dure spul. Bij vleesreclames op tv gaat het alleen maar over prijs en nooit over kwaliteit. En daardoor letten de meeste consumenten ook braafjes alleen op prijs. Dit is gewoon een simpele opvoedkwestie. Supermarkten bepalen voor een groot deel wat hun klanten kopen. Als we nu deze onzichtbare supermarkt-beinvloeding gebruiken om mensen op te voeden dat ze diervriendelijkere betere kwailteit producten moeten gaan kopen die door Nederlandse boeren met zorg zijn gemaakt, dan is dat zeer kansrijk en gaan we eindelijk naar een meerwaardeprtoductie: goed voor de Nederlandse boer en voor de dieren.
  groet
  Sjoerd

 • no-profile-image

  jan

  Ik wist niet dat Sjoerd zijn
  stukjes door Spot vogel liet schrijven!

 • no-profile-image

  Daan

  Ik begrijp Vergaderboer niet. Waarom zou het verkeerd zijn van Van der Wouw om supermarkten te wijzen op hun verantwoordelijkheid in deze? Mooie praatjes over duurzaamheid en diervriendelijkheid verkopen en tegelijkertijd goedkoop vlees uit het buitenland inkopen, dat gaat niet samen. En Wakker Dier wijst wel degelijk ook de consument op zijn/haar verantwoordelijkheid. Dan is deze actie toch alleen maar in het voordeel van de Nederlandse boeren die wel in dierenwelzijn investeren? En dan kunt u er toch niets op tegen hebben, Vergaderboer? Of komt het omdat dit een actie van Wakker Dier is, en zou u het toejuichen als dit geluid uit de varkenssector zou komen...?

 • no-profile-image

  gert

  De klant wil zo goedkoop mogelijk,blijft er misschien nog weer geld over voor een extra vakantie of weekendje uit,in een enquete zal ie vast zeggen dat ie wel geld over heeft voor een betere manier van varkens houden,maar de realiteit is anders

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  "Sjoerd", wat zou er gebeurd zijn als er kooi-eieren op de doos was gezet en het product was op dezelfde (kijk- en grijp) hoogte blijven staan? Uit onderzoek is gebleken dat mensen sowieso minder snel de producten van de onderste planken kiezen.

 • no-profile-image

  burger

  Goede actie om de supermarkten aan te sporen alleen vlees uit eigen land te verkopen. Verandering moet komen van alle partijen en supermarkten zijn een zeer belangrijke partij hierin.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Sjoerd van der Wouw, wat een ongelooflijk slap verhaal verkondig je. Je bent als persoon niet serieus te nemen, gegeven je achtergrond. Nu claimen dat je alles doet in het belang van de Nederlandse boer, is natuurlijk een vals argument. Vlees - welk soort ook, behalve biologisch - werkt bij jou als een rode lap op een stier. Wil je graag introduceren bij mensen die je diep haten.

 • no-profile-image

  ??

  @alle die zo super positief reageren zullen wel de medewerkers zijn van WD, anders hadden ze dit stuk wel begrepen, maar je vervuilt niet het nest, wat je voed.
  Dus zullen ze nooit de consument aanvallen, want ja... daar komt hun geld toch uiteindelijk vandaan.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Sjoerd is tegen elke vorm van grootschalige landbouw, hij wenst k(n)euterboertjes en verwacht daarmee de bevolking te kunnen voeden. Maar ja, wat hij nu doet is zijn levensonderhoud dus hij hoopt natuurlijk dat er grootschalige landbouw blijft...
  Het zou me niets verbazen als hij ooit nog eens tot de prominenten gaat behoren met allerlei leuke bijbaantjes...

 • no-profile-image

  Groot vleesliefhebber

  Sjoerd zegt nog net niet: "Koopt Nederlandse Vleeswaar, dan is alles goed voor elkaar!"

 • no-profile-image

  Rimmer

  Van der Wouw voert de juiste actie. Er zijn weinig supermakten en veel consumenten. Door de supermarkten te kiezen scoort hij met weinig moeite een uitstekend resultaat. Petje af voor deze actievoerder. En ieder vaart er wel bij: de varkens, de nederlandse boer en uiteindelijk ook de consument, die diervriendelijker koopt. Allemaal winnaars dus. Mooi doorgaan, Sjoerd.

 • no-profile-image

  Gert

  Sjoerd van der Wouw z'n reactie doet me schrikken. Hij gaat uit van de onnozelheid van de consument. Daarmee verlaagt hij die tot een onmondige burger. Zelf wil hij als een soort dictator heersen om zijn doel te bereiken. Niet leuk, niet fris.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Sjoerd, je hebt mij verteld dat je tegen elke vorm van gebruik van vlees bent dat uit een houderijsysteem komt, welke vorm dan ook. Je gunt daarmee een groot deel van de mensheid hun voedsel niet. Enkel goedverdienende lieden krijgen dan de benodigde voedingsstoffen. Dit is feitelijk discriminerend. Ik zou het op prijs stellen indien je openlijk in de pers zou willen herhalen wat in aanhef van deze reactie vermeld staat.

 • no-profile-image

  elke varken een eigen

  En als de consument betaald leveren wij alles!!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.