Redactieblog

248 x bekeken

Nieuwe hoogpathogene PRRS-stam ontdekt

In Wit-Rusland is op een varkensbedrijf een nieuwe stam van het PRRS-virus gevonden.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De universiteit van Gent heeft onderzoek gedaan naar deze stam en concludeert dat de stam ernstige klinische verschijnselen vertoont. De stam kan volgens de onderzoekers als hoogpathogeen worden aangemerkt.

Het virus werd aangetroffen op een bedrijf met vruchtbaarheids- en luchtwegproblemen. De virusstam behoort tot subtype 3 van de Europese stammen. Naast de ernstige klinische verschijnselen veroorzaakt het virus ook een hogere virushoeveelheid in het bloed dan bij ‘gangbare’ Europese en Amerikaanse stammen. Ook wordt in de longen, tonsillen en neusuitvloeiing hoge virushoeveelheid gevonden. Volgens de onderzoekers is er reden tot verhoogde waakzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.