Boerenblog

1 reactie

Door met Varkansen

Om burgers te laten zien wat het moderne boeren betekent, hebben we een plan gemaakt. En we gaan door met Varkansen.

Na het bekijken van de uitzending op tv van Rondom 10 over het verdriet van boeren, stel ik me de vraag: is het glas nu halfvol of halfleeg? Rondom 10 geeft aan dat over 30 jaar het aantal boeren gehalveerd zal zijn. Binnen de varkenshouderij zien we dat het aantal varkenshouders elke tien jaar zo ongeveer halveert. Ja, dat hakt erin. Het verdriet vanachter de staldeur komt op zo’n avond met zo’n programma even in de Nederlandse huiskamer. In de uitzending kwam niet duidelijk naar voren welk proces er in de agrarische sector gaande is, zoals schaalvergroting en minder mensen gaan meer doen. Zijn er ook andere mogelijkheden, zoals verbreding van de activiteiten rondom het boerenerf?

Verbreding?

Op ons bedrijf produceren we biogas. Toen ik mijn zoon vroeg of wij ook aan verbreding deden, was hij verbaasd dat energieproductie onder de noemer van verbreding valt. Eigenlijk doen we onbewust dus al aan verbreding. Het is nu al een onderdeel van ons bedrijf. De tv-uitzending en het proces waarin we zitten roepen bij mij vragen op. Hoe gaan wij varkenshouders dat nu eigenlijk doen in de toekomst? Gaan wij naar groot-groter-grootst? Kunnen we met 1.000 varkenshouders de hele markt bedienen? Zijn er ook voor varkenshouders kansen voor verbreding? Moet je heel groot zijn om een boterham te verdienen? Ik wil het graag eens horen van u. Welke kant willen we op? Waar liggen de grenzen waar we niet overheen willen? Hoe ziet het bedrijf van de toekomst eruit?

Door met Varkansen

In aansluiting op die laatste vraag hebben LTO, het ministerie van LNV, Wageningen UR en Varkensnet afgelopen week in Sterksel en Barneveld een bijeenkomst gehouden: ‘Wroeten met Varkansen’. Tijdens deze bijeenkomsten hebben varkenshouders met toekomstplannen eens op een andere manier naar stallen gekeken. Ze hebben kennisgemaakt met de Pijler, de Pagode en de Parel. Er was ook een tekenaar die de ideeën die opborrelden omzette in aansprekende tekeningen. Het was een eerste kennismaking. We willen voor het vervolgtraject een cursus ‘Ontwerpen van stallen’ gaan opzetten komend jaar. Best leuk. Het geeft energie om na te denken in een stimulerende omgeving. Wat ook leuk is, is dat er geïnteresseerde ondernemers zijn die hiermee verder willen.

Samenwerking Nederland Bloeit en Foodlog.nl

Verder heb ik deze week uitvoerig met Nederland Bloeit gesproken. Hoe zit dat nu met ons imago? Hoe brengen we de moderne boer en tuinder in beeld. Dat doen we via ‘Stap in de stal’ en het ‘Weekend van het Varken’. Maar er zijn meer mogelijkheden. Die liggen in transparantie, in laten zien wat je doet. Maar ook in het organiseren van oogcontact met de burger. Aan tafel bij de boer. Daar heb ik samen met Dick Veerman van Foodlog.nl en een paar andere mensen een plan voor opgesteld. Dat hebben we gepresenteerd. We willen een paar dingen doen: in samenwerking met Foodlog.nl de boer en tuinder weer in beeld brengen. Misschien ook samen met boer en burger in de openbaarheid nieuwe ideeën uitwerken. Daarnaast willen we een aantal activiteiten organiseren die offline plaatsvinden en die daarna weer online brengen. Gebruikmaken van de mogelijkheden van de nieuwe media. Ik ben er positief over.
De week werd afgesloten met een boottochtje over de Friese Meren. We waren uitgenodigd door LTO Commerce samen met Achmea. Leuk voor de informele contacten. Bovendien konden we lekker uitwaaien, want wind was er genoeg.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    frans

    Bedroevend hoe negatief de reacties zijn van burgers én boeren wanneer ik als varkensdierenarts mijn enthousiasme over de sector onderbouw. "Oh leuk, je bent dierenarts". "Kom je alleen bij várkens ?"

    Schaalvergroting werkt m.i. alleen als de efficientie ook verhoogt en houdt altijd grote(re) risico's en afhankelijkheid in (boeren van de bank en dierenartsen van de farmaceutische industrie). Specialisatie is veel beter maar je moet wel overleven tussen de 'groten'.

    Succes met alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.