355 x bekeken 5 reacties

Braks: geen voordelen aan opheffing LNV

Oud-lanbouwminister Gerrit Braks (CDA) vindt de voorgenomen fusie van LNV en EZ geen goed plan. Laurens Jan Brinkhorst (D66), voormalig bewindspersoon op hetzelfde departement, ziet juist wel voordelen.

"Het ministerie van landbouw is een ministerie van algemeen maatschappelijk nut", stelt Braks. "De voedselvoorziening is misschien gegarandeerd, maar de voedselveiligheid niet. En ik vrees dat de verkokering zal terugkeren als landbouw en natuur worden losgetrokken"

Brinkhorst is het daar niet mee eens. Hij vindt de landbouw niet anders dan andere sectoren en acht een afzonderlijk ministerie onnodig. Natuur kan worden ondergebracht bij Vrom. "De rol van de landbouw is niet meer hetzelfde als toen het beleid werd ontworpen", zegt hij. "Er moet een einde komen aan de particularisatie van de sector. Landbouw is een onderdeel van de economie en staat daar niet naast."

Beide oud-bewindslieden vermoedden dat de belangen van de Nederlandse landbouw minder goed kunnen worden verdedigd in Brussel zonder apart departement. Braks: "Dat maakt veel uit. Je kunt wel een staatssecretaris sturen en die in het buitenland minister noemen, maar dan misleid je collega’s."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwets

  Inderdaad kritische lezer, volkomen gelijk. Wanneer houdt L.N.V. en L.T.O. eens op met het wegjagen en wegpesten van de BOERKES???

 • no-profile-image

  a hamstra

  Opheffen dat ministerie .Wij hebben het L.T.O/Z.L.T.O die onze belangen behartigen. zowel in Den Haag als in Brussel. Of we wel willen of niet.
  Hoeveel boeren liggen ook al weer het loodje per jaar????

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hamsta hoe vaak moet het nog herhaald worden? LTO en ZLTO verdedigen de belangen van hun leden - de boeren- helemaal niet. Zij zijn juist bezig om over de ruggen van hun achterban er zélf beter van te worden. Braks had in zijn langjarig ministerschap er beter voor kunnen zorgen dat landbouw en natuur niet uiteengedreven werden. Maar dat tweespalt zaaien was nou juist zijn core-bussiness! Daarom heeft Brinkhorst wel gelijk, dat land-, tuinbouw en veehouderij economische activiteiten zijn en dat er daarvoor nou juist het ministerie van EZ is. Ik vind het amusant dat uitgerekend Gerrit Braks zegt er moeite mee te hebben om collegae politici te misleiden. Want zélf doet hij zijn leven lang al niet anders!

 • no-profile-image

  politiek is niet onze beste kant maar wij

  De oud cda, ers zijn nog gewend om de zlto en lto te misbruiken en naderhand haar eigen haggi redden door te zeggen de boerenorganisatie,s hebben zo gewild en beslist.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoezo "de belangen van de landbouw worden verdedigd in Brussel"? Men doet niet anders dan uitleveren van de landbouw.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.