Boerenblog

596 x bekeken 5 reacties

Honger of lekkere trek?

Varkens in Nood is weer eens in actie. Het krijgt dit keer geen voet aan de grond doordat we onze zaakjes goed voor elkaar hebben.

Varkens in Nood bracht tijdens de zomerse ‘komkommertijd’ het rapport Kiloknaller op hongerdieet uit. Nova pikte dit item op en zond hierover afgelopen vrijdag een rapportage uit. Het rapport gaat niet alleen over varkens. Ook de andere productiedieren komen aan bod.

Met een afzender als Varkens in Nood is de focus al snel op de varkens gericht. Terwijl in het geval van honger andere diersoorten misschien eerder in de beeld zouden moeten komen. Dat neemt niet weg dat ik vind dat we als varkenshouderij altijd de toets der kritiek moeten kunnen weerstaan als we open uitleggen en laten zien wat we doen. Daarom heb ik meegewerkt aan Nova’s reportage.
Dinsdag filmde NOVA op ons varkensbedrijf. De cameraman heeft een paar hele mooie shots gemaakt van onze zeugen. Een zeug pareerde voor de camera met een hele toef stro in de bek. Ook beelden van zeugen die heel tevreden in de stal lagen rond te kijken. Echt top. Daarnaast bracht hij ook de biggenstal, de kraamstal en de dekstal in beeld. Er was ruime aandacht voor een kijkje in onze varkensstal, waar je tevreden varkens zag.

Geen eenzijdig beeld

Nova paste dit keer goed hoor en wederhoor toe. Ook de Wageningen wetenschapper Ferry Leenstra gaf haar mening . Zij benadrukte dat er een groot verschil is tussen honger en ondervoeding aan de ene kant en gezonde trek aan de andere kant. Ook ik heb benadrukt dat onze varkens nooit hoger hebben, maar wel trek. Om aan de trek tegemoet te komen gebruiken we nu bijvoorbeeld bietenpulp in ons zeugenvoer. Bietenpulp zet uit in de maag en geeft de zeug een vol gevoel. Al sinds 1998 hebben we welzijnsvoer of ruwvoer in de zeugenhouderij. Prima dus en kijken of we nog verbeteringen in het voer kunnen aanbrengen, is altijd goed. Dat is een doorgaand proces en daar blijven we als varkenskolom in investeren. De voerleveranciers kunnen hieraan een bijdrage leveren. We houden ze scherp.

In het commentaar op AgD wordt gesteld dat als de consument de conclusies van het rapport zorgelijk vindt , we beter met de consument moeten communiceren. Via Foodlog (link)hebben we in elk geval open gediscussieerd. Ook van burgers heb ik reacties ontvangen dat ze begrijpen hoe we handelen. Het verschil tussen honger en trek is duidelijk.

Tegenstanders verschuilen zich achter honger

De echte tegenstanders van de varkenshouderij reageren ook. Ze vinden onze hokken kaal en vinden dat we daar iets aan moeten doen. Zeg dit dan ook gewoon en verschuil je niet achter ‘honger’ om een item in het nieuws te brengen. Los van het feit dat we in NL een van de koplopers zijn op het gebied van welzijn, werken we via het tussensegment aan meer hokverrijking. Elke burger kan dus straks werken aan meer welzijn voor onze varkens door vlees te kopen met minimaal 1 ster uit het Beter Leven Kenmerkprogramma van De Dierenbescherming. Een open dialoog maakt ons samen sterker!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hartje

  Goed dat een organisatie als Varkens in nood er is. Het is schrijnend hoe wij met deze dieren in de bioindustrie omgaan.
  Ikzelf eet altijd scharrelvlees. Ik vind het belangrijk dat wij als beschaafde mensen goed met dieren omgaan. Organisatie Varkens in nood houdt uw ogen goed open er wordt helaas slecht met dieren in de bioindustrie omgegaan

 • no-profile-image

  Sybren

  De argumentatie van Hans Baaij raakte kant noch wal. Hij heeft zich mooi vast geluld. Mooie presentatie van Annechien.
  De varkens zagen er tevreden en happy uit.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Weet niet of ik t zo goed vergelijk, hoor t graag.

  Als je zwaar ziek bent en op de een of andere manier door een slangetje moet eten, (Infuus of sondevoeding) krijg je toch alles binnen wat je nodig hebt? Je maag zit niet vol, maar je hebt alles wat je nodig hebt. Varkensvoer en kippenvoer zit ook vol met alles wat nodig is, ze krijgen de maag nooit vol, wat ook niet nodig is (huisdieren met obesitas zijn al erg zat, wordt echter nooit wat van gezegd). Je kunt het ook omdraaien, als je een koe een maand lang stro en water voert, merk je dat aan de melkproductie, en aan de omvang van de koe. Toch heeft ze de pens wel vol... (Dat is pas slecht voor zo'n dier!)

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hartje uit (hartje?) Doetinchem, heb je wel eens bij de gemiddelde dierenarts in de wachtkamer gekeken, naar al die honden en katten die door zwaarlijvigheid (verkeerde uiting van liefde door de eigenaren) chronisch ziek zijn? Boeren laten hun dieren niet verhongeren. Boeren zijn dag en nacht bezig met hun vee. Ook in de weekeinden en in vakanties, waar bijvoorbeeld mensen als jij lekker liggen bruin te bakken aan een of andere Costa. Hans Baay, directeur van Stichting Varkens in Nood, zegt letterlijk tijdens de Nova-uitzending (bij 19.25 minuten) "Krijgen ze meer te eten dan Ploffen ze eigenlijk uit elkaar" Is dit dan wat de Stichting Varkens in Nood wil? Ik heb er een nare bijsmaak van in mijn mond. Het lijkt ermeer op dat deze Stichting bezig is met een heksenjacht op varkensboeren die het al zo moeilijk hebben en toch echt het beste voorhebben met hun varkens, Deze boeren zijn er tenslotte van afhankelijk en zijn, wat ik al eerder had geschreven, er dag en nacht mee bezig om het beste voor de varkens te doen. Wat in hun macht ligt dan. Zolang de consument niet wil betalen voor vlees van varkens die het beter hebben. Als een Stichting als Varkens in Nood eens daar begint, bij de consument. Ik ben heel benieuwd wat dan de (gemeende) reacties zullen zijn.

 • no-profile-image

  Varken

  Inderdaad, je kan een vergelijking trekken met obesitas. Voer je ze meer dan worden ze moddervet en hebben ze automatisch te lichte en meer doodgeboren biggen bij het geboorte proces. Is dat nu juist wat Varkens in Nood wil! Volgens mij snapt Hans Baay het nog niet half.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.