Boerenblog

5 reacties

Het geweten gesust

In navolging van De wereld draait door nu het programma Varkens in Nood draait door. Fokzeugen hebben honger, waarmee ze gezonde trek bedoelen.

Problemen liggen eerder bij te veel

'Te' is bijna nooit goed, te veel of te weinig, te dik of te dun. Alleen tevreden is goed en dat zijn onze zeugen wel op het gebied van voeding. In de dracht een hele dag op zoek gaan naar van alles en nog wat, is aan de onze niet besteed. Twee tot drie keer daags naar het voerstation om in totaal 10 liter slobber op te halen en voor de rest languit, wie doet je wat? Jaarrond een slordige 1.050 kilo totaal op mengvoerbasis berekend en dat is het dan. Ik voel me aangesproken omdat we fokdieren uitleveren aan veel afnemers, die ook met deze hoeveelheden goed uit de voeten kunnen. Problemen liggen veel eerder bij zeugen uit genetica die 1.300 tot zelfs 1.500 kilo per jaar nodig zijn om in conditie te blijven. Probeer het er maar eens in te stampen, dat valt nog niet mee, om over de kosten nog maar te zwijgen. Dat er grenzen zijn aan meer biggen dan die de moederzeug zelf verzorgen kan, is terecht, klik op de links naar eerdere bijdragen.

Varkens niet spiegelen aan mensen

Nee, Varkens in Nood mag trots zijn op onze goede manier van voeren in Nederland. Te dik voeren is niet goed voor mens en dier; te dik zijn is bij mensen zelfs welvaartsziekte nummer 1. De website van Boerderij staat er al vol mee, dus ik ga niet te veel herhalen. Op het gebied van gezonde trek kun je wel voorzichtig een parallel naar de mensen trekken. Wanneer ik langs de snackbar fiets, kan ik de verleiding ook niet weerstaan en sla automatisch af. Niet dat dit altijd even verstandig is, maar ja, de lekkere trek is dan leidend. Verder moeten ze oppassen met het spiegelen van varkens naar mensen. Onze dekberen hebben altijd trek in voedsel, maar vooral in dekken, toch krijgen ze onthouding van ons. Hier zul je Varkens in Nood of Wakker Dier echter niet over horen; de parallel naar de grachtengordel ligt gevoelig.

Volgorde prioriteiten in wereldverbetering

Afgelopen weekend heb ik in de plaatselijke kerk een vertaling verzorgd van een op bezoek zijnde ontwikkelingswerker, geboren en getogen in Haïti. Met alle voorbereidingen erbij toch vele uren intensief contact; deze week bezoekt hij ook nog de Varkens-Showroom. Hoewel we veel buitenlanders op bezoek krijgen, was dit wel heel bijzonder en ook ingrijpend. Hoeveel geluk hebben wij allen niet gehad dat we op deze plek geboren zijn en nooit honger gekend hebben. Het is absoluut niet uit te leggen dat onze welvaart zover doorgeslagen is dat er mensen in staat zijn om over hongerende zeugen te beginnen. Wereldverbetering is hard nodig en we mogen blij zijn dat we hier van honger en kinderarbeid verlost zijn. De prioriteiten worden echter door sommigen in een vreemde volgorde geplaatst. Mijn eigen onvermogen is groot, ik zou niet eens naar een land als Haïti durven te reizen. Ik probeer echter wel de realiteit te blijven zien, dan maar genoegen nemen met een kleine eigen bijdrage.

Contact met elkaar blijven houden

Voor goedkope onzin uitkramen kan ik geen andere verklaring bedenken dan dat men wil scoren over de rug van boer en dier. Met name uit onmacht om het eigen geweten te sussen: “We leven in absurde rijkdom, maar vragen wel aandacht voor de nood van de wereld, oh nee pardon, van de varkens.” Om toch met elkaar in contact te blijven en in ieder geval te communiceren, nodig ik alle betrokkenen uit in de Varkens-Showroom. Altijd beter dan honderden anonieme reacties en vuilspuiterij op internet. Wanneer alle partijen mee willen werken, regelen we een bijeenkomst, met een positieve insteek om tot elkaar te komen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Johnny, maar de insteek van Varkens in Nood is helemaal niet het verbeteren of overleggen van de situatie. De agenda is de afschaf/verbieden van de varkenshouderij(of wel bio-industrie) maar dat hardop zeggen kan nu nog niet, dus proberen ze het zo. Via een goed ontwikkeld communicatie systeem waar hun "helaas" beter mee overweg kunnen dan "onze" belangenorganisaties.
  Voor mij maakt het niet uit, ben al lang Nl uit, maar toch..

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen helaas moet ik je weer gelijk geven. Het gevecht van Johnny en de landbouw organisaities is één vanuit d everdediging. Dat verliezen ze op ter mijn. De eerst klap is een daalder waard. De activisten weten dit en zeweten ook dat de boeren geen vuist kunnen / willen maken. Ditzelfde verhaal zouden ze bij de gentech niet hoeven ophangen werden ze door Monsanto en co afgeslacht. Zie maar hoe de GMO 's de wereld veroveren terwijl de meeste mensen er >bang< voor zijn.

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  Volgens het ASG rapport nr 71 uit 2007 "ongerief bij rundvee, varkens, pluimvee, nertsen en paarden" is sprake van een ernstig hongergevoel bij 80% van de guste en dragende zeugen. Dat krijgt van de onderzoekers de hoogst denkbare score voor ongerief. En er is veel meer wetenschappelijk onderzoek (b.v. van ir. Hans Spoolder van ASG) dat wijst op ernstig honger(gevoel) bij jullie dieren. Niet fijn om te horen natuurlijk, dus dan maar ontkennen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hans Baaij,
  Selectief onderzoeken uitzoeken kan iedereen en ook selectief het resultaat eruit halen. Of zoals bepaalde grote firma´s ook doen, is een resultaat kopen.
  En zonder deze onderzoeken geen baan voor Dhr Baaij, dus je moet wel selectief zijn, gratis voor dieren opkomen is ook weer niet goed.

  Ontkennen? Volgens mij ging die zelfde wetenschapster die werd gebruikt voor jullie onderzoekte is anders vertellen in NOva?

  Daarnaast ben ik van mening dat jullie soorten stichting totaal niks voor de dieren doet, neem een voorbeeld aan de dierenbescherming, die doen tenminste echt iets!

  (sorry maar krijg gewoon kippenvel van figuren die amper het platteland weten te vinden, met een overbetaalde baan iets gaan vertellen waar ze weinig tot geen eigen ervaring in hebben of zelf niet de aanpak nemen om een voorbeeld bedrijf om te starten zoals het wel zou moeten!
  Zelde dat ze die bnn´ers gebruiken,dat die ook instemmen zal wel vriendjespolitiek zijn.)

 • no-profile-image

  Huib

  @Hans Baaij, een onderzoek uit 2007, (ik heb het niet gelezen), misschien wel met cijfers uit 2005-2006, we leven inmiddels in 2010, enig idee welke vooruitgang er inmiddels is geboekt op het gebied van dierenwelzijn in het algemeen met als onderdeel het voorkomen van een hongergevoel bij de zeugen. Waarschijnlijk geen idee!! Een kenmerk van zeugen met hongergevoel is het looskauwen/schuimbekken van de zeugen omdat ze honger hebben. Als ik voor mezelf spreek kan ik opmerken dat de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op gebied van voeding en afleiding ervoor hebben gezorgd dat dit niet meer voorkomt op ons bedrijf. Lijkt me wel een onderzoek waard om te kijken hoe dit er in Nederland voorstaat. We zijn verder dan u denkt!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.