Boerenblog

799 x bekeken 20 reacties

Geen kunstgrepen voor grote toom

Melkpapjes, couveuses, moederloze opfok, avond- en nachtdiensten: de vermeerderaar schiet er niets mee op en zijn afnemer al helemaal niet.

Met slechts een klein beetje geneticakennis weet je dat men eenvoudig 20 biggen per toom kan fokken. Het totale toomgewicht substantieel omhoog fokken is echter vrijwel onmogelijk. Je krijgt dus vanzelf veel kleine mormels. Daarnaast fokken we geen drie rijen van elk zeven spenen onder een zeug, waardoor ze deze aantallen niet groot kan brengen. Maar daar toveren we dan technisch vernuft voor uit de hoge hoed. In combinatie met een hoog vervangingspercentage bij de zeugen en een worpindex van minimaal 2,6 op naar de 50 biggen per zeug per jaar? Absurd!

Sciencefiction

Voorgaande lijkt sciencefiction, maar wie alleen maar cijfermatig kan denken, droomt hiervan. Ik schrok deze week van enkele artikelen in het blad Varkens en mag hopen dat het blad niet bij vleesvarkenshouders en evenmin bij maatschappelijke organisaties op de deurmat valt. Ik kan snappen dat de papjesleveranciers belang hebben bij het structureel bijvoeren van melk en moederloze opfok. Dat ze met graagte hun marketingbijdrage leveren aan promotieberichtgeving, is hen nog niet zozeer aan te rekenen. Als varkenshouder ervaar ik het echter als een gruwel. Ik geloof 100 procent in de kracht van de zeug en het bijbehorende management van haar verzorgers. Waarom de hooguit 5 euro marge die een vleesvarkenshouder kent, bij de geboorte reeds verkwisten? Leer alvast van onze Deense collega's, die wekelijks negatief in het nieuws zijn, omdat ze veel meer biggen fokken dan dat de zeug normaal aan kan.

Van Drie

Onlangs deed ik een stalbezoek aan het bedrijf dat onze Piétrain-biggen afneemt; een rondgang met de eigenaar, medewerkers, dierenarts, voer- en fokkerijadviseurs. De eigenaar runt meerdere locaties met elk 5.000 tot 10.000 vleesvarkens. Hij vraagt ons terecht de beste kwaliteit biggen en betaalt daar een bijbehorende, beste prijs voor. Zijn team is kritisch richting ons beleid in de kraam- en biggenstal, dat ze geheel in FarmFocus-stijl nauwlettend volgen. Waar wij altijd trots waren op onze vrouwen die de kleinste biggen er door kregen, reageren zij als Jan van Drie die geen lichte kalveren meer accepteert. Biggen onder de kilo geboortegewicht zien ze liever niet verschijnen en gelukkig hebben we deze ook nauwelijks meer. Preventief gebruik van antibiotica is hen eveneens een doorn in het oog. Door dit alles met onze eigen medewerkers goed te communiceren, ging bij allen de knop om van kwantiteit naar kwaliteit.

Klant is koning

Onze zeugen spenen 27-28 biggen en de staldeuren sluiten voor 5 uur ’s middags. De werkweken tellen inclusief weekenddiensten 43 uur en we doen 400 fokzeugen per persoon. Zonder warmtelampen, technisch vernuft, poedertjes en papjes, doet de zeug met plezier haar werk. Er gaat ook bij ons nog genoeg fout, maar 30 biggen liggen zeker in het verschiet. Preventieve antibiotica is geschiedenis, 1.050 kilo basisvoer per zeug per jaar (EW dracht: 0,97, lacto: 1,05) en geen poespas: zo houd je de kosten onder controle. De klant is koning en in het geval van vleesbiggen is dit de vleesvarkenshouder; transparantie in elkaars bedrijfsvoering vormt hierbij de basis.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jansen

  Johny,

  Is dit jouw reclame blad stop eens met reclame maken en schrijf gewoon colum,s

 • no-profile-image

  knor

  Ook johnny voelt blijkbaar de concurrentie van de deense genetica, die ook de top in de ivoren toren van topigs heeft verrast.
  Want het oeroude motto is nog altijd: degene die betaald, die bepaald !!
  als de duitse mesters deense genetica willen dan zal die er moeten komen.

 • no-profile-image

  kees van dooren

  Johnny heeft volkomen gelijk. Het gaat uiteindelijk om het saldo per zeug, de euro's. Zeugenhouders moeten streven naar gezonde biggen die met weinig antibiotica toekunnen. Goed voor de portemonnee van zowel de fokker als de mester. Alhoewel een papje in mijn optiek zeker kan bijdragen aan vitale biggen.
  Grotere tomen zijn alleen wenselijk als de dieren en hun gezondheid daar niet onder lijden. Het toepassen van allerlei kunstgrepen en zeker moederloze opfok, is een heilloze weg. Het gaat ten koste van de bigkwaliteit. Daarnaast is het maatschappelijk onwenselijk terwijl de varkenshouderij juist moet werken aan meer draagvlak onder burgers.

 • no-profile-image

  jansen

  Ik zeg niet dat hij geen gelijk heeft
  ik zeg alleen dat zijn column,s meer een reclame blad zijn voor zijn genetica

  gelijk of geen gelijk is niet de discussie

 • no-profile-image

  Lie

  Wordt er ook nog gekeken naar de levensduur van de zeugen? Misschien ook eens goed om te laten horen dat we onze zeugen ook een goed - lang - leven willen geven en ze niet net als sommige melkkoeien te hard moeten presteren zodat we ze te vroeg op moeten ruimen door allerlei problemen. Ik heb liever wat minder maar dan wel goede biggen per toom en dat de zeug langer meegaat.

 • no-profile-image

  john

  in denemarken kan je 15% van je zeugen jaarlijks aan de weg leggen.. bij een bedrijf van 400 zeugen betekent wekelijks 1 zeug... met uitschietters naar 2.. leuk dat je er 35 biggen mee kan spenen maar het lijkt me geen pretje om er mee te werken. Ow jah om veel biggen bij de zeug te houden moet je zorgen dat je gelten met een goede conditie en voldoende lichaamsgewicht in de kraamstal komen. 14 biggen spenen is dan geen probleem.. de worpen erop kunnen er ook nog makkelijk 13 bij blijven liggen.. Maar wil je die biggen erbij leggen zul je ze toch eerst moeten hebben! en dat is het probleem van johnny's hypor genetica. Waar bij topigs al bedrijven op 15 biggen levend zitten houd het bij hypor al snel op met 13,5 big.. Doordat de topigs zoveel biggen maken kan ik nu toe met 10% minder zeugen om mijn biggen te produceren. Een week leegstand in de kraamstal heeft me dat opgeleverd en iedereen weet wat dat betekent voor de gezondheid.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Lie dat de levensduur van een koe langer mag zijn akkoord, maar hoe lang is ie van een gemiddelde zeug?

 • no-profile-image

  John

  John, landelijk gemiddelde (90% Topigs) = 13,1 levend geboren. Jouw geschetste probleemzeug met levend geboren 13,5 -/- 9% x 2,45 = 30 biggen is zo slecht nog niet, wanneer je de extra voordelen er gratis bij krijgt. Dat 15, zelfs 17-18 levend geboren biggen heel goed mogelijk is, staat ook in de column. In het hele artikel komt trouwens geen Topigs voor, het gaat over kunstgrepen ongeacht welke genetica.

 • no-profile-image

  Jansen

  Beste John

  Ja het woord topigs komt er niet in voor
  daar heb je gelijk in maar het blad varkens bijvoorbeeld is het huis blad van topigs .En als Johny gaat vertellen hoe gemakkelijk hij Werkt met zijn genetica en dat hij om 17.00 de deur dicht kan doen weet ongeveer elke varkenshouder in nederland dat hij het over Hypor heeft.
  En als je dat gebruikt, gbruik dan de goed data
  Gemiddeld topigs 2010 13.3 levend geboren
  25 % beste 13.7 levend geboren

  Mijn vraag waarom zie ik nooit deze cijfers van Hypor of andere fokkerij organisaties . Goed of fout bij topigs kan iedereen ze zo krijgen

  Jansen Veghel

 • no-profile-image

  john

  90 % topigs inderdaad, maar hoeveel % topigs 40 = minder biggen, hoeveel % topigs 50 = minder biggen, hoeveel % topigs 10 = minder biggen.. topigs 20 is de biggenkampioen.. dit wordt vooral ingegebraht door de york z. de finnen of nl;s zijn er voor het grootbrengend vermogen. Het gaat erom hier de goede balans te vinden.

 • no-profile-image

  John

  Ja John, het kleine aandeel 40 en 50 maakt het verschil tussen 13,1 en jouw eerder geschetste 14-15 biggen. Droom lekker verder.

 • no-profile-image

  W Geverink

  De Danbred zeug is een productieve zeug waarmee het plezierig werken is en waarvan de biggen ook nog prima presteren in de vleesvarkensstal. Ik heb niks negatiefs aan de Danbred kunnen vinden en ze doen absoluut niet onder voor een Topigs of hypor mocht je dat denken. En de sterfte is ook niet anders dan bij zeugen van andere fokkerijgroeperingen.

 • no-profile-image

  john

  wil je de vooruitgang in de fokkerij zien dan moet je niet kijken naar het gemiddelde, niet naar de beste 25% maar naar de beste 5 %. Reproductie is niet allen genen maar ook voeding en gezondheid en management. Ik mag aannemen dat dit bij de beste 5% in orde is. En laat deze bedrijven nu is allemaal boven de 14 levend geboren zitten.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  met topigs 20 kan je 30 biggen produceren johnny dat zit het in het levend geboren dat bezit een hypor zeug niet ook zonder papjes en poedertjes de deense zeug is veel te duur wat betreft transparantie kan hypor of hycam nog wat leren een iedere geval geen gelten uit te leveren met vibrio brachispiren
  dat gewoonweg crimineel

 • no-profile-image

  Luna

  Er wordt hierover dieren gepraat, alsof het dingen zijn, mormels etc. wat een namen, het is maar goed dat ze het allemaal niet horen, of misschien toch wel!?
  Wat een gedachtengangen hebben deze lui.
  Het zijn in hun ogen voorwerpen, vreselijk.
  En dat zijn mensen nu steeds meer beu, genoeg krijgen ze deze misselijke mormels.

 • no-profile-image

  ik weet het beter

  Je farm-focus partner Agrifrim maakt nogal reclame in eigen krantje en boerderij voor het bijvoeren van melk om de biggen. Viva Farm Focus Johnny.

 • no-profile-image

  .

  @ Luna Zo praten wij ook over topsporters. Dieren zijn ook topsporters. Dat wil niet zeggen dat de verzorgers geen respect voor de dieren hebben. Bovendien is het zo dat hoe beter de dieren het hebben hoe beter zij presteren. Dus door het verbeteren van de resultaten krijg je een win win situatie.

 • no-profile-image

  Geen hypor meer

  Met de Hypor zeug hoef je geen pap te voeren, omdat deze zo weinig biggen krijgen die kunnen ze zelf wel groot brengen of ze leveren gelten uit met PRRS (GROTE TROEP).
  gelukkig nu TOPIGS 20 gaat top.

 • no-profile-image

  vermeerderaar achterhoek

  hy achterhoekertje niet zo gefrustreerd. Zelf toppigs 20 gehad, nu hypor en drie dubbel tevreden. Gr vermeerderaar achterhoek.

 • Dendoncker-Fraeyman Lv

  Nu zijn we 2012;Welke zeug is nu op vandaag de meest
  economische zeug voor een gesloten bedrijf??

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.