Boerenblog

314 x bekeken 2 reacties

Veel bewegingen net voor de vakantie

Net voor het zomerreces dwingt een grote Belgische retailer tot immunocastratie en solt Vion weer eens met de prijzen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, net als de onbehoorlijke berichtgeving van DGB.

Ook In België is er nu beweging op het castratiefront. De Belgische supermarktketen Colruyt wil van januari 2011 uitsluitend varkensvlees verkopen van dieren niet zijn gecastreerd maar wel zijn gevaccineerd zijn tegen berengeur. De varkenshouders beginnen na de zomer met de vaccinaties. Ik vind dat prima, maar ik hoop dat deze vaccinaties de eindoplossing, namelijk het stoppen met de castratie, niet in de weg zullen staan. De varkenshouder en het varken zijn het beste af als we definitief kunnen stoppen. Minder handelingen, dus meer welzijn. Minder kosten en meer opbrengsten. Ook vaccinatie is een tussenstap. Komt er nu ook bij de Nederlandse retail beweging om dit te accepteren?

Stemmenkanon wordt gemist

We zitten tegen het zomerreces aan. De eerste vakanties zijn begonnen. Daarom was er op 1 juli de traditionele Binnenhofbarbecue in Den Haag. Geen relletjes dit keer, wel nieuwe Kamerleden. Annie Schreijer, die pas afscheid heeft genomen van de Tweede Kamer was er ook. Leuk om haar nog even te spreken. Voor haar partij was ze een echt stemmenkanon. Ja, ze werd gemist. Maar Overijssel is wel groen gebleven, aldus Annie. De barbecue is altijd goed voor het netwerken.

Eigen straatje schoonvegen

Tijd om ook eens met de voorzitter van Nevedi (de mengvoerproducenten) te praten. Waarom moest Nevedi zo nodig een persbericht uitgeven zonder hierover contact te hebben met de rest van de keten. En zonder dit in de taskforce Antibiotica Resistentie te bespreken? Eerst het eigen straatje schoonvegen? TV camera’s waren er voldoende. Alle bewindslieden en Kamerleden werden geïnterviewd.

Vlees en vegetarische producten bij elkaar

Een kritische noot heb ik voor het Productschap Akkerbouw. Die stond buiten met vegetarische producten. Waarom niet gewoon aangesloten op het Binnenhof? We moeten elkaar versterken. Ook vleesvervangers gemaakt van lupines kunnen gewoon meedoen, vind ik. De agrarische sector zorgt voor al uw eiwitten is mijn motto. Bovendien lagen er op de barbecue allerlei lekkere groenten. Vooral de tomaatjes en de kleine komkommertjes vond ik lekker. Dat ging dus wel. Volgend jaar het andere er ook bij.

Handboek

De vergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV) is voorafgaand aan de barbecue gehouden. Alle voorstellen zijn in hoog tempo goedgekeurd, waaronder de publiekscampagne voor de varkenshouderij. Niet te vergeten: Wyno en ik kregen het eerste exemplaar van het Handboek voor de Varkenshouderij aangeboden. Vanuit het PVV is budget beschikbaar gesteld voor een update van het handboek. Voor varkenshouders een must en voor studenten heel handig. Het handboek is hier te bestellen. Wellicht een boek voor in de vakantiekoffer...Of toch maar even niet...

Op de valreep

Op de valreep heb ik me nog geërgerd aan het gesol met de varkensprijzen. Vion vervalt blijkbaar opnieuw in de oude fout om een zomerdip te laten vallen. Ik begrijp hier niets van. Met het mooie weer en de WK zien we juist een hogere consumptie. Ik heb Vion om opheldering gevraagd. Het feit dat VION onder de Duitse noteringen gaat zitten is een slecht signaal voor de trouwe leveranciers. Ik ga er vanuit dat ze deze fout niet opnieuw maken en zal ze daarop blijven aanspreken.

Waar ik me aan erger is dat de Groene Belangenbehartiger (DGB) in zijn marktberichtgeving spreekt van onverantwoord gedrag van Vion/LTO richting varkenshouders. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat LTO invloed heeft op de prijsnotering. Iedereen weet dat dit onzin is. Ik wil heldere antwoorden van VION en ga daarmee aan de slag.

Vakantie

Ik ga het een aantal weken wat rustiger aan doen. Even vakantie houden. Thuis wat bijwerken. De accu opladen. Hopelijk komt dat mijn gezondheid ten goede. Mijn blog zal daarom de komende zomerweken onregelmatig verschijnen. U ziet het wel. Ik wens u een goede zomervakantie. Of u nu thuis blijft of er even op uittrekt, maak tijd voor uw gezin en geniet van elkaar.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Helder

    Annechien, een korte uitleg dan. LTO bestaat uit een arme tak in het Noorden en een steenrijke in het Zuiden. Deze ZLTO is 100% eigenaar van VION en Rendac en 25% eigenaar van Topigs. Dat jij het als onzin afdoet dat een eigenaar van een bedrijf invloed op zijn eigen prijzen heeft, laten we dan maar even voor jouw eigen rekening. De meeste doordenkers weten echter wel beter.

  • no-profile-image

    jonge

    Annechien ik hoop dat je na de zomer weer met net zoveel energie zoveel werk voor ons varkenshouders opknapt als daarvoor. Chapeau voor het afgelopen jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.