Redactieblog

630 x bekeken 15 reacties

'Varkensstallen onverkoopbaar'

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is bezorgd over de mogelijke verrommeling op het platteland.

Leegstaande bedrijfsgebouwen van varkenshouders zullen in veel gevallen onverkoopbaar zijn. Door de nieuwe welzijns- en milieueisen aan intensieve veehouderijbedrijven in 2013 zullen veel varkenshouders stoppen met hun bedrijf. "Er wordt gesproken over functieverandering van oude agrarische gebouwen, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht", zegt Arjan van der Waaij van de NVM. "Vaak zijn de stallen al afgeschreven en verouderd. Bovendien zijn de stallen vaak tientallen jaren in productie geweest. Het is dan erg lastig om de varkenslucht uit de stal te krijgen en er andere bedrijvigheid in te vestigen."

De NVM voorziet dat de Rood voor Rood-regeling de beste oplossing is voor de verouderde bedrijfsgebouwen. "Maar we zien ook dat de regeling door de economische crisis weinig succesvol is. De stallen worden wel gesloopt, maar de kavels die hiervoor terug gegeven worden, zijn heel moeilijk te verkopen", aldus voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep agrarisch vastgoed van de NVM.

De makelaars verwachten dat modernere varkensstallen op locaties waar uitbreidingsmogelijkheden zijn wél verkoopbaar zijn. "We zien toch dat ondernemers in verband met de discussie over megastallen soms toch kiezen voor productie op meerdere locaties. Voorwaarde is wel dat iedere locatie kan uitbreiden", aldus Boertjes.

Op dit moment is er weinig handel in varkensstallen en pluimveestallen. Er is sprake van een kopersmarkt. Kopers bepalen de prijs. Via directe contacten of via voerleveranciers en door makelaars vinden kopers en verkopers elkaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  calculerende varkenshouder

  20 jaar geleden een stal bouwen afschrijven en dan meer geld vragen als wat het toen gekost heeft En wat nu een nieuwe groenlabel stal kost Als de vraag prijzen nou 25 % BOVEN de afgeschreven prijs word zal er weer genoeg verkocht worden

 • no-profile-image

  Jan

  Toch is John uit Brabant slimmer dan menigeen die op dit forum reageert, alleen je moet wel de hersens hebben om te snappen wat hij bedoelt.
  Overigens John, als je daadwerkelijk een lokatie voor speenbiggen zoekt,,,, nog effe gedult, de rabo komt waarschijnlijk naar je toe deze zomer!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  varkens

  Onverkoopbaar??? Vinden jullie dat gek. Die concentratiekampen voor dieren moeten gewoon weg, verplicht afbreken.

 • no-profile-image

  JOHNNY

  Bedankt overheid.

 • no-profile-image

  John

  Dan wordt het toch eens tijd om is te gaan kijken voor een extra stal. Ik zie wel de voordelen van multiple site productie.

 • no-profile-image

  boer met toekomst

  Inderdaad john stop aub eens met je reactie,s vooral als ze nergens opslaan dat blijft dit forum tenminste nuttig. Niet elke keer dat gezever van jou aub.

 • no-profile-image

  john

  ik heb mijn stal gehuurd, als ik de varkens beu ben kan ik ook makkelijk stoppen. kritieke opbrengstprijs per big ligt nu op 36 euro dan is alles betaald, was resteert is voor mij. 29 biggen grootgebracht met 280 zeugen. 30 uur werk in de week ochtend, avond en in het weekend. Werk met kraamopfokhokken en de biggen gaan op vrijdag dus zaterdags schoonmaken. en zeugen verzetten. Spenen is woensdagochtend en afbiggen woensdagnacht. Insemineren maandagochtend, maandagavond en dinsdagochtend. Naast de zeugenhouderij heb ik nog een baan buitenshuis. Wat heb je nog meer nodig om te vergelijken? biggen gaan weg voor de nvv prijs, gezondheidskosten 25 euro, gas water licht 50 euro. Ben aan het kijken om een bedrijf over te gaan nemen maar heb het advies gekregen om rustig af te wachten en een goede keus te maken.

 • no-profile-image

  john

  dat klopt tot nu toe best aardig.. nu alleen hopen op een redelijke tweede helft van het jaar.. vorig jaar ging het aan het begin ook heel mooi maar kon er de laatste maanden maar nauwelijks iets bijgeschreven worden of zelfs eraf. Bij de zeugen moet de winst in de eerste 6 maanden gemaakt worden, de rest is overleven. hoop dit jaar door de 30 biggengrens te komen dan gaat er nog eens een euro van de kostprijs af.

 • no-profile-image

  Jonas

  Dus als ik goed doorreken John, heb jij dit jaar al 40.000 euro op je spaarrekening bij kunnen schrijven, want leven zul je wel kunnen van je loon bij de baas.
  Bijna te mooi om waar te zijn!

 • no-profile-image

  zwets

  Niks verkopen. liever in laten zakken dan voor niets afgeven. Laat ze maar een poepje ruiken.

 • no-profile-image

  a hamstra

  met dank aan onze vakorganisaties. L.T.O/Z.L.T.o

 • no-profile-image

  boertje

  Wat een reactie jhon moest jij niet een gewoon weg blijven en gaan werken voor de baas dat las ik hier toch

 • no-profile-image

  boertje

  Jan zou kunnen het idee is goed maar jhon doet hier net of het nog goud is in de varkens heel leuk maar rente 3 % over totaal geinversteerd vermogen haald hij ook niet zou toch wel moeten of ben je het daar niet mee eens. Lees dit maar eens goed. (loon, rente bank, aflossing, en dan nog rente eigen gerld dan kunnen we de bedrijven weer vergelijken ))

 • no-profile-image

  varkensboer

  We hebben ons al een 30 jaar gek laten maken door de makelaars het is de tijd voor geworden om rieele prijzen te vragen voor afgeschreven stallen

 • no-profile-image

  boereke

  zit al 45 jaar in agragisch sector en handel en heb alles altijd kunnen verkopen als je de prijs er maar naar vraagt heb ook wel eens tegen m,n zin in verkocht vaak achteraf goed en soms ook niet

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.