Redactieblog

5 reacties

Mestac gaat drijfmest hygiëniseren en exporteren

Mestafzetcoöperatie Mestac gaat varkensdrijfmest exporteren.

Daar hebben het bestuur en de Ledenraad van Mestac mee ingestemd. In samenwerking met Mestdistributie Sevenster uit Elsendorp wordt gewerkt aan een hygiënisatie-unit. Doelstelling is om de installatie op 1 augustus operationeel te hebben. Voor export moet drijfmest op dit moment 1 uur lang op 70 graden worden verhit om daarmee eventuele ziektekiemen te doden.

Mestac verwacht dit jaar ongeveer 25.000 ton drijfmest te kunnen exporteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande verkoopkanalen van Orgafert. Ofgafert is gespecialiseerd in de afzet en export van stapelbare pluimveemest. Vanuit Nederland wordt de meeste drijfmest naar Duitsland geëxporteerd. Op jaarbasis gaat hier ongeveer 600.000 ton heen.

Vanuit Duitsland wordt kritisch gekeken naar de import van mest, omdat er mogelijk gefraudeerd wordt. Onder andere de deelstaat Noordrijn Westfalen werkt aan een nieuw afzetsysteem waarbij een ontvangend bedrijf een vergunning krijgt voor het ontvangen van mest per gewas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is niet firma v.d. Broek die rotzooit, het is LNV dat rotzooit met de foute mestwet, waardoor de zwarte mest kan ontstaan.

 • no-profile-image

  Han

  Wat is de milieu winst van deze bewerking? Als ik het goed zie betekent verwarming energie gebruik en dat werkt doorgaans CO2 uitstoot in de hand.
  Waarom moeten mensen altijd problemen maken en daarna weer oplossingen bedbeken om de problemen op te lossen. Voorkom al dit soort problemen, hoef je ze ook nie top te lossen tegen >hoge< kosten.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Aan de samenleving? Ik denk eerder aan een select groepje mensen.

 • no-profile-image

  boer

  strenge regels voor mestafzet in duitsland! Met dank aan firma van de broek door hun gerotzooi zijn er nu deze regels. Zelf is ie gestopt met de export dus mogen andere het oplossen. Nogmaals bedankt

 • no-profile-image

  Harm

  Even een tip. Orgafert regelt de aanvoer voor de DEP/BMC moerdijk. Daar wordt droge pluimveemest verbrandt. Met de warmte die onbenut blijft, kan drijmest gehygieniseerd worden.
  Zo helpen we elkaar de winter door. De agrarische sector is heel goed instaat om haar problemen op te lossen. Meestal is het de gemeenschap (milieu fanaten) die de zaak onnodig vertragen. Mest hygieniseren bij de BMC zal ook wel op bezwaren stuiten. En de politiek???? die kijkt vanaf de zijlijn toe hoe men elkaar het leven zuur maakt. Alles voor het ultime doel..... nederland vrij van boeren, zodat de beschikbare gronden goedkoop aan de samenleving gegeven kan worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.