Boerenblog

649 x bekeken 8 reacties

Gezocht: vleesverkopers met ballen

Het is bedroevend wat er met de varkensprijzen gebeurt. Niet de directeur inkoop, maar de directeur vleesverkoop moet eens verantwoording komen afleggen.

Onbegrijpelijk dat met dit mooie weer en voetbalgekte de opbrengstprijzen van varkens dalen. Vion laat bij monde van directeur inkoop Peter van Balkom weten dat recente prijsstijgingen te hard gingen en dat men daarom nu weer flink moet verlagen. Nu ken ik Van Balkom nog vanuit het rendementsdebat varkenshouderij, waaraan hij zonder meer een positieve bijdrage heeft geleverd. Ik weet dat zijn inkoopprijs van varkens niets meer of minder is dan een resultante van verkoop vlees min de marges die Vion nodig heeft. Ook weet ik dat deze marges niet bijster hoog zijn. Wanneer boerenwiskunde echter de formule: Opbrengst Varkens = Verkoop Vlees - Marge Slachthuis te zien geeft, dan is ook direct duidelijk waar de rotte kies zit. Verkoop Vlees, daar gaat het structureel gruwelijk mis.

Anonieme vleesverkopers

We kennen allemaal de varkensinkopers en handelaren bij naam en toenaam. Al onze kortetermijnaandacht is erop gericht dat ze ons geen cent tekort doen. Vleesverkopers leven echter in grote anonimiteit, wie kent er één bij naam? Naar mijn idee kunnen ze geen grammetje tegenwicht bieden aan de sluwe vleesinkopers van de retail. In volgorde van belangrijkheid moeten ze ten eerste wekelijks van hun voorraden af, ten tweede willen ze hun relaties met de retail goed houden en ten derde speelt de prijs een bescheiden rol. De vleesinkopers van de retail daarentegen denken hoofdzakelijk aan lage inkoopprijzen, daarna aan hun schapvulling en als laatste misschien nog aan relaties.

Duurzame voedselproductie

Ik denk nog vaak aan mijn bezoek aan Japan enkele jaren geleden. Midden in Tokio bezochten we een kleine loonslachter in runderen en varkens. Op deze duurste plek van Japan kochten kleine grossiers hun karkassen middels de veilingklok. De opbrengst van deze dieren, nog geen 2 procent van het landelijk totaal, werd nog dezelfde dag als notering in de markt gezet. Hier kwam geen varkensinkoper of vleesverkoper aan te pas.

Europese belangenbehartigers zullen nog eens moeten studeren op de huidige verrotte prijszettingstructuur. Zelfs de slachterijen zouden hierin actief mee willen denken. Nogmaals de formule: Opbrengst Varkens = Verkoop Vlees - Marge Slachthuis. Varkenshouders verdienen een redelijke Opbrengst Varkens, slachterijen een redelijke Marge Slachthuis, hierin kunnen we elkaar wel vinden. Bij de Verkoop Vlees gaat het echter structureel mis en dat staat een duurzame voedselproductie onverantwoord in de weg.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick


  Raak in de roos Jonny , wat die verkopers betreft. De ziel is eruit.
  De inkopers bij de retrail zijn zoals hier buitenlanders met dikke nek een vet betaalde functie die niet snel genoeg kan eindigen mbt de dagtaak en zich zo snel mogelijk dient te verzetten in tavernes en later in bars. En als je als verkoper daar moet mee werken hebben ze je al uitgelachen nog voor de telefoon word opgenomen. Ze kennen je maar in ernst als ze in nesten zitten bv geen goedkoop alternatief bij de concurentie of iets anders. Gaan zelfs niet uit de weg om illigaal vlees te kopen (onder het motto in het weekend slaapt de veearts-vleeswarencontroleur )laten het op vrijdagavond aanvoeren en tegen de maandag is het gedumt de deur uit
  De prijs was hier altijd te hoog tot ze met kerstmis 2007 zonder vlees zaten en alle slachthuizen al dicht waren hebben dan een nacht geslacht met iedereen die we konden krijgen en de 24 ste s'morgen aangevoerd tegen een prijs 150% de marktprijs. schaarste in de markt is het enige soelaas voor een betere prijs maar daarvoor is Europa te univorm wat de vleesindustrie betreft en te onsamenhangend wat de productietoelevring betreft . Stopt de Nederlands - Duitse - Hongaarse boer mee leveren dan duit er wel een Slovense op ....

 • no-profile-image

  Patrick

  Het moraal van jouw verhaal gekoppeld met mijn reactie zo even.

  ,,Zolang de boer moet opdraaien voor alle kosten tussen paaldanseres en hoeren word het nooit leuk voor de varkensboeren" .

  En laat dat nou de reden zijn waarom vleesverkopers geen gezicht mogen hebben.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Johnny, wat een zwakke redenering. Je gaat er klakkeloos van uit dat elk varken dat de boeren bij de slachterij brengen maar even in winst omgezet moet worden. Als dat logische boerenwiskunde zou zijn dan stonden er geen 12 maar misschien 25 miljoen varkens in Nederland. En dan maar flink exporteren!!! Patrick kaart het al aan: het is het aanbod dat de prijs bepaald. Zolang boeren als bezetenen blijven produceren komt die prijs niet meer op een acceptabel niveau. Of er nu 10.000 of 5000 boeren zijn of 100 boeren overblijven maakt niet uit. Mogelijke oplossing: weg uit de industriële wereldmarktproductie en produceren voor een lokale, onderscheidende, markt. Zorg er wel voor dat je dan op gebied van dierenwelzijn en kwaliteit echt onderscheidend bent.

 • no-profile-image

  grensboer

  Beste Paul, elk varken wordt opgegeten, er wordt er geen één als groente doorgedraaid. Het verhaal van vraag en aanbod beperkt zich hooguit tot incidentele uitersten. Zoals nu met het hete weer is het aanbod laag, maar de prijs ??? Alle respect dat jij kiest voor niche, je weet ook heel goed dat dit door amper 1% van de boeren wordt opgepakt en dat dit verwaarloosbare percentage niet voortkomt uit weelde. Het geeft je ook niet het recht om dan maar wat minachtend te doen over hetgeen jouw andere 99% collega's voortbrengen. Zeker in Nederland is de welzijnsstatus op hoog niveau en beter kan altijd. Zelfs het varken in de modder wenst op dit moment zijn eigen airco.

 • no-profile-image

  Boereke

  Johnny heeft het helemaal juist !Die verkopers zouden eens moeten vechten voor hun geld ipv den overschot aan den boer te betalen! Het gemakkelijkste is om de boer als sluitpost te gebruiken bij de eindafrekening . Als om het even een ondernemer 'iets' te duur of duurder heeft ingekocht dan zal hij bij de verkoop vechten om toch maar niets te moeten verliezen. In de landbouw werkt dit anders , als het niet lukt , of het is 5 uur , of geen goesting om te vechten voor de euro's , dan is 't gemakkelijker om tegen de boer te zeggen : ja sukkelaar min zoveel deze week . Daarom is het juist wat Johnny zegt : Die vleesverkopers moeten op het matje geroepen worden met hopelijk als gevolg dat die supermaktinkopers tegen de consument moeten zeggen ; Het zijt gij die meer zal moeten betalen want mijn spelletje is deze keer niet gelukt !!! Daarom dat wij als Belgische boeren massaal onze varkens 'levend 'verkopen zodat we niet altijd de sukkelaar zijn! Maar wanneer een grote speler als Vion als eerste daalt dan moeten uiteindelijk ook de Belgen verlagen en daarna de rest van Europa . 'T is daarom dat de Vion-vleesverkopers op het matje moeten geroepen worden door de Hollands boer-aandeelhouder !!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Vloms Boerke just me ui levende verkuup !! maar !! weet ge wat mij opvalt dat is dat het de Hollanders zijn die altijd samen mee een Duitse Uitzondering(Tönies) de allerverste markten moeten gaan opzoeken . De Belgen gaan zover niet en snijden volgens mij betere markten aan en het zijn volgens mij die ver gezocht markten als bv Hongarije - Roemenie - Polen ... die een dermate prijsdruksituatie ontwikkeld die word voorts geinjecteerd op de betere dichter bij de deur markten. De grote Ketens Auchan Metro - CoraDelhaize-Tesco kunnen zo van hier uit druk zetten en zo hun dichter bij de deur markten bevoordeligen in aankoopprijzen . En zo iedere leverancier in de EU aanpakken slimme truc want anders zijn hun vestigingen nooit rendabel hier

 • no-profile-image

  boerke

  de 7 cent verhoging biven de 1.50 wekte bij de vleesinkopers grote weerstand. dat zij johan van balkom in een reactie op de sterk dalende varkensprijzen. de prijs heeft dus niets met vraag of aanbod te maken, maar alleen wat de inkopers willen geven zonder weerstand. een oplossing is om de slachterij die het vaakst eenzijdig en vaak onnodig de prijzen verlaagt maar eens droog gaan leggen. ik kan het niet want ik heb het al gedaan. u mischien nog wel?

 • no-profile-image

  WW

  Johnny ik ben het met je eens, de slachterijen geven blijkbaar het vlees liever weg dan voor ons de nek uit te steken. We maken het ze ook wel gemakkelijk door de varkens elke week maar weer me te geven. Het opgeven bij Vion meerdere weken van te voeren moet als varkenshouder helemaal niet willen, 0.10 per varken extra terwijl ze €12 van je stelen, wat een verhouding, maar ze worden wel weer netjes opgegeven ook deze week. De handelaar ook in duitsland is een verlengstuk van de slachterij die in de meeste gevallen geen of heel weinig belang heeft voor een goede varkensprijs, hij word beloond als hij zich aan zijn leveringsquotum houdt, meer niet. Ik denk dat het tijd word dat we onze eigen zaken weer gaan behartigen, het groot winkelbedrijf aanspreken op hun associale gedrag, wel roepen dat ze overal achter staan, milieu en dierwelzijn maar ze hebben er €0.01 voor over voor duizenden euro's verslinnende investeringen. Tuurlijk moeten we de aanstichter van deze diefstal ook fors terug pakken, we kunnen nog ff netjes beginnen met een paar poort actie's bij vion maar van mij mag je ze ook direct dicht gooien. Er zijn ook altijd nog mensen die denken dat het met vraag en aanbod te maken heeft, droom lekker verder. Voorb. op de vrijdag toen de prijs -8 was werd er gebeld of ze de volgende dag nog een vracht varkens konden laden en dat gebeurt de laatste weken meerdere malen, er is vraag genoeg maar de verkoper van vlees wenst zijn nek niet meer uit te steken, hoeft ook niet, je kan de rekening toch bij de vleesvarkenshouder neer leggen.
  Heb mijn ideen over hoe het anders moet ook bij de NVV neergelegd en ik verwacht daar de komende week meer van te horen. Hoop dat we het de komende weken praten kunnen oplossen maar als het moet dan maar met de botte bijl. Ik vind dat ik recht heb op een fatsoenlijke vergoeding voor mijn investering en mijn arbeid en als het moet wil ik elke week wel een paar uren extra maken, niet om in de stal te werken maar om te zorgen voor een nette prijs. WIE DOET ER MEE??????

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.