Boerenblog

256 x bekeken

What's in it for me?

Wat word ik er beter van? Die vraag stellen ondernemers zich. Dat geldt ook bij belangenbehartiging. Zit er wat voor mij in, dan zal ik ook mijn uiterste best voor een ander doen.

Mijn confrontatie met Femke Halsema is veel besproken en heeft veel reacties losgemaakt. Dat is goed. Het geeft aan dat we bezig zijn met discussie over onze toekomst en nadenken over verschillende waarden en meningen.

Veel gepraat over toekomst varkenshouderij

Ook deze week is er weer veel gepraat over de toekomst van onze sector. Zelf sprak ik ondermeer met een aantal mensen onder leiding van Transforum. De ZLTO heeft met ‘erfbetreders’ gesproken. Vrijdag was er de bijeenkomst met de GGD over veehouderij en gezondheid. MRSA vormt geen risico voor de omgeving.
Bij LTO Noord hebben de beleidsmedewerkers gesproken over de toekomst van de organisatie LTO Noord. Waar gaan we naar toe en hoe vullen we dat in? Ik was daarbij om te vertellen hoe ik als ondernemer naar de toekomst kijk en wat LTO Noord daarvan kan leren. Ik ga als ondernemer voor resultaat, maar ook voor de beste ondersteuning vanuit mijn organisatie. Ik vind het belangrijk dat mensen energie in processen stoppen. Dan krijg je de beste resultaten. Ik zie dat overal terug, ook in de belangenbehartiging. Zit er wat voor mij in, dan zal ik ook mijn uiterste best doen. De organisatie is zich aan het richten op specifieke doelgroepen.

Europese agenda

Woensdag was er een workshop in Brussel over het stoppen met castratie. Het is belangrijk dat de discussie op de Europese agenda komt en blijft. Er moeten wel concrete vervolgstappen komen. Daar wil ik me vanuit Nederland voor inzetten. Als ik binnenkort naar Brussel ga, wil ik verschillende stakeholders opzoeken om ze bij te praten. Ik verwacht van onze Europese organisatie COPA niet zo veel op dit vlak. Zij zitten er helaas weinig proactief in.
Woensdag was er ook een bijeenkomst met alle varkenshouderijdocenten uit het middelbaar agrarische onderwijs. Voor deze bijeenkomst is een mooi filmpje gemaakt door Eric Douma met zijn twee stagiaires. Kijk even naar het filmpje. Dat motiveert en geeft je een goed beeld van de mogelijkheden. Ook hier telt: Wat zit er voor mij in?

Werken aan voer en mineralen

LTO heeft afgelopen week een dringend beroep gedaan op de veevoerindustrie om zijn verantwoordelijkheid te nemen en nu aan de slag te gaan om minder mineralen in het voer te doen. We kunnen zo 20 miljoen kilo fosfaat besparen. Daar kunnen we niet mee wachten.
Donderdag hebben we gesproken over het tussensegment. Dat begint zich langzamerhand verder te ontwikkelen. Nu nog zorgen dat ook de grootste slager van Nederland meedoet.
De week heb ik afgesloten met een gesprek over het verwerken van mest. Een aantal akkerbouwers willen samen met varkenshouders aan de slag. Dat klinkt me als muziek in de oren. Ik ga eens op zoek naar een aantal gemotiveerde varkenshouders, die er iets in zien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.