Boerenblog

334 x bekeken 4 reacties

Onbegrensde kansen in Brazilië

Afgelopen week was ik in Brazilië. Ik heb de vele indrukken van de reis nog nauwelijks verwerkt. Er gebeurt daar van alles in de varkenshouderij wat hier verboden is. Maar ook dingen waarvan we kunnen leren.

Brazilië heeft 190 miljoen inwoners. Het is een land van grote tegenstellingen: tussen rijk en arm, tussen kleine en heel grote boeren, tussen natuur en landbouw. De welvaart stijgt er, dat betekent meer vraag naar agrarische producten. Brazilië is 250 keer zo groot als Nederland, of twee keer de hele EU met zijn 27 lidstaten. Immens groot dus.

Gemiddeld één koe per hectare grasland

We gaan nog even door met de imponerende cijfers. Brazilië telt 350 miljoen hectare Amazone-regenwoud en 220 miljoen hectare weiland, waar gemiddeld 1 koe per hectare loopt. Er is nog ruim 106 miljoen hectare niet in gebruik, maar wel geschikt voor landbouw! Dan is er nog 74 miljoen hectare voor stad, bos, akkerbouw en overige zaken. Ter vergelijking: in Nederland hebben we 2 miljoen hectare cultuurgrond. Brazilië is dus het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Oude wijsheid: bos is slecht!

Brazilië is het vijfde agrarische exportland ter wereld. Het heeft twee ministeries van landbouw: een apart ministerie voor de export van agrarische producten en een ministerie van plattelandslandbouw en gezinslandbouw. Onvoorstelbaar dat wij in Nederland spreken over het afschaffen van het ministerie van LNV.
Ik ben er niet echt achter hoe het nu zit met het probleem van het verdwijnen van het regenwoud in het Amazonegebied. De Braziliaanse regering wil geen ontbossing meer in 2020. Als je nu grond in cultuur brengt, moet je 20 procent van je areaal in oorspronkelijke staat laten. Maar ja, elke minuut verdwijnen er nog vijf voetbalvelden aan regenwoud. Het regenwoud is wel 350 miljoen hectare groot.
Ik hoorde dat het een hele omslag in denken is in Brazilië. Hele generaties zijn opgegroeid met het feit dat bos ‘slecht’ is, en dat verandert maar langzaam. Ook zonder het regenwoud te kappen is er nog voldoende landbouwareaal. Het gebied rond Mato schijnt er zeer geschikt voor te zijn. Het enige probleem is de slechte infrastructuur. Volgens mij is dat op meer plaatsen de bottleneck.

Ook in Brazilië is het gras groener bij de buren

Opmerkelijk was dat grote agrarische bedrijven in Brazilië mopperen op de strenge regels voor milieu en arbeidsomstandigheden. We spraken Marcos van Feftraf, een organisatie voor kleine boeren. Hij mopperde ook en dacht dat kleine boeren veel strenger gecontroleerd werden. Dus ook in Brazilië is het gras bij de buren groener.

Legbatterijen

Nog even doormopperen. Onze batterijkooien voor legkippen worden naar Brazilië geëxporteerd. En de eieren die hun kip legt, willen ze graag exporteren.
Ook werd gemopperd dat Brazilië voor sommige producten geen toegang heeft tot de Europese Unie. We spraken iemand van een veevoerfabriek die boos was dat niet alle Braziliaanse producten toegang hebben tot de Europese markt. Ik lees dat ook op de Boerderij-site. Hans uit Brasil schrijft dat regelmatig.

Zaken die in Nederland niet mogen

Ik zag in Brazilië echter ook dingen die in Nederland zeker niet mogen. Het voeren van voedselresten van dierlijke oorsprong (swill), kadavers in de biogasinstallatie, dragende zeugen in boxen (per 2013 in EU verboden) en diermeel in het voer. Transport van dieren vindt over grote afstand plaats. Zo worden de fokgelten over een afstand van 500 tot 1.000 kilometer aangevoerd.

Boercode werkt al in Brazilië

Ideeën deed ik ook op. Ik zag varkensbedrijven met een kleine, eenvoudige biogasinstallatie. Energieneutrale varkensbedrijven liggen dus binnen bereik. En dan zag ik tot mijn grote verbazing in een supermarkt (voor de bovenlaag) de boercode. Niet gekoppeld aan de barcode, maar met een eigen cijfercode. Je kon die code op internet intoetsen en vervolgens kreeg je herkomst en productinformatie. Ook heeft dit bedrijf advertorials in bladen waarin informatie over producten wordt gegeven. Consumenten willen informatie. Niet alleen in crises, maar ook over kwaliteit. Dus altijd. Dat klonk mij als muziek in de oren. Rap verder aan de slag hier in Nederland met dit thema.

Spiesen, veel vleesspiesen

Tot slot moet ik bij Brazilië vooral denken aan de spiesen met vlees. Heel lekker maar wel heel veel. Een onsje minder kan best wel!

Foto's: Annechien ten Have

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Hier bewijst dat men in Nederland niet alles beter weet of vooruit op dingen is als we vaak wel willen geloven. In Brazilië is men agressief aan de gang om vooruit te omen en dingen als PvdD en die soort onzin heeft men daar geen tijd voor. Ik zou zeggen maar gauw de boercode in NL er in krijgen. groetjes

 • no-profile-image

  chris v.d. doelen

  de oplossing met de kadavers is een zeer gode oplossing en niet zoiets als dat kan daar allemaal maar.
  voordeel : geen besmetting via kadaverophaaldienst mogelijk , en ik kan me voorstellen dat door de afstanden een ophaaldienst ook niet te realiseren is .
  ander land , andere (on)mogelijkheden , die een nederlander niet altijd moet afdoen als achterlijk , nederland loopt alang niet meer voorop , en met de politiek en maatschappelijke bemoeienis zal dat niet verbeteren

  succes

 • no-profile-image

  Han

  Sybren. Ik zou niet durven zeggen dat de hobby van PETA (PvdD) niet worden geimporteerd in Brazilie binnen nu en tien jaar. In Nederland dachten en denken velen nog dat deze praktijken in USA niet voorkomen, maar helaas hebben jullie ook last van deze "dierenvrienden". De hele mest problematiek is ookal niet meer exclusief Nederlands, maar geldt ook in USA (zie artikelen over VebreHof bedrijven) en heel Europa, dus Brazelie zal niet lang op zich laten wachten.

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat klopt, Han. Hier in de USA hebben we ook veel van deze gekken rondlopen (en PETA is eigenlijk een stelletje terroristen) en het is eerder een kwestie van wanneer dan of het in Brazilië gaat gebeuren. In NL vaak slaat men een beetje meer door met dit soort geneuzel. We hebben hier nog niet een politieke dierenpartij; maar hoe lang nog??????

Of registreer je om te kunnen reageren.