Boerenblog

277 x bekeken

De nieuwe coalitie is bekend

Woensdag mogen we stemmen. Boeren zitten in spanning hoe de nieuwe politieke machtsverhouding zal worden. Onze toekomst wordt echter bepaald door coalities met maatschappelijke organisaties.

Op mijn columns en weblogs krijg ik wekelijks niet alleen veel reacties van varkenshouders en mensen uit het bedrijfsleven, maar ook van onze vrienden van verschillende milieu- en welzijnorganisaties. Sommige boeren zullen mijn kop op het hakblok willen leggen, maar ik moet zeggen dat deze reacties me vaak wel inspireren. Met politiek heb ik niet zo veel op. Veel politici zijn draaikonten die vaker van principes wisselen dan van onderbroek. Juist de bobo’s uit de agrarische ‘belangenbehartiging’ bevinden zich liever in hoge politieke kringen dan op de werkvloer bij ‘hun’ boeren. Het is goed voor je ego, je carrière en je inkomenspositie. Dan toch liever maatschappelijke organisaties, die wel dagelijks gevoed worden door hun leden. Als varkenshouders kunnen we ze uit blijven maken voor rotte vis, toch zullen we uiteindelijk veel beter af zijn met de dialoog.

Varkens in Nood

Een voorbeeld uit de praktijk. Varkens in Nood voert al lange tijd vrijwel als enige de strijd tegen het castreren van biggen. Nu de simpele vraag wie dan voorstander is van castreren. Niet de varkenshouders, het is een rotklus. Niet de portemonnee, beren gaan 10-15 procent efficiënter om met voer. Niet de gezondheid, castraten hebben een grote kans op infecties die met antibiotica bestreden worden. Niet de burger, die trekt een pijnlijk gezicht bij alleen al de gedachte aan castreren (mannen meer dan vrouwen). Niet de braadpan, er komen immers geen klachten binnen bij de klantenservice van supermarkten en slagers. Legitieme vraag: wie houdt deze waanzin dan nog wel in stand ? Slachterijen en retail heb ik nog niet genoemd, maar houden zij het als logistieke functionarissen tegen? Wanneer voornoemden allen aangeven te willen stoppen met castreren, dan is het een knappe kruidenier die zonder blikken en blozen op het journaal durft te vertellen dat hij eist dat het castreren van biggen blijft bestaan.

Medewerking gevraagd

Verdoofd castreren is geen succes in de praktijk, maar een onmiddellijk castratieverbod is niet de weg vanwege onze export. Het buitenland zit echter niet stil, en wij produceren hiervoor inmiddels zelf beren. Niets is makkelijk en gaat vanzelf, het is echter ook een kwestie van durf en moed. Het mag bekend zijn dat ik een hoge intensiviteit van varkens houden en verzorgen nastreef, hetgeen een gruwel is in de ogen van enkele organisaties. Dat laat onverlet dat je niet de dialoog kunt aangaan. Voor het komende FarmFocus-netwerkseizoen wil ik enkele van deze mensen samen met varkenshouders uitnodigen, in de hoop dat we enkele centimeters tot elkaar kunnen komen. Ik verwacht aan de hand van deze weblog dat er van beide kanten reacties komen met aanbevelingen en toezeggingen van medewerking. Rechtstreeks reageren mag ook.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.