Boerenblog

6 reacties

We stoppen met castreren

We gooien deze week het castreermes weg. Duizend balletjes per week blijven zitten waar ze thuis horen. Handelshuis Schuttert heeft de afzet van de beren geregeld.

Waar een wil is, is een weg. Ik kan begrijpen dat de afzet van veel beren niet van vandaag op morgen gaat. Anderzijds is het eerder 2015 dan we in de gaten hebben en zijn alternatieven als verdoofd castreren een farce. Uiteraard moet via fokkerij inspanning gepleegd worden om nadelige effecten te verbannen, maar je kunt niet eindeloos blijven afwachten. Actie is geboden. De retail en vleesverwerking moeten de consument aansporen om zijn terechte welzijnswensen om te zetten in aankoopgedrag.

Antibiotica met name ingezet voor borgen

Op ons bedrijf springen we een gat in de lucht dat het castreermesje niet meer de kraamstal in hoeft. Niemand vindt castreren leuk en juist de castraten zorgen voor het antibioticaverbruik. Op ons bedrijf gebruiken we nauwelijks tot geen antibiotica bij de zeugen, opfokzeugen en vleesvarkens. Voor deze groepen dieren zijn goede alternatieven voorhanden en het beste medicament is vaak nog afscheid nemen. Door structureel lastpakken tijdig uit te zwaaien worden de nakomelingen vanzelf sterker. Hoe anders is dat nog met de diergroep biggen. Het begint al met een spuitje op drie dagen voor jawel, de castraten. Het is echter symptoombestrijding. Na het spenen kunnen wij nog niet zonder antibiotica. Die is noodzakelijk, weer voor met name de borgen. Na een leeftijd van zes tot zeven weken is het antibioticagebruik nagenoeg over.

Financieel voordeel bij vleesvarkens

Onze beren en gelten gaan straks naar Tönnies/Weidemark via FarmFocus partner Handelshuis Schuttert. Ze moeten voldoen aan de eisen van Tesco, dat hebben we inmiddels geregeld. Bouwkundig hoeven we niets te veranderen, de zeugen lopen al meer dan 20 jaar direct na insemineren in groepen, één van de belangrijkste eisen. We besparen straks een dag arbeid per week. Deze gaan we gerichter inzetten in de zorg voor de pasgeboren biggen. Het financiële voordeel zit in lagere gezondheidskosten, maar komt met name tot zijn recht in de vleesvarkensstal. In het verre verleden hebben we jarenlang beren gemest en het voerverbruik lag meer dan 10 procent gunstiger dan bij borgen. Tot slot vertoont de opbrengst binnen dit slachterijconcept een leuke plus.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Jonny !
  ik hoop voor jou dat dit project goed afloopt maar als ik daar die drie afzet-ters (...) opmerk dan vrees ik toch een luchtje aan die zaak . Tesco gaat ze blijkbaar zoeken waar ze Tesco niet kennen... .Hopelijk voor jou zal ik ongelijk hebben .

 • no-profile-image

  x

  Het lijkt mij ook een zaligheid niet meer hoeven te castreren.
  De voordelen zijn enorm, het enige gevaar is de afhankelijkheid, die ze natuurlijk proberen uit te buiten.

 • no-profile-image

  ervaringsdeskundige

  Schuttert regelt maar een ding, en dat is hoe komt jouw held zo snel mogelijk in mijn zakken. Daar is hij erg goed in. En dan bouwt hij er grote mooie paardenstallen van.

 • no-profile-image

  Wie niet werkt

  De jaloersheid straalt van onze "ervaringsdeskundige" af, ga zelf maar eens aan het werk, verdien jij ook wat.

 • no-profile-image

  rbl

  Iemand die Deskundig in ervaring is moet dan zelf ook maar dat werk doen als dat zo,n vette handel is, ales wat je koopt en verkoopt ben je toch zelf voor bij,,Groeten RBL

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zie hier nu al 4 reacties van allerlei mensen die bang zijn hun naam onder de reactie te plaatsen wel ik durf dat wel en weet je waarom ?
  Omdat ik de sjoemelpraktijken van Schuttert en zen handelskornuit tot in Hongarije ken en zelf bewezen heb gezien.
  Over Tönies ga ik mij niet uitspreken maar Tesco dat kennen jullie niet wel wij hier in hongarije wel !
  Niet de goedkoopste supermarkter maar wel de grootste afzetter in aankoop details van afzetting ga ik hier niet plaatsen het zou te desatreus zijn voor de optimisten in het no- castratie verhaal!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.