Boerenblog

327 x bekeken 1 reactie

Duurzame kringloopvarkens

De verkiezingscampagne is in alle hevigheid losgebarsten. In deze strijd willen velen een mening over alles hebben. Emotie wint daarbij meestal van het verstand.

Helaas kun je voor wat betreft de landbouw geen bestendige lijn ontdekken. De één is ons liever kwijt dan rijk, de ander vindt dat we meer waardering verdienen als voedselproducenten. Na jarenlang alleen maar nieuwe regels verzinnen, gaat minister Verburg in verkiezingstijd er zowaar een aantal schrappen. De aanscherpingen van de hokoppervlaktenormen, ten opzichte van buurlanden met ruim 30 procent, had ons zeker de das omgedaan. Er bestaat altijd nog een natuurlijke wetmatigheid dat wanneer je bijna stikt, men de touwen wat laat vieren. Grijp dan als boer snel die hap lucht. Want wanneer het weer wat voor de wind gaat, worden de touwen net zo snel weer aangetrokken.

Voedsel onder kostprijs is laakbaar

Het volledig uitgekauwde begrip duurzaamheid doet het bij politici nog steeds erg goed. Voor mij begint duurzaamheid allereerst met een financiële paragraaf. Alle idealen ten spijt, zonder een economische onderbouwing is duurzaamheid gedoemd te mislukken en kun je deze beter in de kiem smoren. Op vrijwel alle landbouwsectoren is door onderbetaling al zo’n zware hypotheek gelegd, dat voedselprijzen eerst structureel omhoog moeten alvorens men extra eisen kán stellen. Een ieder die voedsel onder de kostprijs aanprijst is laakbaar, zo niet crimineel gedrag te verwijten. Hier moet de politiek een veel standvastiger oordeel over vormen. Helaas komt dit te dicht bij de eigen winkelwagen en wordt het daarom gemakshalve genegeerd. Wat mij betreft is het name and shame, kiloknallers met hamlappen voor €3 tot €4 per kilo kunnen gewoon niet.

Kringloopvarkens verdienen respect

Voor een bedrijfstak en zijn ondernemers is het altijd campagnestrijd. Zeker als Nederlandse landbouw blijven we op dit punt in gebreke. We roepen wel veel, maar hebben zelf ook boter op ons hoofd. Neem nou onze varkens en koeien, kringloopdieren bij uitstek. Wat er in gaat is grotendeels ongeschikt voor menselijke consumptie. Wat er uit komt, zijn de meest hoogwaardige producten als vlees en melk.

We dragen dit absoluut onvoldoende uit naar de maatschappij, die ons tolereert zolang een gevulde winkelmand maar niet te veel kost. We zijn beter in stammenstrijd dan in belangenbehartiging en stellen het boerenbelang lang niet altijd centraal.

In een vorige weblog heb ik de boer als troef nog alle lof toegezongen. Onze kringloopvarkens verdienen echter de eerste prijs voor duurzaamheid. Wat mij betreft krijgen ze een staande ovatie en dwingen ze daarmee het respect af dat ze verdienen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    bam

    Waarom staan deze columns nou nooit eens in de telegraaf of AD, maar altijd in de boerderij of in het Agr.D.

Of registreer je om te kunnen reageren.