Boerenblog

32 reacties

De Confrontatie

GroenLinks lijsttrekker Femke Halsema bezocht ons bedrijf. Onze waarden lopen vér uiteen, en dat was voor beiden confronterend. Ik trots op mijn bedrijf, zij was negatief over wat ze zag.

Donderdag zijn er bij ons in Groningen opnames gemaakt voor De Confrontatie van EenVandaag. Het is zaterdag uitgezonden(spoel verder naar 7:50). GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema werd hierin geconfronteerd met een punt uit haar verkiezingsprogramma. Hoe realistisch en haalbaar is het om stapsgewijs de vee-industrie af te schaffen?

Een ‘blind date’ met Femke Halsema in Beerta

Hiervoor kwam Femke naar Beerta. De ontmoeting was op een parkeerplaats op ongeveer 10 km vanaf ons bedrijf. Het was een blind date. Nadat Femke herinnerd was aan het feit dat GroenLinks de vee-industrie stapsgewijs wil afschaffen, was het aan mij als deskundige om Femke te proberen ervan te overtuigen dit omstreden idee uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma te schrappen.

Ik vond de blind date reuze spannend. Ik ben immers niet elke dag met GroenLinks op pad. Zou ik in staat zijn om Femke bij te sturen in haar opvattingen over de intensieve veehouderij? Iets in mij gaf mij hoop dat ik haar zou kunnen overtuigen van het feit dat de Nederlandse varkenshouders goed bezig zijn. Maar goed, ik heb ook wel enige realiteitszin. Overtuigen zou wel een brug te ver zijn. Met een goede dialoog en misschien toch het slaan van een bruggetje zou ik al tevreden zijn. Maar zoals het is met een blind date, je weet nooit van tevoren of er een klik is of niet.

Nog geen klik bij de varkens

Ik heb vol trots mijn bedrijf en onze varkens laten zien. Te beginnen met onze experimentele afdeling Comfort Class, daarna de kleine biggetjes in de kraamstal, onze dragende zeugen op stro en de biogasinstallatie. Ik heb verteld over de kringloop op ons bedrijf en over de kringloop in het groot. De aardappelschilletjes die vroeger door de schillenboer werden opgehaald maar nu in een grote fabriek worden afgestoomd en verzameld en daarna weer naar de varkens gaan. Dat is een super verhaal toch? De mest die we graag opvangen, want we maken er stroom van en gebruiken de restwarmte van de vergister. Daarna geven we de mest aan de tarweplant. De tarwe, die daarna weer aan de varkens wordt gevoerd. Dat heeft U niet gezien zaterdagavond, want dat paste niet in de 8 minuten van de Confrontatie.

Wat zag U wel? Inderdaad een confrontatie tussen twee verschillende waarden. De waarden van Femke en de waarden van mij. Die verschilden zeer. Femke was negatief over hetgeen ze zag. En ik was trots en blij met mijn bedrijf en de stappen die ik zet voor milieu en dierenwelzijn. Natuurlijk wist ik wel dat er verschillen waren. Maar toch… zo’n verschil in denken en beleving van dichtbij ervaren, confronteert zeer.

De dialoog blijven aangaan

Wat doet dit nu met ons als veehouders? Via media en andere platforms worden deze verschillen in waarden breed uitgemeten. De politiek wordt onvoorspelbaar. Het maakt mij als ondernemer onzeker. Ik hoor dit ook bij onze leden. “Wanneer houdt dit nu op!”. “Is het nooit genoeg?”. Genoeg om in je schulp te kruipen en je af te sluiten voor de boze wereld.

En nu? We moeten niet in onze schulp kruipen. We moeten de dialoog blijven aangaan om te zoeken naar doelstellingen die we kunnen delen. Want uiteindelijk kan Femke de invulling ook niet precies geven, denk ik. Alleen weet ze: dat ze het anders wil. Ze ziet biologisch als uitweg. Ik weet niet of Femke bij biologische varkensbedrijven wel een positief beeld krijgt. Alleen als we wegkomen van de confrontatie en met elkaar kunnen praten over waar we naar toe gaan, kunnen we hier uitkomen. Daarom praat ik hier openlijk over.
Ik laat zien wat ik doe en waar ik voor sta. Ik heb niets te verbergen en u ook niet!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Mijn complimenten Annechien, je heb een eerlijk en goed verhaal neergezet.

 • no-profile-image

  voorlichter veevoer twente

  Heel goed beeld geschetst van de intensieve landbouw annechien.
  Deze mensen zijn toch niet te overtuigen maar deze beelden zijn voor de gemiddelde burger wel goed en positief geweest. Laten we met z'n allen proberen om dit te blijven doen.
  Vertel over het ideale klimaat, de voeding die qua behoeftes nog beter is afgestemd dan ons eten, de veterinaire zorg die veel mensen niet hebben, de grote betrokkenheid van de ondernemers voor het welzijn, maar ook de grote economie die achter de landbouw zit en de werkgelegenheid hierdoor.

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  O wat erg, ja vindt ik dit vreselijk, dit moet anders en afgebouwd worden.
  Ja hoor lekkere uitspraken van mevr. Halsema laat ze een keer met een goed doordacht plan komen hoe het wel (moet) of kan en dan ook even laten checken door cpb en dan pas campagne voeren over dit onderwerp. Emotionele toneel voering voor de camera zien we genoeg voor stemmen momenteel

 • no-profile-image

  Hans

  Hallo Annechien, ik wil je feliciteren met de manier waarop je Femke je bedrijf hebt laten zien, naar boeren maatstaven helder en duidelijk. Je schrijft: "Natuurlijk wist ik wel dat er verschillen waren. Maar toch… zo’n verschil in denken en beleving van dichtbij ervaren, confronteert zeer". en ook: "Het maakt mij als ondernemer onzeker. Ik hoor dit ook bij onze leden. “Wanneer houdt dit nu op!!”. Ik wordt altijd onzeker als ik niet zeker weet of ik ergen mee goed zit. Daarom moet je inderdaad Femke meenemen naar een biologische varkenshouder, die zijn inkomen uit de varkens haalt. En daarna begint, denk ik, groenlinks te redeneren vanuit de Nederlandse varkensvleesbehoefte. Hoeveel kg varkensvlees wordt er in NL geconsumeerd?, hoeveel wordt dat minder met de vleestaks erop? Hoeveel zeugen/dieren zijn er dan nodig en hoeveel van het voer moet dan nog geimporteerd worden? en hoe diervriendelijk/biolgisch kan dat dan gerealiseerd worden? En ook belangrijk voor hen, wat gaat zo'n karbonaadje kosten? De rest van de varkens in NL is groenlinks dan niet meer nodig. Mijn gevoel zegt mij dat hier jullie angst en onzekerheid zit.

 • no-profile-image

  Liesbeth Oerlemans

  Ik kan filmpje niet bekijken, ik weet niet waarom Ik wil toch even reageren want ik heb zo veel respect voor je, Annechien. de manier waarop jij met open vizier je visie maar ook de dagelijkse realiteit communiceert verdient alle lof!

 • no-profile-image

  hendrik

  1 blik in de stal en dan al je oordeel klaar hebben dat is wat Femke deed. Vraag me daadwerkelijk af hoe ze een biologische stal met varkens of kippen zou benaderen. Ik vrees dat ze daar alleen de positieve kanten zal willen zien en de gezondheidsaspecten etc zal verdoezelen. Kortom het gevoel wat ik aan de uitzending over hield was dat vooral bevestiging werd gezocht voor vooraf ingenomen standpunten of zo je wilt vooroordelen. Dat staat een objectieve discussie over de toekomst van de intensieve veehouderij met dergelijke partijen helaas in de weg.

 • no-profile-image

  yyy


  Het is eerlijk gezegd ook niks om zo'n stal van binnen te zien.....beklemmend allemaal.

  Jullie zijn dat gewend, maar je moet is in schoenen staan van de consument...en dan snap ik het allemaal best

 • no-profile-image

  Maaike

  Hallo YYY te TTT. Waarom ben je bang om een naam te geven als je je mening geeft? Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat: de afstand boer-burger is, vooral bij de intensieve veehouderij, erg groot. Daar zijn burgers debet aan maar 'it takes 2 to tango': ook de boeren mogen nadenken over deze kloof!
  Ik vind dat Annechien een heel goed plaatje heeft geschetst, ook al vind ik het als halve boer/halve burger ook geen fijn gezicht, zo'n liggende melkmachine.
  Ik snap alle redenaties van de varkensboeren wel en ook zeker dat ze het gevoel hebben met de rug tegen de muur te staan, maar je brengt hier geen verandering in door boos te worden op vooringenomen stellingen.
  "Ze" hebben nu eenmaal hun ideeen, probeer net als Annechien de opening te zoeken!
  Ik vind haar laatste zin: 'eigenlijk willen we wel hetzelfde' misschien wel de mooiste van het hele stukje.

 • no-profile-image

  Merel

  Ik vind het ontzettend goed van zowel Halsema als Annechien dat ze dit doen. Het is inderdaad erg belangrijk dat mensen met elkaar blijven praten, anders komen we zowieso nergens.

  Zijn de varkens er nu echt zo verschrikkelijk aan toe? Bij lange na niet zo erg als sommigen beweren, maar ook nog steeds niet echt ideaal.

  Cool ook dat de mest, de tarwe en de schillen hergebruikt worden en dat Annechien verrijkingen voor de varkens heeft. Een volgende stap is misschien zoiets als de ronddeel stal, waarbij varkens natuurgrond en daglicht er nog bij hebben. Gewoon rustig stappen blijven ondernemen denk ik.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Zo te lezen heb je een goed technisch verhaal verteld aan Femke H. Alles correct, confort class, mest verwerking, digistaat als kunstmest vervanger.. Toch wil Femke je niet volgen in deze positieve zaken, die ze zelf jaren heeft verkondigd. Ik denk dat in een tijd als deze, nieuwe extra tekorten bij min. de Jager, wij als landbouw heel duidelijk moeten zijn wat afschaffing van (intensieve)veehouderij voor het Nationaal budget betekent. Het gaat niet enkel over die "paar"boeren gezinnen, maar of X werknemers (VION), Y handelaren en daarmee F*miljard Euro's voor het nationale budget.
  Hier kan deze anti lobby lijkt mij weinig tegenover zetten in een tijd van dalende inkomsten en stijgende kosten voor lands schatkist.. Willen ze hier als progressieven niet van horen, heb je toch een mooi verhaal voor de burger in de strijd om de stemmen. De burgers zijn minder DOM dan de politici graag willen denken.

 • no-profile-image

  wilhelmina

  He,he!!! Dus.....als ik het,als boerin,goed begrijp is het de bedoeling dat de technologie, de welvaart en alles daarom heen MOET groeien en dat de landbouw terug moet naar de werkwijze van 100 jaar geleden????? Daar komt het toch op neer want goed doen we het NOOIT volgens deze groep mensen. Al heb je nog z'on mooi bedrijf staan en doe je nog zoveel voor het milieu,het is dus weer niet goed! Hoe dan?? terug naar het romantische beeld van dat éne varken op stro die lekker rond huppelt en in de modder ligt? MAAR dat willen we toch allemaal!!!!!! MAAR gaat dat nog in deze tijd waar zoveel monden gevoed moeten worden????
  NEE dus!!!!!!!!!!!!!!!
  Met deze opbrengstprijzen zal er weinig anders gerealiseerd kunnen worden.......
  en technisch steeds beter draaien en nog MEER biggen moeten produceren en varkens NOG harder laten groeien......

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Links snapt gewoonweg niet dat het niet mogelijk is om te stoppen met de intensieve veehouderij (is daar geen beter, positiever woord voor?). Dan krijg je van die domme antwoorden, bijvoorbeeld dat we dan allemaal maar vegetariër (of nog ongezonder: veganist) moeten worden. Het ergste vind ik nog steeds dat ze in Nederland kijken naar hoe "slecht" landbouwhuisdieren het hebben. Nederland is een van de koplopers, zo niet DE koploper, op t gebied van veehouderij, kwa leefomstandigheden. Het ergste is dat naar die Deense Dog, op 12 hoog, die maar een half uurtje daags buiten komt niet gekeken wordt.

 • no-profile-image

  Maaike

  Dat soort huisdieren misstanden zijn walgelijk. Heb het idee dat ze vaak worden uitgekozen omdat ze zo mooi bij het nieuwe bankstel passen. Maar dat is volgens mij nu wel appels met peren vergelijken.
  Heeft mevrouw ten Have niet gewoon gelijk als ze zegt: 'eigenlijk willen we hetzelfde'? Wil een varkensboer, diep in zijn hart, niet ook liever meer ruimte voor de varkens en minder biggen per worp?
  Tot zo ver denk ik dat we inderdaad hetzelfde willen. En dan kom je op het punt: wat is de weg daar naar toe?
  Want kom op, ook als boer zijnde vind ik dat we best minder vlees kunnen eten MAAR dan wel vlees van goede kwaliteit tegen een eerlijke prijs.
  Maar ja, daar heeft Jan-met-de-pet vrees ik weinig boodschap aan......

 • no-profile-image

  roos

  Ik kreeg wel een beetje het idee dat Annechien de intensieve veehouderij wat rooskleuriger liet zien, dan hij in werkelijkheid op de meeste bedrijven is. Daarmee doel ik op de varkens in groepshuisvesting en op stro. Dat is toch niet standaard? Vleesvarkens staan toch meestal tussen 2 stangen, waarin ze zich niet van voren naar achteren kunnen draaien. Of zit ik ernaast en is dit inmiddels niet meer de praktijk? De zogende zeug in elk geval nog wel, en dat vind ik geen leven (ja, ik weet dat ze anders op de biggen kan gaan liggen, maar ik vind het desondanks niks)

 • no-profile-image

  knor

  zo te lezen snappen burgers het nog steeds niet hoe dieren gehouden worden zie reactie hieronder, politiek kan zo zijn gang gaan om alles lekker negatief af te schilderen. Met linkse politiek valt niet te praten maar toch heb ik bewondering voor Annechien ookal ben ik nvv lid. Jammer dat er in de politiek zo gelogen wordt.

 • no-profile-image

  burger

  Staan ze op stro of staan ze op een kale roostervloer?

  Groepshuisvesting is in elk geval een verbetering. Is dit standaard/verplicht?

  De zeugen hebben in elk geval nog altijd een rotleven.

  Verder blijft staan: te vroeg verspenen, geen daglicht, geen buitenlucht, geen prikkels, hoge bezettingsgraad en vaak lange transporten. En niet te vergeten de hoge infectiedruk die ook risico's voor de mens kan opleveren.

  Dus biologisch lijkt mij nog altijd de toekomst


 • no-profile-image

  Maaike

  Beste Knor uit het noorden
  Hier ligt je kans! Leg Burger eens uit waar hij/zij liegt?!

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Vleesvarkens heb ik nog nooit in boxen gezien. Ook weet ik dat ze lang niet altijd op een kale beton(rooster)vloer liggen. Heb wel gezien dat ze op beton lagen, met daaronder vloerverwarming. Ook dacht ik dat ze steeds vaker op plastic roosters komen te liggen. Geen buitenlucht is pure bullshit, want alle verse lucht komt van buiten, al dan niet verwarmd. Ik dacht dat ze qua daglicht ook lang niet altijd hoeven te klagen. Biologisch de toekomst? Zou ik niet zeggen, als het gaat om voedselveiligheid. Hoge bezettingsgraad valt ook mee, want ze kunnen ruim bewegen. Nog een reactie in navolging op Roos uit Kleurig: Als je een beetje op let, weet je ook dat mevrouw ten Have zelf zegt dat ze zelf wat aan t experimenteren is, bijvoorbeeld met stro. Wat die zeug betreft: wat is zieliger: dat die zeug al die "lieve kleine biggetjes" doodligt, af dat die zeug redelijk beperkt is in de ruimte... Ik moet eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik knap weinig weet van varkens. Ben zelf met koeien, kalveren en kuikens opgegroeid. (En ja, ook daar durf ik wel dingen te noemen die anders zouden kunnen) MVG, Sjoerd

 • no-profile-image

  burger

  Oke, dus als ik Sjoerd goed begrijp liggen varkens op beton en slechts bij uitzondering op stro. Geen daglicht, volgens mij klopt dat wel. En die zeug, zou in een natuurlijke omgeving slechts minimaal biggetjes doodliggen. Dus ja, dan beter tig zeugen die 'vrij' lopen. Met buitenlucht bedoelde ik eigenlijk 'naar buiten kunnen'. Weinig bewegingsruimte klopt ook, alleen hier wel verbetering in de loop van de jaren. Transport??Wat ik eigenlijk wilde zeggen, het is ietwat beter als ik dacht, maar er moeten nog grote stappen gezet worden, die door overheid verplicht en door consument betaald moeten worden.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Je schreef: "Wat ik eigenlijk wilde zeggen, het is ietwat beter als ik dacht, maar er moeten nog grote stappen gezet worden, die door overheid verplicht en door consument betaald moeten worden." Daar kan ik iets algemeens op zeggen: Leuk dat je dat zegt, maar helaas willen consumenten dat niet. Dit geld voor alle sectoren.

 • no-profile-image

  Huib

  Het beeld dat hier van de varkenshouderij in Nederland wordt geschetst wijkt niet ver van de werkelijkheid af, de negatieve ondertoon in de berichten van burgers vind ik echter niet terecht, we zijn als Nederlandse varkenshouderij al een eind op weg naar een milieu en dier vriendelijke veehouderij. Er wordt aangegeven dat de 'nog te zetten stappen' door de overheid verplicht moeten worden en door de consument betaald moeten worden. Deze twee veranderingen kun je echter niet los van elkaar zien. Het lijkt mij dan ook beter dat niet de veehouderij maar de supermarkten verplichtingen krijgen opgelegd over de eisen waaraan het aangeboden vlees in de super moet voldoen. De vraag naar 'duurzaam' vlees zal dan groter zijn dan de Nederlandse veehouderij kan leveren, gevolg hogere prijzen, gevolg investeringsbereidheid bij boeren, een duurzame veehouderij ontstaat dan vanzelf. De boeren die exporteren kunnen gewoon blijven boeren volgens europese, gangbare eisen met gangbare prijzen. Of is deze oplossing te gemakkelijk?

 • no-profile-image

  Frank

  Mijn complimenten aan burger, nederland.
  Ik waardeer het dat u in gesprek gaat op deze nette manier. Veelal hebben consumenten / burgers een verkeerd beeld van de sector en gaan dan op oa deze site de sector in een verkeerd daglicht zetten.
  Zoals ik de fotos gezien heb als ex varkenshouder is dit de varkenshouderij anno 2010. Het is jammer dat mevrouw Halsema lijdt aan tunnelvisie als het om landbouw gaat...

 • no-profile-image

  Liny

  Inderdaad ik heb de uitzending gezien en ik heb alle waardering voor Annechien. Femke wist niets anders te zeggen dan. "Ik vind dit niks", Ze wist niets van varkens, Dat een zeug vastgebonden is vanwege het doodliggen van de biggen wist ze blijkbaar niets van. Naar mijn idee ging ze af als een gieter, Femke als je ergens tegen bent moet je wel weten waarom en hoe het anders moet, maar je stond eigenlijk met de mond vol kiezen en tanden en je toonde met je lichaamstaal gewoon een afgrijzen voor
  de dieren. Slechte zaak.

 • no-profile-image

  Klaas Bosma

  Femke wil graag dat de dieren buiten lopen. Wanneer er in Nederland slechts 1 miljoen mensen wonen kan dat ook best, maar iedereen wil te eten hebben. Dus is er de behoefte aan voldoende vee. Tig jaar geleden zijn de dieren naar binnen gehaald voor o.a. een lagere infectiedruk. Ik werk zelf in de kippenwereld en sinds de legkippen weer naar buiten gaan komen er weer ziektes voor die al 30 jaar niet meer voorkomen. De sterfte onder een gemiddeld legkippenbedrijf met uitloop ligt volgens mij rond de 15%! Dat dieren een relatief goed leven moeten hebben oke. Maar het moet niet ten koste gaan van de volksgezondheid. Bovendien is het zo dat als een kip zich niet prettig voelt het geen ei legt. De legpercentages van kippen die niet buiten lopen liggen ook hoger.

 • no-profile-image

  Frans

  Prachtig ! In plaats van somberen dat 'we' het toch altijd verkeerd doen, de confrontatie aangaan. Openheid geven. Trots op 'onze' sector zijn en toch begrip tonen voor de emoties van burger/consument. Het is net zoals racisme : een heleboel mensen reageren dan ook vanuit hun onderbuik. Met een normaal, rationeel gesprek (van 10 minuten) laten zien waar de denkfouten zitten. En die zeer kleine groep (die wel hard roept en waar er helaas zelfs een paar tot in het parlement zijn doorgedrongen..) tja , folklore misschien ?

 • no-profile-image

  jan

  groenlinks heeft maar een visie en dat zijn de hunne, om ze te overtuigen van een andere visie dan de hunne is vergeefse moeite.Femke heeft duurzaam hoog in het vandel staan,doch echter alleen bij een ander rijdt zelf in een oude mercedes die heel strek vervuild,al hier op gewezen wordt zegt dat deze niet van haar is maar van haar vriend over hiepercriet gesproken, zulke figuren hebben altijd gelijk is vergeefse moeite om een gesprek mee aan te gaan, blijven altijd hun standpunten herhalen.

 • no-profile-image

  psv ole

  Na alle reactie's gelezen te hebben is mijn conclusie dat de mensen die iets tegen de gangbare varkensbedrijven hebben met een goed onderbouwd plan komen.
  daarna samen investeren in een varkensbedrijf en de boeren laat zien hoe het dan wel moet.
  Als dat goed gaat en economisch uit kan voor alle varkenshouders dan moeten ze allemaal omschakelen.
  ik waarschuw voor 1 ding, namelijk dat dit een enorme slechte investering is, want ik kan u nu al vertellen dat deze betweters binnen een jaar tegen de lamp lopen,want deze mensen dromen te veel over Ot en Sien jaren.

 • no-profile-image

  Maaike

  Dus gaan we door op de weg die nu bewandeld wordt? Dat is de echte 'vooruitgang': de kloof tussen booer en burger wordt steeds groter, burgers staan steeds verder van de boer af, kopen gewoon het goedkoopste stukje vlees dat er te krijgen valt en stemt met zijn allen PvvD. Ondertussen kruipen de boeren in hun hoekje en roepen heel hard 'stomme burger'.

  Lijkt me niet.

  Wat wil je precies zeggen PSV ole? De burger moet niet zeuren? De burger is dom? De boer weet het beter?
  Waarom zouden mensen tegen de lamp lopen?

  Let wel: ik voel me als burger aangesproken door wat je schrijft.

 • no-profile-image

  burger

  Ik ben het niet eens met Klaas Bosma, die min of meer beweert dat biologische veehouderij niet voldoende zou kunnen produceren voor Nederland. De meeste varkens worden toch geexporteerd. Verder voelen kippen die naar buiten gaan, zich echt wel beter dan opgepropt in een stal. Dàt is boerenverstand. Ik wil best nog geloven dat er buiten meer infecties voorkomen, maar om dan ineens volksgezondheid er bij te halen. Dan mag het ook wel wat minder met antibiotica.
  Femke leek inderdaad niet goed op de hoogte. Maar ik blijf het wel met haar eens dat biologisch beter is en dat de huidige intensieve veehouderij zou nog veel verbeteringen door moeten voeren. (zeker voor pluimvee)

 • no-profile-image

  Han

  @PSV ole. Je plan heeft goede intenties, maar de mensen die tegen de varkenshouderij zijn, zijn snel klaar met hun plan en investeren hoeven ze niet. ze zijn eenvoudig tegen varkenshouderij, slachthuizen en slagers. Voor hen geldt >weg< met vlees eet maar >lupine< brok met vlees smaak. De oplossing van alle wereldse problemen zo zij die signaleren.

 • no-profile-image

  paul kuijpers

  respekt.

 • no-profile-image

  richard

  De vraag maakt het aanbod.Willen we goedkoop eten of duuder met meer welzijn.De boer zal het wel produceren. Ik kies als boer wat het beste bij mij past wat nu een gedachte is van de bevolking is over 5 jaar weer achterhaalt.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.