Boerenblog

3 reacties

Buitenproportionele druk

Ik snap het helemaal dat boeren zich opgejaagd voelen door de maatschappij. Ze investeren in milieu en dierenwelzijn, maar erkenning krijgen ze niet.

Afgelopen week had ik een interactieve discussie met de portefeuillehouders varkenshouderij van Gelderland en Overijssel over het toekomstige mestbeleid. Varkenshouders erkennen de noodzaak om stappen te zetten. We spraken erover wat de rol van LTO zou moeten zijn in dit mineralendossier.

Gemeenten moeten sneller vergunningen afgeven

Prioriteit nummer 1 is het afgeven van vergunningen. Hier knelt de schoen. Alles gaat tergend langzaam. Gemeenten vinden mestverwerking en biogaswinning belangrijk zolang het maar niet in hun eigen ‘achtertuin’ gebeurt. LTO moet druk uitoefenen bij de overheden om deze negatieve benadering te doorbreken, zodat kleinschalige regionale initiatieven de komende jaren van de grond kunnen komen.
De portefeuillehouders vinden ook dat LTO zich in moet zetten op meer samenwerking met de andere partijen in de keten. Ze gaan aan de hand van een aantal vragen in hun afdeling verder praten met de leden. In de regio’s Noord en West houden we nog ledenbijeenkomsten. Daarna is het tijd om te komen tot een voorzet voor beleid. Deze voorzet gaan we opnieuw bespreken met onze leden. Zo hopen we dat in de voorfase iedereen de ruimte heeft gehad om zijn inbreng te leveren. U kunt natuurlijk ook reageren via deze blog.

We voelen ons opgejaagd

Wat me verder geraakt heeft, is het feit dat varkenshouders zich opgejaagd voelen door de overheid en door de maatschappij. 'Is het nu nooit genoeg?’ Wij doen ons best, maar waardering is er niet voor de stappen die gezet worden, voor wat bereikt is. Steeds maar weer discussies.’
Ik snap dit gevoel.

Buitenproportioneel

Hierbij maak ik het overstapje naar de bijeenkomst van de gezamenlijke Rabobanken in de Achterhoek en Twente. Zij organiseerden een bijeenkomst voor vrouwelijke varkenshouders. Anton de Boer was spreker. Hij schilderde de cultuur binnen de varkenshouderij in een aantal steekwoorden:
* werk staat centraal = alles;
* werken met vreemde arbeid;
* fysiek en betrokken;
* de druk van buitenaf is buitenproportioneel;
* en de verhouding tussen inspanning en beloning is zoek.

Als je deze analyse loslaat op het opgejaagde gevoel en de knellende regels, die onze varkenshouders voelen, ja, dan voel ik een druk. Er zijn veel factoren die het ondernemen in de varkenshouderij moeilijk maken. Maar gelukkig: los van de moeilijke factoren en de druk waaronder varkenshouders leven, noemden de varkenshoudsters ook positieve elementen: samenwerken en ondernemen op het boerenerf en de passie voor het vak.

Hypes voorspellen

Afgelopen week LTO had ik ook een ontmoeting met onze Deense collega’s. Opmerkelijk, de Deense collega die over dierwelzijn gaat, was er niet. Er was namelijk een hype gaande in Denemarken over, drie keer raden!, biggensterfte. Zo vliegen de hypes over Europa. Niets blijft nog onopgemerkt. Dat hoeft ook niet, maar het zou prettig zijn als aandachtspunten in de juiste proporties naar voren zouden komen. Wellicht zit er een voorspellende waarde in deze hypes. Ik kijk of ik ze kan voorspellen en me er dan vooraf op kan voorbereiden zodat we buitenproportionele druk kunnen voorkomen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bam

  Dan zal ik vast de zeugen in de kraamstal los gaan laten lopen. Wist je dat de zeugen in Nederland 8-10 weken per jaar vast staan in een box, in een veel te warm hok en geen nest kunnen maken voor hun biggen??

  Ik zie hem al hoor.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Bam biggetje, ik begrijp uit je reactie dat jij vreest dat de zeugen in de kraamstal ook los moeten lopen? Wat vind je daarvan? Ervaar je dat als druk? Wat doet dit met je? Ik zou graag horen hoe je dat ervaart.

 • no-profile-image

  bam

  Ik zie dat niet zo zeer als druk voor mezelf, maar wel iets om rekening mee te houden. Als je echt lef hebt en je moet nu een nieuwe kraamstal bouwen, zal ik absoluut een deel al los laten lopen in een van de manieren die een half jaar geleden via varkensnet te zien waren. En de rest zo maken dat het te realisren is. Wat wel inhoud dat je dan minder zeugen in je kraamafdeling kunt houden en meer rente betaald, maar het zal zich ooit terugbetalen..

  En nog even iets anders, er lopen op dit moment klimaatvoorlichters rond die vleesvarkensstallen aan de kant van de zon willen verduisteren. Ik heb dan ook al diverse stallen gezien die aan de zuidkant hun ramen weer dicht hebben gemaakt. Ze moeten dat advies maar snel weer intrekken en iets anders verzinnen, want dat is volgens mij een stap terug. Mevrouw Halsema vond niet voor niks de zeugen op stro en in een lichte stal beter (als was het nog te klein) dan de vleesvarkens in de donkere stal... Volgens mij vanuit onwetende burger's ogen gezien logisch...

  Ramen en lichtstraten in de stal!

Of registreer je om te kunnen reageren.