Boerenblog

8 reacties

Verloren of gewonnen na kabinetsval

Nu vanmorgen vroeg het kabinet gevallen is, zullen ingrijpende voorstellen in wetgeving blijven liggen. Daaronder vrijwel zeker enkele die veel impact hebben op de varkenshouderij.

Vriend en vijand verwachten Haags ingrijpen op het antibioticaverbruik in de veehouderij. De sector is onvoldoende bij machte gebleken om zelf regulerend beleid te ontwikkelen. Iedereen verwacht dat we sectoraal verband in vijf jaar met twintig procent het verbruik terug kunnen dringen, niemand legt het vast in een bindend akkoord. De komende maanden is het zeer wenselijk dat we in ieder geval een verdrag hierover ondertekenen. Voor maatschappij en daarmee overheid is een signaal vaak al voldoende om de emoties, die leiden tot fors overheidsingrijpen, te bedwingen.

Compartimentering

De reconstructie en dan met name de inrichting van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) is een aanfluiting geworden. Ook hier is de maatschappelijke emotie zover opgelopen dat rationele argumenten niet meer helpen. Nu een overheidsinstantie als de provincie Noord-Brabant de compartimentering terug wil hebben, valt een antwoord uit Den Haag te verwachten. Daarnaast zal men opnieuw de interim-wet van Braks uit 1984 nog eens bestuderen. Volksgezondheid als beweegreden tot ingrijpen wint het altijd, daar is geen kruit tegen gewassen.

Crisis- en herstelwet

Nu al is aangegeven dat de crisis- en herstelwet ook in de wachtruimte komt. Ondernemersverenigingen hebben zich hierover vandaag al beklaagt. Enkele sectoren, waaronder de bouw, gaan hun zwaarste jaar tegemoet. De land- en tuinbouw is tot heden sterk onderbelicht gebleven. Feit is wel dat zij eveneens flink te lijden heeft onder de crisis, die door de financiële sector bewerkstelligd is. Met name financiële onzekerheden zorgen ervoor dat handelsstromen zich bewegen als een schaatser op dooiend ijs.

Duurzaam ondernemen

Deze week nog enkele collega’s aan het woord in Den Haag over de verdeling van de taart. Opmerkelijke uitspraken van ondermeer VION over moreel onverantwoord gedrag van de supers. Als een bok op de haverkist sprong het CBL bij monde van Marc Jansen hierop door te melden dat stunten met vlees juist goed voor iedereen is. Op de vraag of VION zelf ook meewerkt aan deze stuntacties bleef het antwoord onduidelijk. Uit deze hoorzittingen in de kamer verwacht vrijwel niemand gelijk wonderen, laat staan wetswijzigingen.

Verloren jaar 2010

Een nieuw kabinet wordt niet eerder verwacht dan na de zomer. Je mag het niet hopen, maar wanneer de nieuwe ministers en staatssecretarissen daarna eerst weer 100 dagen op stage gaan, is het jaar 2010 ten einde. Het land is onbestuurbaar in tijden van crisis. Partijen als de PVV van Wilders, alsook onze grote dierenvrienden van de PvdD zullen er garen bij spinnen. CDA en VVD zullen opnieuw toenadering zoeken, maar moeilijk aan een meerderheid komen. Den Haag Vandaag zal smullen, voor Nederland BV is het een verloren jaar. Als varkenshouderij is het ons aangeraden om het nu snel eens te worden met elkaar. Wat willen we zelf eigenlijk ?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  wat ik wil als varkenshouder, dat is een goede vraag om over na te denken! Ik wil eigenlijk maar een ding en dat is een vraaggestuurde markt ... u vraagt en wij draaien. Wil mijn klaant vlees zonder antibiotica, met veel ruimte en goede voeding. dan wil ik best aan deze eisen voldoen als ik mijn prijs maar mag geven.. De weg die de afgelopen 10 jaar ingeslagen is, die van de schaalvergroting is duidelijk niet de juiste geweest!, overproductie en grote weerstand van de maatschappij zijn de gevolgen. leuk dat we een varken 2 cent de kilo goedekoper kunnen mesten in een stal van 10000 varkens maar als we er dan inees te veel varkens afleveren dalen de varkens prijzen weer en is het voordeel weg! Kijk maar naar de scharrelkippen, sinds er wordt gewerkt met een eigen notering i.p.v. een toeslag op de vrije marktprijzen is er een duidelijke meerwaarde voor deze productie... en daar moeten wij met onze varkens ook naar toe! Verder gaat het met de economie erg slecht en kunnen we ons geen desinvesteringen veroorloven dus moeten de milieu en huisvestingmaatregelen pas verplicht worden als stal en inrichting afgeschreven en versleten is. Heel simpel te bewerkstelligen door alle verbouiwingen en nieuwbouw verplicht groenlabel te maken. binnen 15 jaar zijn al onze stallen versleten en vervangen door groenlabel. dan is de klus ook geklaard. door nu allles in een keer te doen halen we ons en de partijen in een keer te veel werk op onze hals en zit iedereen de 15 jaar erna op zijn gat. (adviseurs, bouwbedrijven etc) duurzaamheid en continuiteit horen samen hand in hand te gaan!

 • no-profile-image

  Nihal

  Moeten we weer op die kleuters gaan stemmen, in Den Haag!!!! Niet gaan stemmen ze zoeken het maar uit daar. Op vandaag heb je toch niks meer te zeggen, ze doen wat ze willen. Veel zeggen niks doen!

 • no-profile-image

  kevin

  partij van de dieren! weg met het dierenleed

 • no-profile-image

  Gertjan

  Ik ga stemmen op het CDA en ik wordt als varkenshouder lid van de Partij voor de Dieren. Ik heb dan mijn stem als varkenshouder in die partij want ik wil immers ook het beste voor mijn varkens. Wel haalbaar en betaalbaar en dus wil ik de lijn van intensief blijven volgen.

 • no-profile-image

  JANTJE BETON

  Goed idee Gert-jan, alle boeren en perferie van de agrarische sector, lid van van de partij voor dieren, dan kunnen we meer invloed uitoefenen op het beleid als nu via onze Lto/Nvv.
  En zo kunnen we echt iets voor onze dieren betekenen.
  Want wat doet nu de PvDD voor de geiten/schapen? Als ze zo met de dieren begaan zijn, waarom liggen ze dan niet voor de poorten van de bedrijven om ruiming tegen te gaan? Waarom ruimen? Waarom hoor(de) je ze niet voor een entcampagne? Omdat deze partij niet voor de dieren is, maar tegen de boeren!
  Wij als agrarische sector kunnen deze partij, door met zijn allen lid te worden, omvormen tot een echte dierenpartij!!
  Boeren hebben macht, tis een kwestie van organiseren!!

 • no-profile-image

  Gertjan

  Wel snel lid worden, Jantje Beton, voordat de PvdD een ledenstop afkondigd

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  Jantje, een eigen Boerenpartij oprichten is eigenlijk nog beter !

 • no-profile-image

  Gertjan

  Partij voor de Boeren. PvdB.
  Wyno Zwanenburg: Minister president
  Steven Lak: Vice-premier

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.