Boerenblog

244 x bekeken

Politiek vertoont Pilatus-gedrag

Hoewel het over twee maanden pas Pasen is, tonen politici nu al Pilatus-gedrag: in plaats van actief besturen kiezen ze voor een volksgericht op moderne leest.

Het moet toch niet gekker worden. De massa mag via internet beslissen over de kilometerheffing en de varkenshouderij in Brabant. Nog even, en we kunnen op voordracht van Wouter Bos op internet stemmen of we meer of minder belasting wensen te betalen. Hoe voorspelbaar kan een uitslag zijn? Waar de uitspraak van Eurlings misschien nog een uitglijder was, maakt het provinciaal bestuur van Noord-Brabant het wel erg bont. Deskundige onderzoekers geven overduidelijk aan dat zit soort internetpolls nietszeggend is en zeer eenzijdig stemmers aantrekt. Politici misbruiken de uitslagen daarvan als kapstok om hun eigen bestuurlijk onvermogen te verbloemen.

Water bij de wijn

Zowel de milieuradicalen en dierextremisten als de varkenshouders lieten zich niet onbetuigd in hun stemadviezen. Uiteindelijk zullen we als sector vroeg of laat moeten komen met een eigen plan de campagne. Welke middelen willen we inzetten om een gezamenlijk doel van boeren, burgers en buitenlui te bereiken? Door de 10 procent extremen binnen zowel de boeren als burgers uit te sluiten, moet er toch water bij de wijn gedaan kunnen worden? Boeren zullen af moeten van het idee dat op één bouwkavel de sky de limit is. Burgers moeten beseffen dat boeren ondernemen en dat zij schaalvergroting evengoed nodig hebben om te overleven.

Enorme saneringsslag

De totale varkenshouderij neemt 0,06 procent van het Nederlandse landoppervlak in beslag, we praten dus over niets. Twintig jaar terug hadden we nog 30.000 locaties, tien jaar terug nog 15.000 en vandaag nog 7.000. We hebben dus al een enorme saneringslag achter de rug. Bestaande locaties geven niet vaak problemen; onze eigen buren vragen nog wel eens wanneer er weer gebouwd gaat worden. Als ik hulp tekort kom, willen ze zelfs nog wel de handen uit de mouwen steken.

Aantrekkelijke locaties

Met name nieuwvestiging geeft bij burgers angst voor het onbekende. Willen we krediet houden in de maatschappij, dan zullen we toch zelf met een limitering van het totale staloppervlak op een locatie en de stalhoogte moeten komen, met daarnaast een mooie landschappelijke inpassing. Deze limitering moet in ieder geval optimale schaalvoordelen borgen. Wie meer wil, staat het vrij om 2,3 of voor mijn part 20, 30 locaties te runnen. Niemand houdt het laatste tegen, dit hoort gelukkig bij het vrije ondernemerschap.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.