Boerenblog

18 reacties

Boeren sluiten ogen voor 2010-2013

Het overgrote deel van de varkenshouders wil er niet aan, beter gezegd, kán er niet aan: het Besluit Huisvesting is als het zwaard van Damocles.

Boeren vermijden bijeenkomsten over dit beladen onderwerp onder het motto ‘wat niet weet, wat niet deert’. Er zijn 40 opgaven voor de netwerkbijeenkomsten die wij houden over het Besluit Huisvesting. De eerste is afgelopen week in Dalfsen gehouden, en dinsdag 9 februari gaat die in Sterksel op herhaling. Toch is dit geen afspiegeling van het aantal varkenshouders dat er volop mee te maken krijgt. Anita Hoofs trok een week eerder een dubbel aantal mensen met ‘Meten is weten’. Zij presenteerde tientallen praktische oplossingen, die de deelnemer van de bijeenkomst de volgende dag al tegen lage kosten kan inzetten in zijn of haar stal.

Boven-Europese regels

Ons eigen bedrijf is goeddeels klaar voor 2013, ook al vanwege de IPPC-norm. Klaar betekent echter niet dat je opgelucht ademhaalt. De adem stokt nog flink, door de investeringslasten. Groepshuisvesting hebben we inmiddels 21 jaren op het bedrijf, daar is onderzoek en tijd genoeg voor geweest. Luchtwassers werken prima, maar voegen natuurlijk niets toe aan het resultaat, behalve dan torenhoge stroomkosten. Het grootste probleem is het benodigde staloppervlak per dier, voornamelijk waar dat boven de Europese regels uitstijgt. Dat alleen al kost bij vleesvarkens 5 euro per dier.

Enerzijds zijn er dus hoge investeringskosten op het gebied van emissiearme systemen. Anderzijds leidt verruiming van de oppervlakte-eis tot minder dieren of stallenbouw. Bomap presenteerde ons een duidelijke uiteenzetting én een financiële onderbouwing. Deze laatste loog er niet om: moeten boven-Europese eisen van de Nederlandse staat ook in Nederland goedgemaakt worden, dan zal dat 30 cent per kilogram vlees betekenen. Ziet u het al gebeuren?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny ik zie die euro 0,30 / kg meer prijs net als jij niet zitten en dat de buitenlandse koper die berekende 5 ct extra neerlegt ook niet. Er blijft dus maar weining anders over voor de Nederlandse boer dan investeren en verlies leiden of opstappen. Stoppen en pensioen, stoppen en uit d elandbouw of stoppen en opstappen naar het buitenland en vandaar ut de varkens markt bevoorraden. Dat al deze oplossingen voor de BV nederland ernstige concequenties hebben, mag nooit een reden voor de boer zijn om zixh bij overmatig zware eisen neer te leggen en met verlies te blijven produceren, zonder enige dank van de BV Nederland. Alleen politieke stank als dank.
  Als Den Haag met zijn extreme eisen doorgaat zal het gross van de varkens boeren opstappen en de diervrienden hun zin geven, dierlijke productie naar het buitenland waar we het niet zien of ruiken..

 • no-profile-image

  prutser

  Waar moeten de varkenshouders het van betalen om alles aan te passen? En waarom moet dit allemaal? typisch Nederland. Iets meer ruimte beter?, zal wel, maar echt veel beter wordt het welzijn van het varken er niet op, ze liggen nog steeds op beton, zien nog steeds geen daglicht, kan ook niet, al die aanpassingen kosten gewoon te veel, of de bank moet er nog meer geld in stoppen, in zo'n varkensbedrijf.

 • no-profile-image

  koeienboer

  Kom jongens, nou niet lopen zeuren. de varkenshouders zijn de echte ondernemende agrariers. Bouw er gewoon nog een stal bij dan waait het wel over.


 • no-profile-image

  boer

  Dat we in een pure Nazi- staat leven dat is inmiddels wel duidelijk. Zie de onderbouwing van het ruimen van de geiten. Zie de ontkenning van minister Cramers voor wat betreft de Co-2. Lees de feiten van de laatste dagen maar in de krant. V.B. temperatuurstijging komt omdat er duizenden weerstations in koude gebieden eruit zijn gehaald. Kan het nog triester! En nu zijn wij als varkensboer weer aan de beurt, je kan er een boek over schrijven. En we pikken het ook nog met z'n allen. Dat is nog het meest trieste. Wien van de Brink zou zeggen dat wanneer iemand dit pikt, je geen knip voor de neus waard bent. De N.V.V en L.T.O zijn inmiddels allemaal slappe zakken, ze doen geen donder voor de boer, of ze zijn met randzaken bezig. Bedrijven die wel zo stom zijn geweest om slaafs te volgen, alleen trouwens maar omdat ze dan mochten uitbreiden, die hebben een hypotheek waar je normaal gesproken nooit meer vanaf komt. Nederland is geworden tot één grote Nazi-staat. Wetten worden zonder enige onderbouwing er doorgedrukt door een paar hoge nazi-bonzen. Zie artikel vandaag over rekeningrijden. Kosten worden veel hoger maar mogen niet naar buiten worden gebracht, volgens een V.V.D er. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met dit dictatoriale regime! Ze kunnen inmiddels van mij allemaal doodvallen.

 • no-profile-image

  jan

  Wat je gelijk hebt koeieboer!
  Alleen er is 1 verschil:Jullie liggen aan het infuus van europa maar wij moeten het allemaal zelf ophoesten.
  Het ziet er naar uit dat de helft van ons soort opgeruimd word.

 • no-profile-image

  Gerard

  De varkenshouderij moet eens ophouden over kost prijs vergelijkingen met het buitenland,het is nu buigen of barsten,investeren,stoppen of ophoepelen,zelf heb ik ook miljoenen moeten investeren voor een dierenhouderij tak,je moet zelf je eigen financiele afweging maken,kun je er niet aan voldoen stop dan,voor jou drie andere.

 • no-profile-image

  Han

  Lees artikel op onderstaande internet pagina die ik kreeg van de director communicatie v.d. boeren org. in Noth Dakota. Weet je dat over het hele noord westelijke halfrond veehouders de gebeten hond zijn.
  http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/4085-old-mcdonald-stands-up-to-animal-bullies

 • no-profile-image

  jan

  Nou nou, iets minder stoer mag het ook wel hoor investeerder Gerard.

 • no-profile-image

  john

  het wordt inderdaad spannend, heel veel goede stalruimte wordt straks versneld afgedankt en ondernemers die doorgaan moeten investeren in dure nieuwbouw.. Heel krom allemaal. en het ergste van alles dit moet nog allemaal in een jaar gerealiseerd worden ook nog. in 2012 zijn de vergunningen er en in 2013 moet het klaar zijn onmogelijk lijkt mij. ik pleit voor een gebruiksvergunning voor elke stal die er staat. hierbij moet de staat van het gebouw en inrichting bepalend zijn.. is de stal 30 jaar oud: dan heeft ie zijn geld opgebracht en kan het afgebroken worden. is de stal 20 jaar oud dan kan er nog 10 jaar in geboerd worden 3 jaar voor het einde van de termijn moet het nieuwe gebruiksvergunning aangevraagd worden en kan de stal weer up to date gemaakt worden. alle nieuwbouw van de afgelopen 1o jaar is al groenlabel en welzijnsvriendelijk uiteindelijk zijn alle stallen over 20 jaar up to date en kunnen we weer vooraan beginnen. Het lijkt me wel zo prettig om te weten dat als ik nu een stal bouw er ook 30 jaar in vooruit onder dezelfde voorwaarden als aan het begin.

 • no-profile-image

  jonge

  Hallo Johnny, goeie kolumn! Maar dan......wil hier graag gesloten worden..maar dat betekend wel een investering van om de nabij € 700 per plaats, (€430 stalbouw / €170 varkensrecht /'€100 opstartkosten (voer, water etc)). Hoe kan ik daar uberhaupt nog geld mee verdienen bij deze varkensprijzen? Momenteel werk ik erbij naast en hou ik €15 netto per uur over....tja...is dat een moeilijke keuS?

 • no-profile-image

  koeienboer

  @ Jan Nop,

  Ons voordeel is dat we zichtbare dieren houden die zo mooi kleuren bij het gras in het land.

  Het is misschien minder populair een sector te subsidiëren waar de dieren met duizenden tegelijk het daglicht niet meer zien, ook al worden ze prima verzorgd!

 • no-profile-image

  Broodvechter

  Niet jokken koeboer,
  Ik zie alleen maar stallen uit de grond gestampt worden met melkrobotjes
  Al die koebeesten kunnen allenig nog maar genieten van een speelwei van 1,5 hectare rondom hun stal.
  De koeien vinden het naar het schijnt heeel gezellig in de stal want de boer moet ze naar buiten jagen omdat het leven zo heerlijk comfortabel is op de koematras.
  Gewoon die speelwei houden anders wordt je ineens niet meer zo geweldig gevonden koeboer.
  Want als uw koeien in de stal blijven moet u ook aan de luchtwasser ,millieuvegunning ,energiescan en weet al wat niet wat meer.
  Gewoon gezellig blijven doen hier op het forum want ik zie nog steeds niet het verschil tussen varkens en koeienamoniakm


 • no-profile-image

  Rob Tettero

  Nederland kan wel onderscheidend zijn in welzijnsnormen, maar dan zal deze ook onderscheidend moeten zijn in het product, gevolgd door de prijs. Het overgrote deel van het varkensvlees gaat de grens over waarbij er geen onderscheid in kwaliteit wordt erkend. Ikzelf ben een afstuderende Has`er die graag agrarische ondernemer wil worden in de varkenshouderij. Hiervoor zijn in Nederland naar mijn mening geen toekomst mogelijkheden meer. Ik kies hiervoor om een stap te maken richting Hongarije, een land waarin het ook zeker niet gemakkelijk is, maar wel meer toekomstmogelijkheden liggen. Voor eventuele samenwerking of contact: Tettero.r@gmail.com

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Johnny, je hebt 100% gelijk!
  Het zijn onderwereld praktijken, alles kapot maken in plaats van proberen het steeds beter te doen. Rare vogels rare regels, we missen verstandige mensen met kennis van zaken en een rechte rug. Als mensen die niet willen werken aan de macht komen gaat het helemaal mis.

 • no-profile-image

  patrick

  Veel geluk in Hongarije Tettero dit in een land waar het ,,Vrebadubbeltje" naast de koeien ook varkenshouders in de val lokt !
  Wat je aan de ene kant aan regel hier minder hebt zie je aan de andere kant verwateren aan dingen die je in Ned. niet kent en waar je ook niet aan denkt om dat je Hongarije niet kent of van het Vrebadubbeltje beter niet te horen krijgt.
  Het enige wat telt is Nederlandse>voer en live stockbusiness..

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Vind je het gek. Als je kijkt hoeveel investeringen er gedaan zijn om het milieu en de natuur te koesteren met als gevolg dat er vele bedrijven hebben moeten sluiten. In de pluimveehouderij, de varkenshouderij, de glastuinbouw en de biologische varkenshouderij. Daarbij is het maar de vraag of de ongesubsidieerde geitenhouderij bedrijfssluiting kan voorkomen, terwijl ze daar om reden van het algemeen belang de dieren hebben laten afvoeren.
  Het risico om te investeren én in milieu- en in welzijnseisen is een heel groot financieel risico. Daar geldt het gezegde: Bezint eer ge begint.
  Veelal zijn de hiervoor genoemde investeringen gepaard gegaan met enorme uitbreiding van de produktie. Het investeringsplan kan immers niet uit met een kleinere produktie omvang. Tja, en dan is het maar de vraag of de markt de hogere productie van voedingsmiddelen wel aankan. Bij de glastuinbouw is het antwoord duidelijk: Nee.
  Bij de biologische varkenshouderij was het antwoord voor enkele jaren ook: Nee.
  De Nederlandse overheid zet sterk in op allerlei milieu- , natuur- en welzijnseisen. De landbouwsector is een bereidwillige sector en wil wel meedenken en investeren. Maar ze worden beloond met oneerlijke concurrentie van producten die elders geteeld zijn en door de retail voor een krats worden ingekocht. Die kunnen voor een krats produceren, omdat ze die eisen van de Nederlandse overheid absoluut niet kennen en er ook niet aan hoeven te voldoen. En daar sta je dan als bereidwillige agrarische ondernemer. In je hemd.

 • no-profile-image

  Han

  Charly's Devil jij gaat uit van een overheid die ter goede trouw is bij het stellen van eisen aan productie methoden etc. Ik ben de advocaart van de Duivel en zeg >de overheid wil van de landbouw af en stelt dus intern extreme eisen aan de productie, die voor import niet gelden.< Het eind resultaat zal duidelijk zijn!!

 • no-profile-image

  x

  Graag had ik met dezelfde omvang van mijn varkensstapel door willen boeren, (de werkweek is vol) maar nu ben ik wel verplicht om uit te breiden om de milieu-investeringen (luchtwasser) rendabel te maken. Anders kun je beter helemaal stoppen.
  En allemaal die nutteloze maatregelen.
  We zijn net een stelletje jokers.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.