Boerenblog

373 x bekeken 3 reacties

We zijn verwend

Alles wordt in Nederland voor de varkenshouder geregeld. Met een gerust hart laten we ons flink bemoederen door de Gouden Tien, tot het rendement aan toe.

Vorige week was ik een aantal dagen in Hongarije. Daar zijn de opbrengstprijzen gelijk, maar de omstandigheden zijn er veel moeilijker. Lang niet alles is daar vanzelf geregeld. Een Hongaarse voerleverancier organiseerde voor 100 varkenshouders en de periferie haar jaarcongres. In ruil voor een presentatie beding ik vaak een inbegrepen bedrijfsbezoek. Niemand kan je namelijk meer van het land en diens varkenshouderij laten zien dan de bewoners zelf. Tijdens de congresdiscussie (anderhalf uur!) en tijdens het bedrijfsbezoek bleek maar weer hoe we in Nederland in een gespreid bedje liggen en dat alles voor ons geregeld is.

Gouden Tien

Behalve rendement ontbreekt het ons aan niets. Voer bestellen en het wordt direct geleverd. Dierenartsen werken landelijk, de bank zit om de hoek. Advisering hoeven we niet om te vragen, het wordt massaal opgedrongen. Factureren besteden we uit en we worden bedolven onder gratis bladen vol nieuws en vooral advertenties. Op vergaderingen kunnen we ons hart luchten, ondertussen is het gros hondstrouw aan 4 voerleveranciers, 2 dierenartspraktijken, 1 geneticaleverancier, 1 bank, 1 slachterij en 1 automatiseringsbureau. Deze Gouden Tien zijn innig verstrengeld en bepalen wat goed voor de varkenshouder is.

Warme gevoelens

Krijgt u nu warme, behaaglijke gevoelens bij de vorige alinea omdat we het zo goed voor elkaar hebben? Kijk dan nog eens naar de eerste twee woorden behalve rendement. We zijn zo verwend geraakt dat we zelfs het belangrijkste al uitbesteed hebben aan derden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Behalve rendement, inderdaad!!!!!! Na 7 vette jaren komen er 7 magere jaren of nog meer. Gestreefd moet worden om de schulden naar beneden te betalen en te houden en meer eigen vermogen houden. De kostprijs gaat toch ook niet 1,2,3 meer naar beneden alleen maar hoger.

 • no-profile-image

  Jasses stoppen

  Als er geen rendement is dan moet je keuzes maken. Ga ik door of niet. Ga je door moet je niet zeuren, maar heel erg slim zijn. De slimste wint, niet de sterkste.
  Maar ja, lees je dan, er zijn minder bedrijven gestopt. Dan gaat het toch goed? Nee, er wilen bedrijven stoppen als ze een goede prijs kunnen ontvangen voor de grond en gebouwen enzo....
  Maar de allerbelangrijkste reden om niet te stoppen is: Maar wat moet ik gaan doen als ik gestopt ben? Dat weet ik niet. En dan hobbelen we maar door met het bedrijf. Totdat iemand anders zegt: En nu is het genoeg, hang de overall maar aan de meiboom, van ons krijg je geen cent meer. En meestal is dat als de varkens en biggen juist in een prijsdal zitten en er nóg minder betaald wordt voor het onroerend goed.
  Stoppen is en blijft het moeilijkst van het hele agrarische leven. Dat was zo, dat is zo en dat zal altijd zo blijven.

  De beste manier om te stoppen? Stop als de prijzen heel goed zijn. Dan willen ze zelfs voor een stal veel geld betalen. Als ze er maar direct dieren in kunnen houden.
  En om op het juiste moment te kunnen beslissen, moet je van tevoren goed hebben nagedacht en in je gedachten besluitvaardig zijn. Dan kun je toeslaan op het juiste moment.

 • no-profile-image

  john

  en daarom duurt het dal in de "varkenscyclus" ongeveer 2 jaar. 1 jaar om tot de beslissing te komen en daarna nog een jaar om de productie weg te werken. Na 2 jaar komen er pas weer betere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.